Κύκλωμα διαφθοράς στον ΕΦΚΑ * Του Άρη Ι. Τάτση
Αντιμετώπισα προσωπικά κύκλωμα διεφθαρμένων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Πάμε λοιπόν αναλυτικά.
- Πέθανε ο συνταξιούχος. Τα παιδιά του έσπευσαν να δηλώσουν το θάνατο, ώστε να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης. Η υπάλληλος του ΕΦΚΑ είπε στη μία κόρη, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη σχετική γραφειοκρατία, ότι ο μακαρίτης δικαιούτο αναδρομικά και για το λόγο αυτό ζήτησε δικαιολογητικά, ώστε τα “αναδρομικά” να καταβληθούν στους κληρονόμους του, δηλαδή στα παιδιά του. Η κόρη ανύποπτη προσκόμισε τα έγγραφα.
Αντί για αναδρομικά ποσά συντάξεων ο ΕΦΚΑ επέβαλε πρόστιμο στον μακαρίτη πλέον συνταξιούχο και το μοίρασε ισόποσα στα παιδιά του. Οι δύο κόρες υπέβαλαν προσφυγή κατά της απόφασης αυτής και η υπόθεση εκκρεμεί. Πλην όμως ο γιος του συνταξιούχου αποποιήθηκε την κληρονομιά για τους λόγους του νόμιμα και εντός της σχετικής τετράμηνης προθεσμίας. Κατ’ αρχάς είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ επέβαλε το πρόστιμο στους κληρονόμους πριν την πάροδο της προθεσμίας αποποίησης. Μέχρι κι πέτρες ξέρουν ότι η προθεσμία αυτή είναι τετράμηνη.
Θα μου πείτε βιαζόταν ο ΕΦΚΑ να εισπράξει για να έχει να πληρώνει συντάξεις. Για να δούμε.
Ο γιος που αποποιήθηκε πληροφορήθηκε το γεγονός όταν το ΚΕΑΟ (ο εισπρακτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ) του παρακράτησε την επιστροφή φόρου που δικαιούτο. Τηλεφώνησε στον προϊστάμενο του τοπικού ΚΕΑΟ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι κατανοούσε το αυτονόητο δίκιο του και θα προσπαθούσε να του δώσει λύση. Ευλόγως ζήτησε και έγγραφα ο προϊστάμενος. Του στάλθηκαν με ηλεκτρονική επιστολή (email). Όλως τυχαίως και συμπτωματικά χάθηκαν, λέει, τα έγγραφα. Αυτή ήταν η γραπτή δικαιολογία του προϊσταμένου για την καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος. Ποιός πόντικας έφαγε το ιμέιλ;
Αφού ο γιος τους έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο διαμαρτυρόμενος, η προϊσταμένη της τοπικής διεύθυνσης που επέβαλε το πρόστιμο είχε μια φαεινή ιδέα. Ανέθεσε σε μια δικηγόρο να συντάξει γνωμοδότηση για το ζήτημα.
Η δικηγόρος τους ξεπέρασε όλους αυτούς. Αντέγραψε λέξη προς λέξη το άρθρο ενός έγκριτου δικηγόρου που είχε δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, για να δώσει την αίσθηση της επιστημοσύνης στο έγγραφό της, αλλά στο τέλος του πρόσθεσε το δικό της τελείως αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ακόμη κι αν αποποιηθείς νόμιμα την κληρονομιά συνεχίζεις να ευθύνεσαι για τα χρέη.
Όταν αποκαλύφθηκε με έγγραφο η όλη πλεκτάνη η δικηγόρος θυμήθηκε το λάθος της και τροποποίησε τη “γνωμοδότηση”, λέγοντάς μας πλέον το προφανές ότι αν κάποιος αποποιηθεί νόμιμα, βεβαίως δεν του καταλογίζονται τα χρέη.
Ο φάκελος της υπόθεσης μυστηριωδώς έφυγε από την τοπική διεύθυνση που επέβαλε το πρόστιμο και μεταφέρθηκε σε τοπική διεύθυνση γειτονικού νομού. Ο προϊστάμενος δεν ήξερε να μου απαντήσει για ποιο λόγο ήταν αρμόδιος να παραλάβει το φάκελο αυτό και γιατί δεν τον επέστρεφε πίσω.
Μπορεί να σας φαίνονται σαν φαρσοκωμωδία οι απίστευτες παλινωδίες των μελών του κυκλώμαρος διαφθοράς. Θα είχατε βεβαίως διαφορετική άποψη αν αντί για αναγνώστες – παρατηρητές του ζητήματος είχατε βρεθεί στην πλευρά των παθόντων.
Υπάρχει πάντως κανείς από εσάς τους αναγνώστες που δεν κατάλαβε τι έγινε;
- Πήγα στον ΕΦΚΑ για να υποβάλω μια ένσταση για πελάτισσά μου. Η αρμόδια υπάλληλος μου απάντησε ότι δε γίνεται, διότι πέρασε η προθεσμία για μία μέρα. Της εξήγησα ότι:
α. όλες οι προθεσίες στο δημόσιο ξεκινούν να μετρούν από την επομένη του γεγονότος που αποτελεί την αφετηρία της προθεσμίας (ΑΚ 241) και
β. όταν η τελευταία μέρα της προθεσμίας είναι αργία η προθεσμία παρεκτείνεται μέχρι το τέλος της επόμενης εργάσιμης (ΑΚ 242). Το τελευταίο ειδικά το ξέρουν κι αυτό μέχρι κι οι πέτρες.
Επίσης της εξήγησα ότι ακόμη κι εκπρόθεσμη να ήταν η ένσταση ως υπάλληλος όφειλε να την παραλάβει, να την καταχωρίσει στο πρωτόκολλο κι αν συνέχιζε να έχει την ίδια άποψη ας την απέρριπτε εγγράφως ως εκπρόθεσμη. Τι λέτε τολμούσε; Γι’ αυτό συνέχισε τις ασυναρτησίες.
Με τα πολλά κι απορώντας με τον εαυτό μου που τη βρίσκω την ψυχραιμία την οδήγησα στην προϊσταμένη της (τότε δεν ήξερα ακόμη για τη “γνωμοδότηση” της δικηγόρου). Η προϊσταμένη δεν τόλμησε να εκστομίσει τις βλακείες που έλεγε η υπάλληλος.
Η προθεσμία στην οποία αναφέρομαι είναι “σφιχτή”, δεκαήμερη. Η υπάλληλος αυτή είχε τα ίδια ακριβώς καθήκοντα τα τελευταία πέντε χρόνια (μέχρι τα γεγονότα που εξιστορώ βεβαίως, γιατί μόλις αποκάλυψα εγγράφως το ρόλο της την ξήλωσαν από τη θέση αυτή, αναθέτοντάς της πολύ υποδεέστερα καθήκοντα). Επί πέντε χρόνια δηλαδή κάθε μέρα υπολόγιζε προθεσμίες. Σε μένα έτυχε να μπερδευτεί και ταυτόχρονα να μην ξεμπλέκεται το μπερδεμένο μυαλό της από τα εύλογα επιχειρήματα που της εξέθετα.
Για όσους από εσάς δεν έχετε σχετικές εμπειρίες, συνοπτικά αναφέρω ότι αν κάποιος διεφθαρμένος υπάλληλος θελήσει να του δώσετε το “κατιτίς” για να σας κάνει τη δουλειά σας δεν είναι τόσο βλάκας για να σας το πει ευθέως. Σας ξέρει κι απο χθες για να σας εμπιστευτεί; Θα βρει τρόπο να σας περάσει το μήνυμα με υπονοούμενο. Έτσι κι αλλιώς, προφανώς θα έχει σχετική εμπειρία. Δεν το κάνει πρώτη φορά με σας. Ένας από τους τρόπους επικοινωνίας ότι χρειάζεται “μπαξίσι” είναι να σας παρουσιάσουν τα πράγματα ως πολύ δύσκολα έως αδύνατα, ενώ εσείς βεβαίως γνωρίζετε ότι αυτά που σας λέει ο υπάλληλος δεν ευσταθούν. Δεν τρελάθηκε ο υπάλληλος ξαφνικά και σας λέει αρλούμπες. Το μήνυμα σας περνάει.
Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε τι έγινε;
- Πελάτισσα μου ανέθεσε να υποβάλω για λογαριασμό της αίτηση για σύνταξη χηρείας.
Η υπόθεση είχε τη δυσκολία ότι υπήρχαν και χρέη του μακαρίτη προς το ασφαλιστικό ταμείο. Έπρεπε λοιπόν να είμαι προσεκτικός. Έφτανε η σύνταξη που θα έπαιρνε η πελάτισσα για να καλύψει το χρέος; Μην περιμένετε βεβαίως να σας πω λεπτομέρειες επ’ αυτού. Έτσι κι αλλιώς αλλού είναι το “ζουμί” της υπόθεσης.
Ρώτησα λοιπόν υπάλληλο του ΕΦΚΑ Άρτας. Δεν έβλεπε χρέη του μακαρίτη στον υπολογιστή. Ταυτόχρονα εμένα ο υπάλληλος αυτός μου φαινόταν ότι μου έλεγε αλήθεια. Θα δείτε παρακάτω ότι το αισθητήριό μου είχε δίκιο.
Ζήτησα από το αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ Άρτας να μου δώσει το σχετικό έντυπο για να υποβάλω την αίτηση σύνταξης. Η υπάλληλος μου είπε ότι δε γνωρίζει ο,τιδήποτε σχετικό γιατί αρμόδια είναι η υπηρεσία Ιωαννίνων, μου έδωσε μάλιστα και σημείωμα με τα σχετικά τηλέφωνα στα Γιάννενα. Ήταν όμως λίγο απρόσεκτη κι έγραψε τους αριθμούς με το χέρι της.
Τηλεφώνησα στα Γιάννενα. Η υπάλληλος βρήκε χρέος στον υπολογιστή της. Δεν προλάβαινε όμως να μου εξηγήσει γιατί δεν έβλεπε το χρέος ο υπάλληλος Άρτας, πως θα ρυθμιζόταν το χρέος με παρακράτηση από τη σύνταξη και ποια δικαιολογητικά χρειαζόταν να υποβληθούν. Συμφωνήσαμε να της τηλεφωνήσω την επόμενη εβδομάδα που θα είχε λιγότερο φόρτο εργασίας. Η συνεννόηση πάντως ήταν ότι θα πήγαινα στα Γιάννενα για να υποβάλω γραπτή αίτηση.
Όσο απάντησε στα δικά σας τηελφωνήματα, τόσο απάντησε και στα δικά μου. Αφού είδα κι απόειδα, τηλεφώνησα στην προϊσταμένη της. Εξήγησα ότι η υπάλληλος ήταν ύποπτη διαφθοράς. Έτσι κι αλλιώς ήταν το μόνο εύλογο συμπέρασμα. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι οι υπολογιστές Άρτας του ΕΦΚΑ μας βγήκαν ελαττωματικοί κι οι υπολογιστές Ιωαννίνων ανοιχτομάτηδες;
Η προϊσταμένη μου ζήτησε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του μακαρίτη και γνωμοδότησε ότι αρμόδια είναι η τοπική διεύθυνση Πρέβεζας. Της επανέλαβα ότι ο μακαρίτης ήταν αρτινός. Αυτή ανένδοτη. Πρέβεζα και ξερό ψωμί. Της επεσήμανα την υποψία διαφθοράς της υφισταμένης της και μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Όπως ακριβώς το διαβάζετε. Προϊσταμένη δημόσιας υπηρεσίας έκλεισε το τηλέφωνο σε εν ενεργεία δικηγόρο (που της είχε δηλώσει την ιδιότητά του), ο οποίος της κατήγγειλε υποψία διαφθοράς εκ μέρους υπαλλήλου της. Αυτά δε γίνονται.
Ευτυχώς δεν άφησα τη συμπεριφορά της να περάσει. Αμέσως της έστειλα ηλεκτρονική επιστολή, στην οποία επαναλάμβανα τη συζήτησή μας και της ζητούσα εξηγήσεις για την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της. Ακόμα μου απαντάει. Την ευχαριστώ βεβαίως για την έμπρακτη ομολογία.
Αφού τα Γιάνεννα ταρακουνήθηκαν κάπως, μαγικά ξύπνησε η Άρτα και μου απάντησε γραπτά ότι βάσει μιας διάταξης του καταστατικού του ΟΓΑ, τα χρέη του μακαρίτη ειδικά προς αυτό το ασφαλιστικό ταμείο δε βαρύνουν του κληρονόμους του παρά μόνον αν αυτοί αποκτήσουν δικαιώματα ως διάδοχοι του μακαρίτη, πρακτικά δηλαδή αν λάβουν τη σύνταξή του.
Λύθηκε λοιπόν το μυστήριο. Ήταν έντιμος κι ειλικρινής ο πιο πάνω υπάλληλος, απλά δεν είχε την εμπειρία να γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια, για να ψάξει καταλλήλως στον υπολογιστή του. Αυτό ήταν ανθρώπινο λάθος.
Τηλεφώνησα στον προϊστάμενο Πρέβεζας. Μου είπε ότι αποκλείεται να είναι αρμόδια η Πρέβεζα για αρτινό θανόντα ασφαλισμένο. Κατά την άποψή του αρμόδια ήταν η Άρτα ή τα Γιάννενα. Δεν ήταν σίγουρος. Ξεκάθαρα όμως μιλούσαμε για γραπτή αίτηση σύνταξης.
Απλή ήταν για μένα η απόφαση. Σταμάτησα να τους αφήνω να “παίζουν τις κουμπάρες”. Υπέβαλα μήνυση. Έχετε υπομονή. Θα δείτε για ποιο αδίκημα.
Πέρασε λίγος καιρός και πήγα στον ΕΦΚΑ Άρτας για να κινήσω εκ νέου την υπόθεση. Η υπάλληλος που μου είχε δώσει το χαρτάκι γιατί αρμόδια είναι τα Γιάννενα μυστηριωδώς είχε εξαφανιστεί κι αυτή. Ο υπάλληλος που ήταν στη θέση της ευγενέστατα με ενημέρωσε ότι η αίτηση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Όπως το διαβάζετε. Από τον υπολογιστή. Απλώς μετά την υποβολή της αίτησης από τον υπολογιστή μου, έπρεπε να προσκομίσω τα σχετικά δικαιολογητικά προς έλεγχο στον ΕΦΚΑ Άρτας.
Η υπάλληλος Άρτας, η υπάλληλος Ιωαννίνων, η προϊσταμένη Ιωαννίνων και ο προϊστάμενος Πρέβεζας συστηματικά με ενέπαιζαν με τη δήθεν γραπτή αίτηση που με έστελναν ο ένας στον άλλο για να την παραλάβει.
Υπέβαλα συμπληρωματική μήνυση. Η κατηγορία είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διενέργεια εκβιασμών και συμμετοχή στην οργάνωση αυτή. Μόνο έτσι εξηγούνται οι “συμπτώσεις” αυτές.
Το κύκλωμα εκμεταλλεύεται ότι τα διοικητικά δικαστήρια στη χώρα μας αργούν πολύ να εκδικάσουν τις διαφορές μεταξύ πολίτη και κράτους. Ο πολίτης πάμπολλες φορές, όταν ακούσει ότι η υπόθεσή του θα εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε πέντε χρόνια κι ότι το δημόσιο συνήθως ασκεί έφεση, δεν οδηγεί την υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη. Έτσι νόμιζε το κύκλωμα ότι θα μένει για πάντα στο απυρόβλητο.
Πραγματικά αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να λυθεί άμεσα. Χρειάζεστε λύσεις πρακτικές και άμεσες.
Διευκρινίζω βεβαίως ότι προφανώς, αν σας βάλει στο σημάδι το κύκλωμα, θα κάνετε ό,τι συμφωνήσετε με το δικηγόρο σας. Δεν είναι όλα ίδια, δεν υπάρχουν γενικές συνταγές “δια πάσαν νόσον”.
Πάμπολλοι όμως από εσάς φοβάστε το οικονομικό κόστος, οπότε δεν οδηγείτε την υπόθεσή σας στη δικαιοσύνη. Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Οι καιροί είναι δύσκολοι.
Μπορείτε όμως να θέσετε την καταγγελία σας υπόψη της συνδικαλιστικής σας οργάνωσης, όσοι ακόμα εργάζεστε, και της ένωσης συνταξιούχων, όσοι έχετε συνταξιοδοτηθεί, ζητώντας ταυτόχρονα να αναρτηθεί στο ίντερνετ συνοπτική περιγραφή της καταγγελίας σας. Μια περίληψη. Δε χρειάζονται πολλά, λίγα λόγια και μεστά.
Ουσιαστικά θα φτάσετε να μιλάτε όλοι μεταξύ μας για τα “βασανιστήρια” στα οποία σας υποβάλουν οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Αναγκαία διευκρίνιση. Δεν είναι όλοι, αλλά “κάποιοι θέλουν να κρυφτούν κι η χαρά δεν τους αφήνει”.
Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε πάμπολλα καίρια αποτελέσματα:
- Παίρνετε το αίμα σας πίσω. Δεν αφήνετε να σας τσαλαπατάνε.
- Βοηθάτε να λυθεί κάποια στιγμή το πρόβλημα. Ακόμη κι αν εσείς αδικηθείτε, η καταγγελία σας θα βοηθήσει έναν συμπολίτη σας να “κουμπώσει” τα αποδεικτικά στοιχεία της δικής του υπόθεσης.
- Αφαιρείτε το μανδύα της “σοβαρής δημόσιας υπηρεσίας” από τα μάτια του δικαστή που θα δικάσει την υπόθεση τη δική σας ή του επόμενου παθόντα. “Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη”. Απλό είναι.
- Δίνετε τεράστιο βάθος χρόνου στην υπόθεσή σας. Η βασική κατεύθυνση του νόμου είναι ότι οι διοικητικές πράξεις μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων εντός σύντομων προθεσμιών. Μόλις χάσετε την προθεσμία ο υπάλληλος “λυπάται πολύ, αλλά δε μπορεί να κάνει τίποτε”. Αλλά οι παράνομες διοικητικές πράξεις ελεύθερα ανακαλούνται από το όργανο που τις εξέδωσε, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε προθεσμίας. Απλούστατα λοιπόν, αν μέσω του μηχανισμού των καταγγελιών σπάσετε το απόστημα, μπορεί να σας παρακαλάνε γονατιστοί για να άρουν την αδικία. Στο απόστημα είναι το “κουμπί”.
Νομίζουν ότι κάτι καταφέρνουν με την πάροδο του χρόνου. Αμ δε. Η σύσταση ή η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι κακουργήματα και γι’ αυτό παραγράφονται στην εικοσαετία. Αυτοί νομίζουν λοπόν ότι το ζήτημα τελειώνει σύντομα. Ας πρόσεχαν. Θα τους στοιχειώνει για πολύ καιρό.
Ευελπιστώ να σέβεστε τους εαυτούς σας και τον ιδρώτα σας.
Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας. Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.
- Προηγούμενο Θα δεχθούν τα Γρεβενά πρόσφυγες Ουκρανούς;
- Επόμενο Ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα: Τι προβλέπει ο νέος νόμος που μπαίνει σε ισχύ