Κορωνοϊός: Πώς η Ευρώπη «θωρακίζεται» για ένα πιθανό 2ο κύμα του ιού -Δράσεις και αλληλεγγύη
Οι ηγέτες της Ευρώπης μετά από μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και πλέον ανοίγει ο δρόμος που θα βοηθήσει στη θωράκιση του τομέα της Υγείας προκειμένου να βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για μία μελλοντική επιδημική έξαρση του κορωνοϊού.
Με στόχο την πρόληψη, αλλά κυρίως τη θωράκιση της ΕΕ από ένα πιθανό 2ο κύμα κορωνοϊού και οι προτεραιότητες που έχει θέσει είναι η προστασία των ανθρώπων από σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, η βελτίωση της διαθεσιμότητας φαρμάκων, αλλά και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας ώστε να γίνουν ισχυρότερα.
Με ευθύνη και αλληλεγγύη
Μετά τη συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα βοηθήσει της χώρες-μέλη να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισαν το ρόλο της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
Φον Ντερ Λάιεν: H EE επέδειξε ευθύνη και αλληλεγγύη
H EE επέδειξε ευθύνη και αλληλεγγύη δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον επταετή προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια από τις χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Ωστόσο, μετά από έναν σκληρό αγώνα, η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί δυναμικά σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση. Αυτή η απάντηση χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ και συνδυάζει την αλληλεγγύη με την ευθύνη. Αλληλεγγύη, γιατί και οι 27 χώρες μαζί φέρνουν το NextGenerationEU και ευθύνη γιατί το NextGenerationEU όχι μόνο ανοίγει το δρόμο από την κρίση, αλλά μπορεί επίσης να θέσει τα θεμέλια για μια σύγχρονη, πιο βιώσιμη Ευρώπη», εξήγησε η Φον Ντερ Λάιεν.
Μισέλ: Ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μία δύναμη που αναλαμβάνει δράση
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε από την πλευρά του «επιδείξαμε συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη κι επίσης αποδείξαμε την πίστη μας σε ένα κοινό μέλλον. Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μία δύναμη που αναλαμβάνει δράση. Διαπραγματευτήκαμε για τα χρήματα, αλλά βεβαίως είναι πολλά περισσότερα από τα χρήματα, αφορά τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους, την υγεία τους. Είναι η πρώτη φορά που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους στόχους για το κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι από τα βασικά κριτήρια για δαπάνες του προϋπολογισμού».
Σχοινάς: Η ΕΕ σήκωσε για πρώτη φορά τείχος προστασίας και αλληλεγγύης
«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση σηκώνει ένα συλλογικό τείχος προστασίας και αλληλεγγύης για τις χώρες που χρειάζονται επανεκκίνηση, είναι η πρώτη φορά που λειτούργησε ως φεντεραλιστικό κράτος και η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη απ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τη συμφωνία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα τα ξημερώματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Τα χρήματα που θα δοθούν και για τη θωράκιση του τομέα της Υγείας
Στο πλαίσιο λοιπόν του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει την Ευρώπη να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την κρίση του κορωνοϊού προβλέπεται να δοθούν χρήματα που ουσιαστικά θα θωρακίσουν της χώρες και σε έναν πιθανό μελλοντικό 2ο κύμα του ιού.
ReactEU: 47,5 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν με βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της ανεργίας των νέων και της σχετικής ευημερίας των κρατών-μελών.
Horizon Europe: 5 δισ ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έρευνας στον τομέα της Υγείας, της ανθεκτικότητας και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
RescEU: 1,9 δισ ευρώ θα διατεθούν για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις.
Να ξεκινήσει νωρίτερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ακόμα μία πρωτοβουλία καθώς απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε τη φετινή χρονιά να ξεκινήσουν νωρίτερα τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά της γρίπης σε μία προσπάθεια να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα ξεσπάσματα γρίπης και κορωνοϊού.
Στόχος είναι να μην βρεθούν τα συστήματα υγείας των χωρών αντιμέτωπα με μια διπλή κρίση και ένα πλήθος ασθενών που θα χρειάζεται περίθαλψη, όπως συνέβη με την έξαρση του κορωνοϊού.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι χώρες-μέλη ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν νωρίτερα στον εμβολιασμό των πληθυσμών των χωρών τους για τη γρίπη, το καλοκαίρι.
καλεί φέτος τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια κατά της γρίπης και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.
καλεί τα κράτη μέλη να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ για SARS-CoV-2 περισσότερους ανθρώπους και να δημιουργήσουν επαρκή συστήματα ιχνηλάτησης.
Οι δράσεις για τη θωράκιση από τον κορωνοϊό
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει έτοιμο σχέδιο δράσεων για τη θωράκιση από τον κορωνοϊό. Σε αυτό προβλέπονται:
Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων. Εκτός από την ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα εκτελεστική απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.
Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.
Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.
Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.
Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.
- Προηγούμενο Eως τις 28 Αυγούστου ανακοινώθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις -Σε 8 δόσεις ο φόρος
- Επόμενο Νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Αυξάνονται επιλέξιμες δαπάνες και δικαιούχοι