Μειωμένα δημοτικά τέλη για όσους ανακυκλώνουν
Μειωμένα δημοτικά τέλη για τους δημότες των ΟΤΑ που ανακυκλώνουν περισσότερο καθώς, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αν. υπουργός τόνισε ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η ταφή πλέον θα είναι η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος.
Ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) θα πρέπει να τιμολογεί διαφορετικά για την επεξεργασία οργανικού και σύμμεικτων απορριμμάτων, διαφορετικά για την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση και γενικά για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στη χώρα, που είχαμε μία ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων.
«Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να κρίνει τις διοικήσεις των ΦοΔΣΑ από το εάν είναι οι πιο φθηνές στην ταφή, υποτιμώντας και υποβαθμίζοντας το σημαντικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο που έχει η κοινωνία στη διάθεσή της για να δημιουργήσει νέους πόρους και νέα εργασία. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση την επίδοση στην ανακύκλωση» σημείωσε χαρακτηριστικά”.
Βάσει του νέου πλαισίου, τα τρία κριτήρια αξιολόγησης των δήμων θα είναι:
Η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας.
Το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.).Ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο με βάση τον συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει.
«Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι που τα πάνε καλά στην ανακύκλωση θα έχουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Θα πρέπει να αποτελέσει έναν “διαγωνισμό αριστείας” ανακύκλωσης ανάμεσα στους δήμους για το περιβάλλον, για το κοινό καλό, προς όφελος όλων των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρείας «εθελοντικής συμφωνίας» ανάμεσα στους Δήμους και στους φορείς των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει η χωριστή συλλογή του οργανικού, που πλέον ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι μπορεί να παραλαμβάνει.
- Προηγούμενο Νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πότε ξεκινά το θερινό ωράριο 2019
- Επόμενο 120 δόσεις: Αυτές είναι οι «παγίδες» – Ποιοι χάνουν τη ρύθμιση