Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Κινήσεις για να αρθούν οι… επιπλοκές στο επίδομα μητρότητας και τις άδειες

Νέα υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες, δίνει λύση στις «επιπλοκές» που προέκυψαν ως προς την καταβολή του επιδόματος μητρότητας  σε μητέρες μισθωτές που είναι ασφαλισμένες σε παλαιά ταμεία πλην ΙΚΑ, όπως δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, θέμα ημερών εκτιμάται πως είναι και η καταβολή των πρώτων επιδομάτων, πιθανότατα την Παρασκευή σε αγρότισσες που υπέβαλαν αίτηση και Δευτέρα σε αυτοαπασχολούμενες.

Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, η νέα υπουργική απόφαση θα ορίζει ρητά, ότι 9μηνη άδεια και επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι γυναίκες που έγιναν μητέρες από το Νοέμβριο του 2022 και εφεξής και είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία μισθωτών, πλην ΙΚΑ ή και πλην ΕΦΚΑ. Στην πράξη, θα αφορά μισθωτές εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και δημοσιογράφους που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι μητέρες αυτές, εφόσον γέννησαν από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν και ίσχυσε ο νόμος που παρέχει την άδεια μητρότητας, με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν 9μηνη άδεια μητρότητας και αντίστοιχα, επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Με την ίδια υπουργική απόφαση, θα εξομοιώνονται για όλες τις περιπτώσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο ή αγροτικό επάγγελμα) και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Καταβολή σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Παράλληλα, φαίνεται πως βρέθηκε λύση στο λογισμικό της ΔΥΠΑ και εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες. Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.

Προσοχή όμως. Εάν η δικαιούχος δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, τότε εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας». Έτσι, πρέπει η νέα μητέρα να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση, ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε θα πρέπει η ασφαλισμένη να επανυποβάλει στην πλατφόρμα το αίτημα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη, εφόσον η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, οι πληρωμές θα αφορούν τόσο το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και τα αναδρομικά, ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι όσες μητέρες δικαιούνται το επίδομα δεν θα χάσουν χρήματα.

Το πρόβλημα με την πλατφόρμα ανέδειξε η Ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «έλλειψη ολοκληρωμένης υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων» και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό γίνονται σάκος του μποξ, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη πάντως, υπάρχει θέμα και όσον αφορά το επίδομα μητρότητας για τις αναπληρώτριες καθηγήτριες που ανήκει, όμως, στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται απ’ αυτό.

«Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία και εξετάζεται από τον υπουργό Παιδείας και την υπουργό Εργασίας η ρύθμιση του θέματος, από το νέο έτος στο βαθμό που θα μπορεί να καλύψει και τις αναπληρώτριες» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Πηγή: euro2day

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ