Με κυλιόμενα lockdown θα βγει ο φετινός χειμώνας
Για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται, νοσεί το 10%), τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50άρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.
Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε, έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία. Ακόμη και αν ανοίξουμε, σημείωσε ο κ. Σύψας, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μία ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.
Ελπίζουμε για το εμβόλιο
Τις απόψεις του για το εμβόλιο κατέθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παν. Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Mega. «Θα είναι πριν την αλλαγή του χρόνου ή μετά την αλλαγή το εμβόλιο στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να το πει κανείς από τώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια, να κατασκευαστούν και να μοιραστούν. Είναι θέμα ουσιαστικής ανάλυσης των δεδομένων που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθούν και ότι θα μπορέσουν από το νέο έτος να διατεθούν. Μακάρι και πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τη φετινή χρονιά θα τη βγάλουμε με μάσκες και περιορισμούς. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το εμβόλιο και όσα θα πρέπει να περιμένουμε.
Σε ό,τι αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε το τέλος του lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Τώρα διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει σιγά σιγά να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δεν θα μειωθούν ακόμα. Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά».
«Υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα. Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πώς θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
- Προηγούμενο Τα 10 SOS για ασφαλείς τραπεζικές e-συναλλαγές
- Επόμενο Πανδημία: Τι ισχύει για εργαζόμενους γονείς