Μελέτη: Το πλύσιμο των φρούτων δεν αρκεί για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων
Η συνήθεια του πλυσίματος των φρούτων και λαχανικών πριν από την κατανάλωση είναι ευρέως διαδεδομένη και θεωρείται βασική για την υγιεινή διατροφή μας. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μάλλον χρειάζεται να επανεξετάσουμε την τακτική αυτή και θέτουν το ερώτημα αν, τελικά, η απλή πλύση αρκεί για την απομάκρυνση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, τα οποία συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αγροτικής Έρευνας Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φιλμ για την ανίχνευση φυτοφαρμάκων που συνήθως δεν εντοπίζονται με άλλες μεθόδους. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με τροφές όπως τα μήλα και τα αγγούρια, τα οποία ψέκασαν με μυκητοκτόνα φυτοπροστατευτικά (thiram, διθειοκαρβαμιδικό μυκητοκτόνο και carbendazim, βενζιμιδαζολικό μυκητοκτόνο) και διαπίστωσαν ότι η απλή πλύση δεν ήταν επαρκής για την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρέμεναν ακόμα και μετά από ενδελεχή πλύση. Ο καθηγητής Λι Χονγκ, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει: «Οι παραδοσιακές μέθοδοι πλυσίματος δεν είναι επαρκείς για την πλήρη αφαίρεση των φυτοφαρμάκων. Η χρήση ειδικού φιλμ μάς έδειξε ότι αυτά τα χημικά παραμένουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, κυρίως στην επιφάνεια των τροφίμων».
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Οι ερευνητές προτείνουν το ξεφλούδισμα των φρούτων και λαχανικών ως πιο αποτελεσματική μέθοδο. Ο καθηγητής Λι προσθέτει: «Το ξεφλούδισμα φαίνεται να απομακρύνει αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κατανάλωσης επιβλαβών χημικών ουσιών».
- Προηγούμενο Νεκρή 8χρονη σε πισίνα κατασκήνωσης – Στον εισαγγελέα η ομαδάρχισσα
- Επόμενο Ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 18 Αυγούστου εις μνήμην του Αθανασίου Γιαννούλα