Kοζάνη: Νήπια και μαθητές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα συσσίτια άπορων δημοτών
Μπορεί ορισμένα απ’ αυτά να έχουν κάνει μόλις τα πρώτα τους βήματα στην προσχολική εκπαίδευση και άλλα να έχουν φθάσει στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, αποδεικνύουν, όμως, ότι διαθέτουν τεράστιο απόθεμα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και δεν μπορεί να καλύψει μία από τις βασικές του ανάγκες: τη σίτιση.
Πρόκειται για μαθητές (από νήπια μέχρι και παιδιά της έκτης τάξης του δημοτικού) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Υιοθετώ μια εβδομάδα του Συσσιτίου” απόρων δημοτών του δήμου Κοζάνης.
“Σε καθημερινή βάση, σιτίζονται περισσότερα από 200 άτομα. Είναι άτομα που λόγω οικονομικών δυσκολιών, προχωρημένης ηλικίας ή αναπηρίας δεν είναι σε θέση να παρασκευάσουν το γεύμα τους” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινωνιολόγος της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας του δήμου Κοζάνης και συντονιστής της δράσης Δημήτρης Λεούδης.
Στην προσπάθεια της υπηρεσίας για την στήριξη του συσσιτίου, “συστρατεύθηκαν” έπειτα από σχετική ενημέρωση φορείς και σχολεία του δήμου. “Μέσα στον Μάρτιο είχαμε τρεις εβδομάδες που ‘υιοθετήθηκαν’, μία εβδομάδα από τα σχολεία του Κρόκου Δημοτικών Σχολείων (1ο και 2ο) και των Νηπιαγωγείων (1ο και 2ο), μία εβδομάδα από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης όπου έγινε και ενημέρωση των παιδιών και, τώρα, μια εβδομάδα από τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο Άνω Κώμης”, τόνισε ο κ. Λεούδης.
Η ανταπόκριση των παιδιών “ήταν εντυπωσιακή, όπως και η κουβέντα που ακολούθησε που αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι τα παιδιά παίρνουν μηνύματα” είπε ο κ. Λεούδης, επισημαίνοντας, παράλληλα, την αγνή -όπως είπε- αλληλεγγύη και τον αυθορμητισμό τους.
“Είναι, καταρχάς μια κίνηση φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης” είπε από την πλευρά του, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρόκου Αθανάσιος Νούσιας, τονίζοντας, παράλληλα, την άμεση, θετική ανταπόκριση δασκάλων, μαθητών και του συλλόγου γονέων, σ’ αυτό το “κάλεσμα”.
Τα 92 παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου “υιοθέτησαν” μία εβδομάδα συσσιτίου από τις 2 μέχρι και τις 8 Μαρτίου, ακολουθώντας τις οδηγίες που δόθηκαν από την υπηρεσία. “Μαζέψαμε χρήματα και σε συνεργασία με τους υπευθύνους του συσσιτίου, που μας έδωσαν λίστα, αγοράσαμε τρόφιμα και τα δώσαμε στους υπεύθυνους” πρόσθεσε ο κ. Νούσιας.
Η “υιοθεσία” μίας εβδομάδας συσσιτίου περιλαμβάνει, πρακτικά, μια συγκεκριμένη δράση, την αγορά συγκεκριμένων τροφίμων για να μπορέσει η αρμόδια υπηρεσία να καλύψει τις ανάγκες του διατροφικού μενού των απόρων για μια εβδομάδα.
“Δίνουμε το μενού και αυτοί (που έχουν “υιοθετήσει” μια εβδομάδα συσσιτίου) μας φέρνουν τα τρόφιμα που έχουμε προτείνει εμείς έτσι ώστε να μαγειρευτεί το μενού των δικαιούχων. Μας φέρνουν συγκεκριμένα τρόφιμα, από λάδι και κρεμμύδια μέχρι ό,τι χρειαστεί για να βγει το πλήρες μενού της εβδομάδας” εξήγησε ο κ. Λεούδης.
Το “άνοιγμα” της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας στην τοπική κοινωνία για την ενίσχυση της δράσης περιλαμβάνει και την ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γενικότερα σε θέματα αλληλεγγύης και φτώχειας.
Στόχος του Δήμου είναι οι φορείς που ήδη συμμετείχαν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την “κατοχύρωση” της ίδιας εβδομάδας ή άλλης και το 2016.
Πέρα από αυτή τη δράση, ο Δήμος Κοζάνης καθιέρωσε την “κάρτα αλληλεγγύης”, η οποία αποτελεί το “διαβατήριο” των δικαιούχων για την ένταξή τους σε διάφορες δομές αλληλεγγύης του δήμου, μεταξύ των οποίων και το συσσίτιο.
Η κάρτα έχει όλα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου δημότη, τα οποία ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία για να διαπιστωθεί ποιες παροχές μπορεί να έχει.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία για ένταξη σε παροχή αλληλεγγύης.
- Προηγούμενο Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη: Όλα δείχνουν αυτοκτονία – Το προθανάτιο τραύμα που είχε στον καρπό του ήταν και εκείνο που επέφερε τον θάνατο
- Επόμενο Ευθύμιος ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς