Κραυγή… προς Φαρισαίους *Του Τάσου Σεβαστιάδη
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου (Τσούρχλι) των Πέτρου και Παύλου είναι μία εκκλησία που χτίστηκε περίπου πριν από 20 χρόνια, για την ακρίβεια το 1836. Εκείνη την περίοδο, ο Αη Γιώργης αριθμούσε πάνω από 1500 κατοίκους. Τα γύρω όμορα χωριά ήταν το Κληματάκι, τα Αηδόνια, η Ροδιά, οι Αμυγδαλιές (Πικριβενίτσα), το Ελεύθερο, η Λόχμη, η Κοκκινιά, το Πολύδεντρο, η Μηλιά, ο Ταξιάρχης κλπ.
Έτσι ένα χωριό με ισχυρές αναφορές στην ιστορία αποτελούσε πόλο έλξης για μία Ηπειρώτικη οικογένεια που ασχολούνταν με την αγιογραφία. Το όνομά της ήταν Μπακολαίοι. Ο πατέρας, Μπακόλας, ήταν περίτεχνος αγιογράφος και απ΄ ότι έδειξε και η συνέχεια ήταν και πολύ καλός δάσκαλος αγιογραφίας, διότι τα τρία του αγόρια εξαπλώθηκαν αγιογραφικά και υπάρχουν έργα τους από τα χωριά του Βοΐου ως και το Παλιομονάστηρο Τρικάλων.
Σημαντικά έργα τους υπάρχουν σε πολλές εκκλησιές και μοναστήρια αυτού του χώρου. Έτσι το τέμπλο της Βουνάσας με τις αγιογραφίες του είναι δικό τους έργο. Είχαν στην περιοχή του χώρου αυτού μια υπερεκατονταετή αγιογραφική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα όπως λένε οι ειδικοί, να μιλάμε σήμερα για μία αγιογραφική τεχνοτροπία που αποδίδεται στην κοινωνία σαν σχολή αγιογραφίας του Τσουρχλίου.
Όποιος ενδιαφέρεται για θέματα όπως αυτό, δεν έχει παρά να επισκεφτεί την προαναφερόμενη εκκλησία των Πέτρου και Παύλου στον Αη Γιώργη να θαυμάσει την περίφημη τεχνοτροπία των Μπακολαίων ή όπως πήραν το επώνυμο Ζωγράφος.
Την τέχνη τους μπορεί να θαυμάσει αυτός που θέλει από θεολογική άποψη, αλλά και κάποιος που θέλει να θαυμάσει περίφημα αριστουργήματα.
Όμως από τον σεισμό του 1995 έπαθαν βλάβη με ρωγμές και καθιζήσεις του σκελετικού σκάφους του ναού. Ήρθε η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων έβαλε κάτι δοκάρια σαν υποστυλώματα και από τότε πέρασε μία εικοσαετία. Ακριβώς από τότε η πολιτεία «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και δεν μπορεί να εξοικονομήσει λίγα ψωροχιλιάρικα για τη λύση του προβλήματος. Όμως αποτελεί όχι απλώς κίνδυνο η λειτουργία του ναού για τον κόσμο από ένα απρόβλεπτο γεγονός, αλλά υπάρχει και ένας άμεσος κίνδυνος να καταστραφούν μαζί με τον ναό και οι αριστουργηματικές αγιογραφίες των αδελφών Ζωγράφου.
Εξαιτίας του γεγονότος που εφοπλιστές και οι άλλοι μεγαλόσχημοι (παρταούληδες) ληστεύουν το βαρέλι με τις ευλογίες του κάθε φορά η υπηρετικού προσωπικού που στέκονται ανίκανοι όχι μόνο για τα μεγάλα έργα για τον κοσμάκη, αλλά και να διορθώσουν και τα μικρά αυτά διαμάντια του ελλαδικού χώρου. Μήπως λέω θα πρέπει η Δημοτική Αρχή (η προηγούμενη δεν μπόρεσε), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο βουλευτής, τέλος πάντων αυτό το κράτος στο σύνολό του πρέπει να αρχίσει σύσσωμο να «ξύνει το βαρέλι»; Αν βολεύονται από την αταραξία του κόσμου (για την ώρα), μήπως σε άλλη στιγμή εκπλαγούν;
- Προηγούμενο Συνάντηση Βουλευτή Γρεβενών Ιωάννη Γιάτσιου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Επόμενο Το Green out of the box στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας