Το τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει

Παράλληλα η Ελλάδα δεν έχει πληγεί ακόμη από το τρίτο κύμα, ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο φαίνεται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο.

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως η χώρα μας άρχισε να πλήττεται με καθυστέρηση δέκα έως είκοσι ημερών, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης,  από το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Κι έτσι έλαβε με αντίστοιχη καθυστέρηση περιοριστικά μέτρα,  ενώ η κορύφωση των κρουσμάτων της ήταν την περίοδο 12-20 Νοεμβρίου, όταν στην Ισπανία φερ’ ειπείν  αυτό συνέβη  στις 28 Οκτωβρίου.

Με βάση αυτό ειδικοί έχουν τονίσει πως δεν αποκλείεται το τρίτο κύμα να φτάσει στη χώρα μας περίπου τον Φεβρουάριο.

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση φέρει ένα τρίτο κύμα εξέφρασε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε. Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Στην καρδιά της εποχής των αναπνευστικών λοιμώξεων

Δυστυχώς αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορεί να ακυρώσουν όσα με τόσο κόπο προσπαθούμε να καταφέρουμε τους τελευταίους δύο μήνες και να φέρουν παράταση του lockdown.

Κι αυτό γιατί αυτός ο καιρός δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος μας αυτή τη στιγμή, μιας και είναι γνωστό πως οι δύο μήνες -Ιανουάριος και Φεβρουάριος- είναι οι μήνες των αναπνευστικών λοιμώξεων και γι΄αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ.

Μετάλλαξη και απόδραση στις παραλίες

Μάλιστα αν σε αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες προστίθετο και αυξημένη κινητικότητα στις παραλίες το Σαββατοκύριακο, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου μιας και όπως έχει ειπωθεί ουκ ολίγες φορές η κινητικότητα φέρνει… διασπορά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι ειδικοί δεν θα μπορούσαν να μην εκφράσουν την ανησυχία τους για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα επιδράσει στην περαιτέρω μεταδοτικότητα της λοίμωξης COVID-19.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη (ένα εκ των οποίων προερχόμενο από το Ντουμπάι).