email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Μένουμε Ασφαλείς

POTIKA MYRTO

Μένουμε Ασφαλείς

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Μένουμε Ασφαλείς

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Κοζάνη: Επιβεβαιωμένο κρούσμα Γρίπης των Πτηνών. 150 νεκρά πτηνά στην Ακρινή Κοζάνης

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Γρίπης Πτηνών στην Κοζάνη και μάλιστα σε οικόσιτα ζώα ανακοίνωσε επίσημα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καλώντας τους πολίτες να λάβουν άμεσα μέτρα πρόληψης για να προστατεύσουν τα πτηνά τους από τη νόσο.
Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα της Γρίπης των Πτηνών που συναντάται στη Δυτική Μακεδονία, αφού υπήρξε ένα κρούσμα με άγριο πτηνό στις Πρέσπες και ένα δεύτερο περιστατικό σε οικόσιτα πτηνά στο Αμύνταιο Φλώρινας.
Παρά το ότι οι επιστήμονες να μην έχουν επιβεβαιώσει αν μεταδίδεται στον άνθρωπο συστήνουν προσοχή.

Mιλώντας στον «Π.Λ.» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, το νέο αυτό κρούσμα της γρίπης των πτηνών σημειώθηκε στην Ακρινή Κοζάνης, σε μια οικόσιτη εκτροφή, συνηθισμένη σε χωριά. Πρόκειται για 150 κοτόπουλα και γαλοπούλες που μολύνθηκαν από τον ιό (από άγριο πτηνό) και μέσα σε μια εβδομάδα ψόφησαν μόνα τους, το ένα μετά το άλλο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως ο ιός της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ θανατηφόρα η εξάπλωσή του στον πληθυσμό των πτηνών. Επίσης, μεταξύ των πτηνών μεταδίδεται αμέσως. Ακόμη, απάντησε πως ο συγκεκριμένος τύπος ιού δεν έχει βρεθεί σε άνθρωπο, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ συνιστούν σε όλους προσοχή.

Ο κάτοικος στοκ κοτέτσι του οποίου άρχισαν να ψοφούν τα κοτόπουλα, ειδοποίησε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όταν ξεκίνησαν οι θάνατοι των πουλερικών, ωστόσο μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες τρεις στη σειρά εξετάσεις από τις Κτηνιατρικές Αρχές της περιοχές για τον τύπο του ιού, όλα τα ζώα ψόφησαν.
Οι κτηνίατροι έκαναν ήδη ενημέρωση στους περίοικους, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις διά του τύπου, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και να μην εφησυχάζει. Όσο για το εν λόγο κοτέτσι, έγινε ήδη μια φορά απολύμανση και θα ακολουθήσουν κι άλλες για προληπτικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πουλερικά ήταν περιφραγμένα μεν από εδάφους αλλά όχι από αέρος, με αποτέλεσμα να γίνει η μετάδοση της γρίπης των πτηνών με αυτόν τον τρόπο.

Τι συστήνει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης

Υπογραμμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πουλερικά αφορούν την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των οικόσιτων πουλερικών που εκτρέφουν. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, κ.λ.π) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια. Τα εκτρεφόμενα πτηνά θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά,

γ) Είναι σημαντικό να μην αγοράζονται πτηνά από πλανόδιους εμπόρους για τους οποίους υπάρχει απαγόρευση δραστηριοποίησης τους στην ευρύτερη περιοχή,

δ) Οι εκτροφείς οικόσιτων πουλερικών και άλλων πτηνών πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμόζοντας ιδιαιτέρως καλό πλύσιμο των χεριών μετά από εργασίες στον ορνιθώνα και χρήση κατάλληλων ρούχων και υποδημάτων, τα οποία πρέπει να αλλάζουν πριν απομακρυνθούν από το χώρο. Αυτονόητη είναι η τήρηση των προαναφερόμενων μέτρων και από τους πτηνοτρόφους κατόχους συστηματικών εκτροφών.

Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, καλούνται οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να ειδοποιήσουν άμεσα την Κτηνιατρική υπηρεσία αν παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους ή αυξημένο ποσοστό θανάτων στα πτηνά που εκτρέφουν όπως και σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει νεκρό ή ημιθανές άγριο πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών κλπ.

Επισημαίνεται ότι αν και η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το συγκεκριμένο τύπο του ιού που έχει προκαλέσει την πρόσφατη επιδημία, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

prlogos.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή

Μένουμε Ασφαλείς

Loco delivery

Μένουμε Ασφαλείς

-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Μένουμε Ασφαλείς

Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5