Κουλούρια Θεσσαλονίκης για σνακ και όχι μόνο!
Από: ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΙΧAΛΑΚΗ
Όσοι με έχετε παρακολουθήσει στις συνταγές που μοιράζομαι, θα έχετε διαπιστώσει πως η σχέση μου με την κουζίνα, είναι μια σχέση που ακόμη κι εγώ δεν την έχω προσδιορίσει ακριβώς…. Το σίγουρο είναι πως η μεγαλύτερη δύναμη που με τραβάει στην κουζίνα, είναι η επιθυμία μου να εκπαιδεύσω τα παιδιά μου να φροντίζουν τον εαυτό τους και την υγεία τους. Η εκπαίδευση αυτή, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι μια διαδρομή η οποία τις περισσότερες φορές περνάει μέσα από την κουζίνα.
Από την άλλη καλούμαι να συνυπολογίσω και τον παράγοντα «χρόνο», τον οποίο δεν έχω καταλήξει ακόμη αν τον κυνηγαώ ή αν με κυνηγάει. Το συμπέρασμα είναι ότι η επιλογή των συνταγών που θα επιλέξω για να φτιάξω σνακ για την οικογένειά μου γίνεται με 5 κριτήρια:
1. Να είναι εύκολες
2. Να είναι γρήγορες
3. Να μπορούν να γίνουν σε μεγάλες δόσεις (με 4 παιδιά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 δόσεις)
4. Να μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψηξη (για να μπορώ να κάνω και διαλείμματα)
5. Να μου πετυχαίνουν (να σημειώσω ότι όποια συνταγή πετυχαίνει σε μένα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει σε άλλον άνθρωπο)
Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας αυτή τη φορά, είναι μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, λίγο πειραγμένη, και πληρεί και τα 5 κριτήρια που προανέφερα.
Συστατικά:
• 150 γρ. αλεύρι σκληρό
• 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 200γρ αλεύρι ολικής άλεσης
• 7 1/2 γρ. αλάτι
• 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 275-300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
• 16 γρ. μαγιά ξηρή
Για την επικάλυψη:
• σουσάμι
• 500 γρ. νερό, χλιαρό
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
• Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
• Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
• Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
• Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.)
• Σχηματίζουμε με τη ζύμη μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
Εκτός από κουλούρια εγώ έπλασα και μακρόστενα ψωμάκια για να μπορώ να βάλω με μεγαλύτερη ευκολία τη γέμιση που θα ήθελα.
• Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.
• Τοποθετούμε σε ταψιά (35×40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Την αυθεντική συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ
Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης μπορείτε να καταναλώσετε όλες τις ώρες (πρωινό, ενδιάμεσα γεύματα, βραδινό ή ακόμα και το μεσημέρι με το κύριο γεύμα), με πάρα πολλούς τρόπους και συνδυασμούς, κάποιους από τους οποίους σας συστήνω παρακάτω:
Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με αλμυρές γεύσεις:
1. τυρί κρέμα, σολωμό ή γαλοπούλα και ντομάτα
2. γιαούρτι αναμεμιγμένο με τόνο, αγγούρι και καρότο τριμμένο
3. ανθότυρο, ελιές , μαρούλι και ντομάτα
4. ομελέτα και ντομάτα ή άλλο λαχανικό
5. αβοκάντο και αυγό βραστό
6. τυρί gouda, γαλοπούλα και λαχανικά
Κουλούρι Θεσσαλονίκης με γλυκές γεύσεις:
1. Το συνοδεύουμε απλά, με γάλα και 1 φρούτο
2. Με 1 μερίδα χαλβά με μέλι και 1 φρούτο
3. Αλείφουμε με ταχίνι, μέλι, φέτες μήλου και κανέλα
4. Γρήγορη Σπιτική κρέμα σοκολάτας και φέτες μπανάνας ή φράουλας
πηγή : http://faepaidimou.gr/sintages-gia-paidia/eksipna-snak/koulouria-thessalonikis/
- Προηγούμενο Γρεβενά: Φέτος όλα διαφορετικά *του Μιχάλη Μιχαλόπουλου
- Επόμενο Ευχές από τον Ιατρικό Σύλλογο Γρεβενών