ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Ποια η θέση της περιφερειακής αρχής για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων;
Κύριε Πρόεδρε,
Το τεράστιας σημασίας θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ήρθε πάλι πρόσφατα στην επικαιρότητα με αφορμή την τραγική κατάσταση που βιώνουν κάτοικοι της Πελοποννήσου. Η κατάσταση αυτή χρησιμοποιείται ήδη ως άλλοθι για να επισπευσθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που μεθοδεύεται εδώ και χρόνια. Άλλωστε, ο τομέας της διαχείρισης σκουπιδιών αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ελκυστικός για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν πραγματοποιήσει τα πιο γοργά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουμε ότι –έπειτα από μια χρόνια διαδικασία- το Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε. με την υπ’ αριθμ. 1/172/18-12-2013 απόφασή του, ανακήρυξε την Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ως Προσωρινό Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναφορικά με το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ» το οποίο δημοπρατήθηκε με τη μέθοδο του Δημόσιου Διεθνή Διαγωνισμού με Προεπιλογή στα πλαίσια του Ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ.
Το έργο ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και την κατασκευή μιας Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων, δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως.
Το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών θα ανέβει κατακόρυφα, κόστος το οποίο θα επωμισθούν ολόκληρο οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ιδιώτης άλλωστε έχει και μέσα από τη σύμπραξη εγγυημένη κερδοφορία. Την αλήθεια αυτή δεν μπορούν να κρύψουν ούτε οι υπέρμαχοι του έργου. Στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που δόθηκε πρόσφατα για διαβούλευση γίνεται λόγος «για την αναπόφευκτη αύξηση των τελών για τους δημότες», «για τις δαπάνες που θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες λόγω του αυξημένου κόστους διαχείρισης».
Ήδη οι νέες δημοτικές αρχές έχουν πάρει αποφάσεις για να προσαρμόσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στις απαιτήσεις που επιβάλλει το έργο που θα γίνει με ΣΔΙΤ ( πχ παράταση παραχώρησης των υφιστάμενων τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων).
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προβάλει διαχρονικά και επανειλημμένα την αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.
Επειδή πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω δελτίου τύπου ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη με αντικείμενο το συγκεκριμένο έργο.
Ερωτάται ο περιφερειάρχης:
Ποια η θέση της περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Συμφωνεί με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής; Προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ώστε να την εμποδίσει;
Πως αντιμετωπίζει γενικότερα η περιφερειακή αρχή την υλοποίηση, κατασκευή έργων, υποδομών που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης;
Κοζάνη, 21 Μαΐου 2015
- Προηγούμενο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με παράσυρση 34χρονης στη διασταύρωση Πλατανορρεύματος, στην επαρχιακή οδό Βελβεντού – Σερβίων
- Επόμενο Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης: 481 ψήφισαν για να αναδειχθούν οι σύνεδροι για το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ