Μαντλίν, Μπεν και Αλεξ: Οι ιστορίες των εξαφανισμένων παιδιών που συγκλόνισαν
Τρία παιδιά, τρεις εξαφανίσεις με ένα τεράστιο χρονικό διάστημα όπου οι έρευνες των αρχών και των γονέων δεν απέδωσαν καρπούς και η τύχη των μικρών ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη.
Οι περιπτώσεις της Μαντλίν, του Μπεν, αλλά και του Αλεξ είναι μόνο μερικές από εκείνες που απασχόλησαν στο παρελθόν.
Και στις τρεις υποθέσεις το αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών από τις αρμόδιες αρχές είναι μόνο εικασίες και εκτιμήσεις. Οι γονείς ακόμη δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία των σορών των παιδιών τους, κάτι που ποτέ δεν του «χάρισε» την ανακούφιση.
Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν
Η Μαντλίν εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, σε ηλικία 3 ετών, από το κρεβάτι της στην Πράια ντα Λουζ στην Πορτογαλίας πυροδοτώντας αυτό που μια εφημερίδα χαρακτήρισε τη πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης στη σύγχρονη ιστορία. Η τύχη της παραμένει άγνωστη. Το 2020 η Γερμανική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τη θεωρεί νεκρή και ταυτοποίησε έναν Γερμανό υπήκοο ως υπεύθυνο για την εξαφάνισή της.
Η Μαντλιν βρισκόταν σε διακοπές από το Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι ΜακΚαν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Αυτή και τα δίδυμα τοποθετήθηκαν για ύπνο στις 20:30 στο ισόγειο του διαμερίσματός τους στο θέρετρο, ενώ οι ΜακΚαν με τους φίλους τους δειπνούσαν στο εστιατόριο, 55 μέτρα μακριά.
Οι γονείς έλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, μέχρι που η μητέρα της Μάνταλιν ανακάλυψε στις 22:00 ότι λείπει. Τις επόμενες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την παρερμηνεία μιας γενετικής ανάλυσης DNA, η πορτογαλική αστυνομία, σύμφωνα με την wikipedia, κατέληξε να πιστεύει ότι η Μάνταλιν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα, και ότι οι γονείς της το είχαν συγκαλύψει.
Οι ΜακΚαν χαρακτηρίστηκαν ως arguido (ύποπτοι) τον Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία άρθηκε όταν η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.
Οι γονείς συνέχισαν την έρευνα προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ, μέχρι η Σκότλαντ Γιαρντ να ανοίξει τη δική της έρευνα (Επιχείρηση Grange) το 2011. Ο ανώτατος αξιωματικός που ερευνούσε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε την εξαφάνιση ως «μια εγκληματική πράξη από έναν άγνωστο», πιθανόν μια προσχεδιασμένη απαγωγή, ή ληστεία που πήγε στραβά.
Το 2013, η Σκότλαντ Γιάρντ κυκλοφόρησε εικόνες ατόμων που ήθελε να εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης μιας ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία εκείνο το βράδυ. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την wikipedia, η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε ξανά την έρευνά της. Η Επιχείρηση Grange έμεινε πίσω το 2015, αλλά οι εναπομείναντες ντετέκτιβ συνέχισαν να ακολουθούν ένα μικρό αριθμό στοιχείων που περιγράφηκαν τον Απρίλιο του 2017 ως σημαντικά.
Τον Ιούνιο του 2020 η Γερμανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την εξαφάνιση της Μάνταλιν τον 43χρονο Γερμανό υπήκοο Κρίστιαν Μπρούκνερ, ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και έχει καταδικασθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σχετικά με την υπόθεση της μικρής Μαντλίν και δεν έχει τέλος το θρίλερ για τους γονείς της μικρής Μαντλίν και τις έρευνες για την εξαφάνιση της κόρης τους.
Η εξαφάνιση του μικρού Μπεν
Στην περίπτωση του μικρού Μπεν άγνωστο παραμένει 29 χρόνια μετά την εξαφάνισή του τι πραγματικά συνέβη αφού η υπόθεση ποτέ δεν εξιχνιάστηκε.
Ο Μπεν Νίνταμ εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου 1991 σε ηλικία 21 μηνών στο νησί της Κω. Κατόπιν αποτυχημένων αρχικών ερευνών στο νησί τις πρώτες ώρες της εξαφάνισής του, θεωρήθηκε ότι απήχθη.
Παρά τις πολυάριθμες αναφορές θέασης του παιδιού όλα αυτά τα χρόνια, κανένα ίχνος του δεν έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται, όπως αναφέρει η wikipedia για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αγνοουμένων στην ιστορία της Βρετανίας. Από το 2017, η Βρετανική Αστυνομία θεωρεί ότι ο Μπεν βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω.
Την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του, Κέρι Νίνταμ, πήγε να εργαστεί σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Ο Μπεν μπαινόβγαινε στο σπίτι που η οικογένεια ανακαίνιζε και έπαιζε έξω: Περίπου στης 14:30, οι ενήλικες συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί.
Υπήρξαν πάνω από 300 αναφερόμενες θεάσεις αγοριών που ταιριάζουν στην περιγραφή του Μπεν, τόσο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότερες έγιναν λίγο μετά την εξαφάνισή του κατά την περίοδο του 1991 έως το 1992. Υπήρχαν, επίσης, μια σειρά από περιπτώσεις όπου φαινόταν ότι το μυστήριο λύθηκε.
Στα τέλη του 1995, ιδιωτικός ερευνητής βρήκε ένα ξανθό αγόρι, ηλικίας περίπου έξι ετών, που ζούσε με μια οικογένεια τσιγγάνων σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι είχε δοθεί στους Τσιγγάνους, αφού εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς του γονείς και την θετή μητέρα του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν το αγόρι από άλλους Τσιγγάνους. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχειά ότι ήταν ο Μπεν.
Τον Ιούλιο του 2017, η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ ανακοίνωσε, όπως αναφέρει η Wikipedia, ότι ίχνη αίματος εντοπίστηκαν σε ένα κομμάτι από σανδάλι καθώς και σε χώμα μέσα σε ένα αυτοκινητάκι, αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Μπεν.
Η επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε πως η ομάδα της ανακάλυψε ένα γενετικό προφίλ χαρακτηριστικό αποσύνθεσης ανθρώπινου αίματος στο κομμάτι σανδαλιού και ότι το επόμενο βήμα είναι η λήψη DNA από το αντικείμενο ώστε να καθοριστεί σε ποιον ανήκει το αίμα.Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Τζον Κάουζινς τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την θεωρία ότι ο Μπεν σκοτώθηκε την ημέρα που εξαφανίστηκε και θάφτηκε στην Κω.
H δολοφονία του Αλεξ
Ο μαθητής Άλεξ 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την Βέροια. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.
Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι έρευνες της εκπομπής έδειξαν ότι ο μικρός εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από την απόρριψη κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του.
Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις παιδικού bullying
Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας, όπως αναφέρει το anikolouli.gr, επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαμό του μονάκριβου γιου της.
Καταδίκασε συνολικά τους 11 από τους 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου Άλεξ στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό.
Ωστόσο, σύμφωνα με το anikolouli.gr απέρριψε την αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου και για έναν από τους τρεις αδελφούς αναφέροντας ότι δεν έχουν αντικειμενική ευθύνη.
Οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το έγκλημα ανήλικοι και ενήλικες, δεν αποκάλυψαν που εξαφάνισαν την σορό του άτυχου παιδιού.
- Προηγούμενο Συνολικά 187 οι νεκροί από κοροναϊό στην Ελλάδα- 15 νέα κρούσματα
- Επόμενο Πάνω από τους μισούς Έλληνες έχουν πέσει θύματα fake news