Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Μεγάλος κίνδυνος για ελλείψεις τροφίμων και ανατιμήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη εξαιτίας των υπερβολικών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων και στη διακίνηση αγαθών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό κρούουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί Εμπορίου (WTO) και Υγείας (WHO), καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής τους συστήνουν στα κράτη στις πολιτικές απαγόρευσης να λαμβάνουν μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι όπως οι ελλείψεις και αλλοιώσεις τροφίμων, οι ανατιμήσεις καθώς και η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας ευάλωτων πληθυσμών της Γης. Οι τρεις οργανισμοί εντοπίζουν ως τέτοιες διαταραχές τις καθυστερήσεις της διακίνησης κοντέινερς τροφίμων και άλλων αναλώσιμων υλικών μεταξύ των συνόρων των κρατών, όπως και τα εμπόδια στις μετακινήσεις εργαζομένων στον αγροτικό τομέα και στις βιομηχανίες.

Κύμα περιορισμών

Στις ανησυχίες των διεθνών φορέων είναι η πρόκληση πανικού στις αγορές με αποτέλεσμα τα κράτη να περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές τροφίμων: «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, δημιουργώντας μια έλλειψη στην παγκόσμια αγορά. Τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να μεταβάλουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών. Εχουμε μάθει από προηγούμενες κρίσεις ότι τέτοια μέτρα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προμηθεύουν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη» αναφέρουν οι γενικοί διευθυντές των τριών παγκόσμιων οργανισμών.

Αναζητούν λύση

Στην Ελλάδα, ήδη οι αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης που προσλαμβάνουν από γειτονικές χώρες, και ιδίως από την Αλβανία.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, με τον Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να αναζητούν λύση.

Τα μέτρα απαγόρευσης στις μετακινήσεις των εργατών γης, λόγω του κορωνοϊού, αν δεν περιοριστούν, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Οι αγρότες απειλούνται με μεγάλη οικονομική ζημιά, και ιδίως σε μια περίοδο που έχει μπροστά της τη συγκομιδή κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας.

Μεγάλες ανάγκες

«Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, έχουμε ανάγκη 5.000-7.000 εργατών γης» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας αλλά και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων. Και συνεχίζει: «Η συντριπτική τους πλειοψηφία έρχεται για απασχόληση εποχική από την Αλβανία. Είναι αναγκαίοι καθώς, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη εμπειρία στην εργασία του αραιώματος των κλαδιών της ροδακινιάς. Εργασία η οποία απαιτείται τώρα τον Απρίλιο και τον Μάιο ώστε να υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν κατά τη συγκομιδή του». Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, «πυρηνόκαρπα, τα ροδάκινα ή τα βερίκοκα, θα πρέπει να μαζευτούν από τα κλαδιά σε δύο με τρεις μέρες από τη στιγμή που θα ωριμάσουν, διαφορετικά θα χαθεί η παραγωγή. Αν δεν διαθέτουμε τους εργάτες, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα».

Ο ίδιος μιλάει  για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κοινοπραξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου των αλβανών εργατών. Αφενός έχει στείλει επιστολή στις αλβανικές αρχές διερευνώντας τις προθέσεις τους για το αν θα επιτρέψουν την έξοδο από τη χώρα τους των εργατών και αφετέρου έχει στραφεί στην αναζήτηση δυναμικού από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής. Οπως λέει, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΟΑΕΔ και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων θα συντονίσει τη διαδικασία για την εύρεση εργατών. «Από τους περίπου 2.000 που φιλοξενούνται εκτιμούμε ότι περί τους 500 μπορούν να απασχοληθούν, πάντα με τις νόμιμες προϋποθέσεις, στις γεωργικές εκτάσεις».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας μιλάει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) Γιώργος Κατσούλης: «Το κύριο πρόβλημά μας με την εύρεση εργατών γης είναι τώρα με τις εποχικές καλλιέργειες. Η περίοδος της συγκομιδής έχει μεγάλες ανάγκες σε εργατικά χέρια». Σε περίπου δέκα ημέρες στην περιοχή θα ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας, ενώ τους επόμενους μήνες απαιτείται η προετοιμασία της κορινθιακής σταφίδας και των αμπελιών ή θα πρέπει να μαζευτούν φασόλια και άλλα κηπευτικά προϊόντα.

Μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ