Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαϊδας για την ασφαλή λειτουργία τους

Ανησυχία προκαλείται στους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας από την υποστελέχωση των  δομών υγείας στην περιοχή.

Ελλείψεις προσωπικού σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό υπάρχουν σε όλα τα Γ.Ν.  και Κ.Υ. της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν αναδειχτεί από το ΚΚΕ επανειλημμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με επιπτώσεις και κινδύνους τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα στη λειτουργία των ΜΕΘ στα δύο Γ.Ν. της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας τα τρία τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα:

Στο Γ.Ν. Κοζάνης η λειτουργία της ΜΕΘ ξεκίνησε μέσα στην πανδημία Covid 19 και μετά από τον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου και των φορέων της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα λειτουργούσε με 4 κλίνες και δύο γιατρούς μόνιμους από το νοσοκομείο Κοζάνης (1 εντατικολόγο και 1 αναισθησιολόγο από το αναισθησιολογικό) και ένα εντατικολόγο, που η 3η ΥΠΕ μετακινούσε για ένα διάστημα από το Γ.Ν. Γιαννιτσών Π.Ε. Πέλλας δημιουργώντας προβλήματα στην εκεί ΜΕΘ.  Για να καλυφθούν οι ανάγκες υπήρχε υπερεφημέρευση με εξουθένωση των εργαζομένων. Σήμερα η λειτουργία της είναι επισφαλής, γιατί μόνο μία οργανική θέση γιατρών από τις έξι είναι καλυμμένη με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να γίνουν τρεις διακομιδές σε άλλες ΜΕΘ.

Στο Γ.Ν. Μποδοσάκειο η ΜΕΘ είναι κλειστή από τον  Ιανουάριο 2024, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπολειτουργούσε με 4 κλίνες

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο ΜΕΘ είναι άρτια εξοπλισμένες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω αν καλυφθούν τουλάχιστον όλες οι οργανικές θέσεις  από τα ελλιπή οργανογράμματα των νοσοκομείων.

Επιπλέον να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογούν 12 κλίνες ΜΕΘ σε 100 χιλ. κατοίκους και η Δυτική Μακεδονία έχει 255 χιλ. περίπου πληθυσμό. Μέχρι τώρα λειτούργησαν 8 κλίνες ενώ σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς απαιτούνται ΜΕΘ παίδων και νεογνών.  Γνωστές άλλωστε είναι οι περιπτώσεις παιδιών από Κοζάνη και Γρεβενά που διαμετακομίστηκαν  σε άλλες ΜΕΘ.

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις στην Υγεία. Είναι η πολιτική της Ε.Ε., της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης  και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος  υγείας, που είναι πολιτική όλων των αστικών κομμάτων. Αυτή η πολιτική είναι που καταδικάζει σε υπολειτουργία ή και σε κλείσιμο μονάδες υγείας και το τίμημα αυτής της πολιτικής να  πληρώνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι.

Με όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

– Να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον όλα τα οργανικά κενά των ΜΕΘ των νοσοκομείων «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαϊδας με μόνιμο προσωπικό.

– Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

– Να δοθούν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να φύγουν οι εργολάβοι από τις δημόσιες δομές υγείας.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Λαμπρούλης Γιώργος

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ