ΝΙΖΑΜΗΣ
Σαμαρά
Πρίντζας
Τσιμόπουλος
Κακανούλης
ΒΛΕΤΣΟΣ
Τσιμπέρη
Αλεξίου
Τσιάτας
Παράσχου
Λέτσιος
Κουκουτάρης
Βλάχος
Παπαλιούρα
Σιούμπουρα
Λίτσας
Λιοσάτος
Καρυπίδης
Φανάρας
Καφετζή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μπουρέλλας
Καλαμάρας
Ζαρκογιάννης
Καραγιάννης
Ντώνας
SPONSORS
ΟΠΑΠ
Τσακνάκη
POTIKA MYRTO
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Γιαννόπουλος
ΟΠΑΠ

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
DONAS

Grevenamedia @facebook

ΙΩΑΝΝΑ
IKTEO
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Κρούσματα νοθείας του Κρόκου στο εξωτερικό

Η καλλιέργεια του Κρόκου Κοζάνης και όχι μόνο, ενός αρωματικό φυτό με σημαντική εμπορική αξία παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρούσματα νοθείας. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε η Στέλλα Ορδούδη, Δρ. Χημικός Τροφίμων και καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, κατά την ομιλίας της με θέμα «Ο Κρόκος Κοζάνης ως ένα εμπορικά επιτυχημένο φυσικό προϊόν», στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τις προοπτικές αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. 

Όπως ανέφερε η κα. Ορδούδη, «πέρα από τις στρατηγικές  κινήσεις και τις προσπάθειες για τη διασφάλιση, την ποιότητα και τη φήμη του, παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα νοθείας, όπως η παραπλανητική δήλωση της κατηγορίας ποιότητας».

Τα κρούσματα νοθείας, όπως εξήγησε η ίδια, δεν αφορούν την αλλοίωση της χημικής σύστασης. «Αν και ο Κρόκος ελέγχεται με εμπορικό πρότυπο ποιότητας που ισχύει σε όλον τον κόσμο, ωστόσο δεν ανιχνεύονται κάποιοι τύποι νοθείας», σημείωσε.

Η νοθεία γίνεται σε χώρες (Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράκτα κτλπ) όπου υπάρχουν διεθνή μεγάλα κέντρα εμπορίου και διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων, μεταξύ των οποίων και χύμα.

Ο «Συνεταιρισμός – Κρόκος Κοζάνης» έχει εργαστεί σε αυτά τα ζητήματα της διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με την κα. Ορδούδη, καθώς, όπως είπε, συνεχώς  επενδύει σε συστήματα ποιότητας του προϊόντος.

Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει στην ομιλία της ότι χρειάζεται να ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των παραγωγών στο πνεύμα της συνεργατικότητας και της ομάδας ώστε με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμωθεί η καλλιέργειά του και η ασφάλεια στη διακίνηση του Κρόκου.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, και οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου του ΚΕ.Δ.Ε.Α. – ΑΠΘ.

του Νίκου Αβουκάτου – http://greenagenda.gr

Σχετικά άρθρα

Κανιστρά
Μαλαματή
MP
Νίκου
Μιχαλόπουλος
Μαράνος
Νούτσος
Βλαμίδης
Θώμας
Βραβοσινός
Μπαρλαγιάννη
Παπαχατζή
Μάντζαρης
Τσαμπαρδούκα
Κασάρας
Ανδρουλάκης
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
MPANTHS
Χρυσή Τομή
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Πωλείται
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης