AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Μαλλιά κουβάρια με τους δασικούς χάρτες

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας στις 14 Απριλίου 2021 παραπέμπουμε σε όλες τις ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που έγιναν για το μείζον αυτό θέμα και τονίζουμε ιδιαίτερα τα παρακάτω:

1. Ο ΣΕΚ, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2021, στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε το πρόβλημα που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που σήκωσε αυτό το πρόβλημα σε τέτοια έκταση.

2. Οι δασικοί χάρτες, όπως αναρτήθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες κύρια, αλλά και σε άλλους ιδιοκτήτες αγροτικής γης σε όλες τις περιοχές της χώρας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Η αναφορά σε ανακοίνωσή μας σε ορισμένες περιοχές όπως Κρήτη, νησιά κλπ, ήταν καθαρά ενδεικτική, λόγω του έντονου προβλήματος μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας σε πολλές περιπτώσεις. Γι’ αυτό και στην Κρήτη με πρωτοβουλία του ΣΕΚ των Οργανώσεών μελών του και άλλων φορέων, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις αγροκτηνοτρόφων. Θέση μας ήταν και είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν κτηνοτροφικές και γεωργικές εκτάσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

3. Καλέσαμε και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τους συγκεκριμένους χάρτες, σε όλη τη χώρα, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

4. Σχετικά την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κου Παπαχρήστου Θωμά παραθέτουμε τις προτάσεις του τις οποίες θεωρούμε σημαντικές.

1. Τα πάσης φύσεως ΔΑ, τα οποία σήμερα έχουν γεωργική χρήση, όπως προκύπτει από το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.

2. Τα πάσης φύσεως ΑΔ, τα οποία έχουν προσωρινά καταληφθεί από δασική βλάστηση λόγω εγκατάλειψης θα πρέπει να φέρουν τον χαρακτηρισμό ΑΑ και ουδεμία διεκδίκηση του Δημοσίου δεν θα εγείρεται επ’ αυτών.

3. Τα ΔΔ, τα οποία είχαν ή έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες θα πρέπει να επανεξεταστούν και αποδοθούν στους μέχρι σήμερα κατόχους τους, ανεξάρτητα από τίτλους ιδιοκτησίας.

4. Τα ΔΔ, τα οποία στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης θα χαρακτηριστούν ως Βοσκήσιμες Γαίες (ΒΓ) θα πρέπει να απεικονίζονται πλέον στους δασικούς χάρτες ως ΒΓ και το καθεστώς που θα τα διέπει θα είναι αυτό των βοσκήσιμων γαιών. Για παράδειγμα εκτάσεις με ένδειξη ΒΓ, μετά από πυρκαγιά δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες αλλά θα προστατεύονται από τη βόσκηση μέχρι να αποκατασταθεί η βλάστηση (με φυσικό ή τεχνητό τρόπο) και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Επίσης, τέτοιες εκτάσεις (ΒΓ) εξαιρούνται από προγράμματα αναδασώσεων.

Είμαστε σε επαγρύπνηση με τις οργανώσεις μας να δούμε, μετά τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνολική επανεξέταση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, εντός 6 μηνών (κατά τη γνώμη μας ο χρόνος αυτός δε φτάνει) και της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει πολλά λάθη, αν θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ banner
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγγελία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com