Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Κλιματικός Νόμος: Νέα δεδομένα για οικοδομές, Ι.Χ. και ταξί

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού υπαγορεύει τη μετάθεση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Ο στόχος αυτός θα αναθεωρηθεί το 2023, εφόσον θεωρηθεί εφικτή η απόσυρσή τους νωρίτερα, πάντα, όμως, υπό το πρίσμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Με την ολοκλήρωσή της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ο κ. Σκρέκας μίλησε «για ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία, για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετουσιώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο πρώτος κλιματικός νόμος που αποκτά η χώρα φέρνει σημαντικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τίθεται στόχος η Ελλάδα ως το 2050 να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, με ενδιάμεσους στόχους, να έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 και κατά 80% ως το 2040.
  • Εκτός από τις Περιφέρειες και οι Δήμοι εμπλέκονται με δημοτικά σχέδια μείωσης εκπομπών CO2 ανά 5ετία, που θα αποτελούν προϋπόθεση για τις χρηματοδοτήσεις.
  • Για τα κτίρια, απαγορεύεται από το 2023 η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου γενικά σε νέα κτίρια, ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου. Σήμερα οι συνδέσεις φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 500.000 σε σύνολο 4,5 εκατομμυρίων κτιρίων. Τα κτίρια που θερμαίνονται με καυστήρες πετρελαίου και θα πρέπει μέχρι το 2030 να αντικαταστήσουν τα συστήματά τους, υπολογίζονται έως το 40% του συνόλου των κτιρίων. Εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μελετώνται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να επενδύσουν στην αλλαγή του καυστήρα τους και να επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους της θέρμανσης.
  • Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θεσπίζεται στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 80%, με απαγόρευση της χρήσης μαζούτ από το 2030.
  • Από το 2025 σε όλα τα νέα κτίρια σε ζώνες υψηλής τρωτότητας καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι κινδύνων κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για τις περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.

Για την αύξηση της επιδότησης

Ο κ. Σκρέκας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης ρεύματος, ανέφερε ότι το ποσό των 39 ευρώ καλύπτει την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής έως το επίπεδο των 220 ευρώ/MWh, που είναι η μέση τιμή για τον Νοέμβριο ως τώρα. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτή την προοπτική αυτή, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η συγκυρία των τιμών. «Εδώ είμαστε», είπε, «εάν χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους να δούμε τι θα κάνουμε μετά τον Ιανουάριο. Συζητάμε τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού που θα υπολογίζει την αύξηση της επιδότησης ανάλογα με τη χονδρεμπορική τιμή, αλλά και το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση της Ε.Ε. που αξιολογούμε και αναθεωρούμε την επιδότηση, εάν χρειαστεί».

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ