Κουρουμπλής προς δημάρχους: «Εσείς παίρνετε πρόσφυγες, εμείς δίνουμε χρήματα και προσωπικό»
Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο (σ.σ. άλλωστε οι εξαγγελίες ήταν ήδη γνωστές, ενώ λίγες ώρες αργότερα κατατέθηκε και το σχετικό νομοσχέδιο) και στη λογική των «δημοσίων σχέσεων» πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του ΔΣ της ΚΕΔΕ από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή για το προσφυγικό ζήτημα. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει δίκαιη κατανομή και όχι ορισμένοι δήμοι να σηκώνουν το βάρος, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε σχέση με το προσφυγικό των δήμων, με 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως είπε, συζητιέται νέα κατανομή πόρων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας για τους δήμους που στα όρια τους δέχονται πρόσφυγες, Στην ουσία, όωπς έλεγαν μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός είπε “εσείς παίρνετε πρόσφυγες και εμείς δίνουμε χρήματα και προσωπικό”.
Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης να ενισχυθούν απευθείας οι δήμοι και περιφέρειες και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως είπε, ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα τόσο στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο όσο και σε αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Σε ότι αφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις για ζητήματα που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κλπ, θα καλυφθούν νομοθετικά με το νομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ, την ΕΝΠΕ, επαναλαμβάνοντας ότι τίποτε δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά.
Εν συνεχεία αναφερόμενος στους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη τόνισε ότι «πρέπει να πειστούν πως ο καλύτερος δρόμος είναι ο σύννομος δρόμος, μέχρι να βρεθεί λύση. Αφενός ξέρουν πως στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική κρίση, αφετέρου η ελκτική δύναμη της Ευρώπης είτε από οικονομική άποψη είτε γιατί υπάρχουν συγγενείς τους εκεί, είναι μεγάλη. Γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά: Μην είμαστε απαισιόδοξοι. Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα ασφαλής και η στάση της σε αυτό το ζήτημα είναι μια επένδυση, που θα μείνει στο θυμικό του κόσμου. Κοινωνικές ομάδες της χώρας που μέχρι πριν τις θεωρούσαμε αδιάφορες, συνδράμουν εθελοντικά, με εντυπωσιακή προθυμία, όπως για παράδειγμα η νεολαία μας. Πρέπει γενικά να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».
Όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, ανέφερε ότι για το ευαίσθητο αυτό θέμα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Εκκλησία, τις ΜΚΟ και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να παρέχουμε συνεχώς την καλύτερη φροντίδα.
Επίσης, ο υπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του πως ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το προσφυγικό.
Πατούλης: Θετική η πρωτοβουλία Κουρουμπλή
Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, καλωσορίζοντας τον υπουργό χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του να έρθει και να ζητήσει ευθέως τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Γεγονός, που όπως είπε, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει, πως για την αντιμετώπισή του η συμβολή των δήμων είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ υπενθύμισε παράλληλα πως η ΚΕΔΕ από πέρυσι το είχε ζητήσει , χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη το αίτημά της.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής τόνισε πως ζήτησε αυτήν τη συνάντηση για να μεταφέρει μέσω του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προς όλους τους δήμους της χώρας την παράκλησή του για συνεννόηση και συνεργασία, αλλά και τον προβληματισμό ότι αν κατανεμηθεί το βάρος σε όλη τη χώρα η αντιμετώπιση του προσφυγικού θα είναι και πιο διαχειρίσιμη και πιο δίκαιη, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει παράλληλα έναν γύρο επαφών με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, επαφές που θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι προτάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. η θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως άλλωστε έχει κάνει με συνέπεια από την εμφάνισή του. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς αλλά ελληνικού δικαίου, καθώς και στα όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Επίσης, ο πρόεδρος τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες διαβεβαίωσε ο κ. Κουρουμπλής ότι θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι προτάσεις αυτές είναι:
- Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες.
- Να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τους δήμους που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού.
- Να εξασφαλιστούν μακροχρόνια οφέλη για τις ίδιες τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες με έργα και υποδομές χρήσιμες πέραν της προσφυγικής κρίσης.
- Να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό στους δήμους.
- Να διατεθούν απευθείας στους δήμους πόροι που θα έρθουν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα και να σχεδιάζουν και να εκτελούν ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
- Να μονιμοποιηθεί η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Διαρκή Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών της ΚΕΔΕ στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Παράλληλα σχήματα να λειτουργήσουν συντονισμένα σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
- Να προτιμηθεί η δημιουργία μικρότερων και πιο διαχειρίσιμων κέντρων φιλοξενίας, διότι οι μεγάλοι χώροι είναι προβληματικοί τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
- Να υπάρξει πρόνοια, εφόσον προβλέπεται να παραμείνουν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, για την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης του χρόνου τους, με δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών τους.
- Να υπάρξει μόνιμη και ισότιμη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε θέματα εθνικής πολιτικής, την οποία και θα μεταφέρουν οι έλληνες αιρετοί στα όργανα εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, Δ. Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου και Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός.
Για να δείτε τους δήμους που πρόκειται να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχή κάντε κλκ ΕΔΩ
- Προηγούμενο Πώς μπορούν οι ΟΤΑ να συμψηφίζουν οφειλές με ευνοϊκό τρόπο – Ποιοι Δήμοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση – Ποια τα ευεργετήματα
- Επόμενο Κατατέθηκε η τροπολογία για την απόσυρση των ΙΧ – Δείτε ποια οχήματα αφορά