Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Λήγει το πρόγραμμα επιδότησης οικιακών φωτοβολταϊκών

Ακόμα λίγες ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού. Μέχρι τώρα η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού αφορούσε το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (net metering). Πλέον, θα αφορά το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το νέο μοντέλο ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας.

Η συνέχιση της εφαρμογής του υφιστάμενου μοντέλου (net metering ) προκάλεσε το τελευταίο διάστημα τη δυσαρέσκεια των προμηθευτών, οι οποίοι ισχυρίζονται πως λειτουργεί εις βάρος τους, καθώς η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μπαίνει στο δίκτυο σε ώρες που είναι χαμηλές οι χονδρεμπορικές τιμές.

Ο σύνδεσμος εταιρειών φωτοβολταϊκών

Από την άλλη πλευρά, ο αιφνιδιαστικός τερματισμός του προγράμματος προκάλεσε την αντίδραση του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών, που με ανακοινώσεις του το προηγούμενο διάστημα ζητούσε να γίνει με πιο ομαλό τρόπο η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Από εδώ και πέρα το σύστημα net metering θα αφορά πρακτικά τους δήμους που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτιρίων τους και τους αγρότες που θα τοποθετήσουν συστήματα μέχρι 30 KW. Όχι όμως τα οικιακά συστήματα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μοντέλο net metering «έχει λιγότερες στρεβλώσεις και μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα απόσβεση των χρημάτων που έχεις δαπανήσει». Υπενθυμίζεται πως αιτήσεις για το πρόγραμμα PV Stegi, που επιδοτεί την τοποθέτηση συστημάτων στις στέγες των σπιτιών, θα γίνονται μέχρι τις 15 Μαΐου και τα έργα για τα οποία θα υπογράφουν συμβάσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Τα έργα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Βέβαια εκτός από το πρόγραμμα επιδότησης οικιακού φωτοβολταϊκού, μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από φοροεκπτώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2024. Πρόσφατα, μιλώντας σε εκδήλωση στην έκθεση VerdeTec, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, παρουσίασε δύο παραδείγματα για το όφελος της εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού. Στην πρώτη περίπτωση, αν κάποιος τοποθετήσει οικιακό φωτοβολταϊκό με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ, τότε το όφελος είναι: 4.000 ευρώ κατανεμημένα σε 5 έτη, δηλαδή 800 ευρώ ανά έτος. Στην περίπτωση που κάποιος τοποθετήσει οικιακό φωτοβολταϊκό με μπαταρία με συνολική δαπάνη 16.000 ευρώ, τότε το συνολικό όφελος για μια πενταετία είναι 4.500 ευρώ, εάν το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τις 10.000. Με εισόδημα από 10.758 και άνω, το συνολικό όφελος για μια πενταετία είναι 4.500 ευρώ έως 5.335 ευρώ.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν αιτήσεις για να προλάβουν την πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων του υφιστάμενου προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ενέργειας «τρέχει» για να βγάλει την εφαρμοστική υπουργική απόφαση για την εκκίνηση του net-billing…

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ