Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού, «Παπαρρόδεια 2023»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις «Παπαρρόδεια 2023» στην Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού, όπου συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από τότε που ο Ταγματάρχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρρόδου και ο Ανθ/γός (ΠΖ) Άγγελος Βενετσάνος, μαζί με τους ένδεκα (11) στρατιώτες τους, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση, ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς, τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 1941, στο Δισπηλιό Καστοριάς.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 06 Μαΐου, όταν ομάδα ποδηλατών του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς «620», τερμάτισαν μπροστά στην προτομή του ήρωα Ταγματάρχη, ποδηλατώντας 100 περίπου χιλιόμετρα από τα σύνορα της Νίκης Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), αναπαριστώντας την εισβολή των Γερμανών στην περιοχή και καταθέτοντας στεφάνι στο Ηρώο. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες για το ιστορικό της μάχης τόσο από τον Φιλόλογο καθηγητή της περιοχής μας Αλέξανδρο Μακρίδη, όσο και από τον Ταξίαρχο έ.α. Όθωνα Κυπριωτάκη, από την Σαλαμίνα. Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η χορωδία της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «Ο Άγιος Μηνάς», υπό την διεύθυνση του Γεώργιου Αποστολίδη, με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο υπέρ των ηρωϊκώς πεσόντων στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Δισπηλιού, από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο και Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο και τον Ιερομόναχο π. Ιερεμία, απεσταλμένο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών. Το ιστορικό της μάχης ανέγνωσε ο Ταγματάρχης Βασίλειος Πατσούρας του 15ου ΣΠ «XV ΜΠ», παρουσία θεσμικών αρχών, φορέων, προσκεκλημένων και κατοίκων που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας, παρέστησαν στις εκδηλώσεις, αρχές από την Φθιώτιδα, τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και άμεσοι απόγονοι των ηρώων, της εν λόγω μάχης.
Ακολούθησε Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, ενώ ομιλία απηύθυνε ο Νικόλαος Δασκαλόπουλος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βράβευση μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς για την έκθεση που διαγωνίστηκαν με θέμα: «Η Αντίσταση των Ελλήνων κατά της Ναζιστικής Εισβολής τον Απρίλιο του 1941 στο Δισπηλιό Καστοριάς», που στόχο είχε να αφυπνίσει τη συνείδηση των νέων και να γνωρίσουν την τοπική μας ιστορία.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε τελετή αδελφοποίησης μεταξύ της Τοπική Κοινότητας Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς και της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, παρουσία του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη και του Δημάρχου Λαμιέων Ευθύμιου Καραϊσκου, όπου και οι δύο πλευρές τόνισαν τη μεγάλη τους τιμή και χαρά να επισφραγίσουν με αυτή την πράξη τους «δεσμούς αίματος», λόγω της θυσίας του ηρωικού Ταγματάρχη, που συνδέουν το Δισπηλιό και την Καστοριά με την Υπάτη και τη Λαμία. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το χορούς της Δυτικής Μακεδονίας, από το χορευτικό του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού.
Η Μάχη του Δισπηλιού, δεν τυγχάνει, ακόμα, της αναγνώρισης που της πρέπει και στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες από τον τοπικό σύλλογο, να καθιερωθεί και να εορτάζεται επίσημα από την πολιτεία.
Μια μάχη, που αιφνιδίασε τις πιο επίλεκτες μονάδες των Γερμανών εισβολέων και τους έκανε να αναζητούν να μάθουν, εκ των υστέρων, τα στοιχεία του ελληνικού στρατού που τους αντιμετώπισε τόσο αποτελεσματικά, ώστε μόνο με τη συνδρομή της αεροπορίας να την ξεπεράσουν. Η μάχη περιγράφεται στην επίτομη Ιστορία του Ελληνο-ιταλικού και Ελληνο-γερμανικού πολέμου, 1940-41 (έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ) και είναι η μοναδική «εκ συναντήσεως» και «επί ανοικτού πεδίου» μάχη του Ελληνο-γερμανικού πολέμου.
Στα κοιμητήρια του Δισπηλιού, βρίσκονται οι τάφοι των δεκατριών (13) ηρώων και το Ηρώο με την προτομή του Τχη (ΠΒ) Ι. Παπαρρόδου.
Η Π.Ε. Καστοριάς ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές, αλλά και όσους συνέβαλλαν στην άρτια διεξαγωγή των εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον δραστήριο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Χαράλαμπο Στούμπο, αναβιωτή και εμπνευστή των «Παπαρρόδειων : 2019, 2022 και 2023», ο οποίος με τη συνεχή όχληση, αρθρογραφία και παρακίνηση οδήγησε στην επιτυχημένη τέλεση και αναβίωσή τους.
- Προηγούμενο Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δ. Κοζατσάνη στο Ecomobility του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς
- Επόμενο Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Φλώρινας