ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Kοινή Επιστολή των Ενώσεων Ε.Ι.Η.Ε.Α., Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε., ΕΝ.Ε.Δ., Ε.Δ.Ι.Π.Τ. και Σ.Η.Π.Ε. προς την Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών και διαβημάτων μας, οι Ενώσεις μας απευθύνονται από κοινού προς εσάς με την παρούσα επιστολή, στοχεύοντας στην άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμοδίων φορέων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790. Καίτοι η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο του έτους 2019 και η προθεσμία ενσωμάτωσής της από τα κράτη μέλη παρήλθε την 7η Ιουνίου 2021,
μέχρι και σήμερα δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωσή της στο Εθνικό μας Δίκαιο.

Η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται διαρκή απώλεια εσόδων για τα μέλη μας. Ενώ οι πλατφόρμες αποκερδαίνουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου των εκδοτών, τα μέλη μας εξακολουθούν να στερούνται τα έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττουν από αυτή. Διατηρείται έτσι ένα δυσθεώρητο χάσμα αξίας (value gap) που δημιουργείται από την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου, στην οποία προβαίνουν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 μπορεί να παρέχει τα κατάλληλα «εργαλεία» για τη μείωσή του.

Το Υπουργείο διαθέτει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στην κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης στην χώρα μας και προφανώς έχει ήδη διαπιστώσει την σταδιακή μετακύλιση των εσόδων στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αυτή η γιγάντωση των μεγάλων πλατφορμών επέφερε σύστοιχη απώλεια εσόδων για τον εγχώριο Τύπο. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, ως δικαιούχοι περιεχομένου προστατευόμενου από την πνευματική ιδιοκτησία, παρότι θα έπρεπε ήδη να εισπράττουν την μερίδα του λέοντος, βιώνουν δραματική συρρίκνωση των εσόδων τους. Ειδικά οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών καλούνται εσχάτως, να αντιμετωπίσουν και την αλματώδη αύξηση του κόστους του χαρτιού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ιδιαζόντως δυσχερή θέση. Όλες αυτές οι προκλήσεις, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με προφανή κίνδυνο βιωσιμότητας για πολλούς εκδότες.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση του περιεχομένου μας, πέραν του ανταποδοτικού και εύλογου χαρακτήρα τους, αποτελούν για εμάς μια πηγή εσόδων που αναμένουμε διακαώς εδώ και σχεδόν δύο έτη να θεσμοθετηθεί, με την αναγκαία και δίκαιη ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ήδη από την έκδοση της Οδηγίας μέχρι και σήμερα, σταδιακά προχωρούν στην ένταξή της στο εσωτερικό τους δίκαιο και συνακόλουθα δίδεται η δυνατότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Κάθε χώρα διαφοροποιείται σε επιμέρους ζητήματα. Άλλωστε, η πάροδος εύλογου διαστήματος έχει ήδη οδηγήσει σε διαδικασίες αναθεώρησης «μοντέλων» που κρίθηκαν μη λειτουργικά, όπου υιοθετήθηκαν. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να καρπωθούμε την πρόσφατη εμπειρία των εταίρων μας, αποφεύγοντας να υιοθετήσουμε διατάξεις που θα καθυστερούσαν τις διαδικασίες πρακτικής εφαρμογής της συλλογής των αμοιβών από το δικαίωμά μας. Η πρόσφατη ψήφιση του νομοθετήματος στην γειτονική Ιταλία κατέδειξε ορθά ενσωματωθείσες διαδικασίες που συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα. Οι διατάξεις περί διαφάνειας των συναλλαγών και προσφυγής σε ένα σύστημα υποχρεωτικής διαιτησίας με δυνατότητα δικαστικής επιδίωξης των αξιώσεων μας έναντι πιθανής αυθαιρεσίας των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών, καθώς και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την ασφαλή δικλείδα των κριτηρίων που τίθενται
από ανεξάρτητη Αρχή, θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα διατάξεων και για τον υπό κατάρτιση Ελληνικό Νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να λάβει όλεςεκείνες τις πρωτοβουλίες, με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων στον νευραλγικό χώρο των εκδοτών ενημερωτικού περιεχομένου. Η απώλεια ακόμη και ενός μέσου αποτελεί πλήγμα για την δημοκρατία μας, τον πολιτισμό και την πλουραλιστική ενημέρωση.

Σας καλούμε λοιπόν να κοινοποιήσετε το σχέδιο νόμου στα ενδιαφερόμενα μέρη το συντομότερο δυνατό και να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες για την άμεση ενσωμάτωση του δικαιώματος των εκδοτών ηλεκτρονικού Τύπου στην εθνική νομοθεσία.
Αναμένουμε με έντονο ενδιαφέρον την ανταπόκρισή σας και τη συνδρομή σας.

Με εκτίμηση,
Για την ΕΙΗΕΑ Για την ΕΙΤΗΣΕΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Ο Γενικός Διευθυντής
Αλέξης Σκαναβής Αναστάσιος Μπούρας Κώστας Κιμπουρόπουλος
Για την ΕΝΕΔ Για την ΕΔΙΠΤ
Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Η Γ.Γραμματέας
Θ. Φιλιππόπουλος Δ. Ηλιόπουλος Ε. Παπαλιός Π. Καλύβα
Για τον ΣΗΠΕ
Ο Πρόεδρος
Γ. Κατσαϊτη

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com