email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Κυλιόμενες ή σταθερές; *Του Δημήτρη Ψευτογκά

Τη Δευτέρα θα γίνει στη Γενεύη της Ελβετίας,
υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ διάσκεψη για το Κυπριακό!
Τέσσερις δεκαετίες και πλέον μια ευρωπαϊκή χώρα υφίσταται παράνομη εισβολή και κατοχή στρατευμάτων μιας χώρας που  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ!
Η Τουρκία  με τεράστια προβλήματα  στο εξωτερικό (Συριακό) και την εσωτερική αστάθεια από το πραξικόπημα  της 15ης Ιουλίου  και τον μόνιμο  βραχνά του Κουρδικού ζητήματος , την αποτυχία στην ακύρωση της συμφωνίας της Λωζάνης επιθυμεί μια νίκη στο Κυπριακό που θα τονώσει το προεδρικό- σουλτανικό ιδεολόγημα του Ταγίπ Ερντογάν.
Η εγγύτητα της απόστασης  και η ύπαρξη μεγάλης  δύναμης κατοχικού στρατού αποτελούν το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και δεν πρόκειται να το απωλέσει  κατά το δεύτερο σκέλος με ευκολία και χωρίς ισχυρά ανταλλάγματα.
Ακούγεται για δεκαπέντετή μεταβατική περίοδο εγγυήσεων ενώ η Κυπριακή πλευρά μιλάει για πενταετή!
Ορθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται κανένα χρονικό περιθώριο.
Οι ασυμφωνίες στην διαπραγματευτική τακτική στο εθνικό μέτωπο  καθώς και κάποιοι αιφνιδιασμοί της ελληνοκυπριακές πλευράς δεν αποτελούν ευοίωνο προανάκρουσμα.
Για πρώτη φορά η επίσημη εθνική κόκκινη γραμμή ότι η Ελλάδα δε συζητά με Κοινότητες (Τουρκοκύπριοι) υφίσταται αλλαγή όμοια μιας ήττας αναγκαζόμενη να αποδεχθεί να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το εκπρόσωπο του ψευδοκράτους!
Από την άλλη είναι τόσα πολλά τα ζητήματα που μπορεί να θέσει βέτο όχι μόνο σε ζητήματα ασφαλείας η Τουρκοκυπριακή πλευρά που καθιστά προβληματική και δυσλειτουργική την επιδιωκόμενη  Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.
Πότε η άλλη πλευρά δεν αποδέχτηκε τον όρο της μειονότητας στην Κύπρο ισχυριζόμενη προκλητικά ότι έχει πίσω της 70 εκατομμύρια Τούρκους!
Η θέση της Τουρκίας ότι η Κύπρος δεν θα έχει δικαίωμα ορισμού ΑΟΖ κάνει κατανοητό  σε ποια λύση  βιάζεται να οδηγηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά….
Αν μετά την άρνηση του Γεωργίου Μαύρου να υπογράψει αυτή τη λύση 44 χρόνια πριν που πρότεινε ο Γκιουνες, υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1974 λέγοντας “ότι δεν υπογράφει με το πιστόλι στην κρόταφο ” και τον επακολουθησαντα Ατιλλα 2, φθάσουμε σήμερα να το κάνουμε με μια παραπαίουσα Τουρκία και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα είμαστε κατάπτυστοι και υπόλογοι έναντι της Ιστορίας και του Έθνους!
Πολλοί βιάζονται να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής αποκτώντας πλήρη γεωπολιτικό και στρατηγικό έλεγχο χωρίς να υπολογίζουν κρίσιμες, παραμέτρους, λαούς και Διεθνές δίκαιο.
Ορθώς η ελληνική πλευρά ανέλυσε τις εθνικές κόκκινες γραμμές δια του υπουργού των εξωτερικών.
Το θέμα είναι πόσο συμπαγές και αρραγές θα παραμείνει το εθνικό μέτωπο.
Μήπως οδηγούμαστε σε κυλιόμενες κόκκινες γραμμές και σε νέες εθνικές ήττες ;
Η επιστολή Ακιντζι εκτός από προκλητική μπορεί να αποδειχθεί σωτηρία για μας…
Μπορεί να επείγεται να παρακαθίσει ως ισότιμος εταίρος αλλά μπορεί να τινάξει την διαδικασία στον αέρα…
Προς όφελος δικό μας….
Η ύπαρξη δυο ελληνικών Δημοκρατιών είναι στρατηγικό μας πλεονέκτημα έστω και αν η μια δεν ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της κατα παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και κάθε έννοιας δικαίου.
Η αποδόμηση της μιας δια της εκ των υστέρων νομιμοποίησης της εισβολής της Τουρκίας το 1974  και αποδοχή δικαίου εξίσωσης δια των όπλων του 18% με το 82% αποτελεί προάγγελο επερχόμενων νέων δεινών και σε αλλά πεδία εφαρμογής επί του μητρικού κορμού.
Σε μια δύσκολη συγκυρία οδηγούμαστε  σε τραπέζι διαπραγματεύσεων ή σε προκρούστεια κλίνη;
Αν δεν παραστεί η Τουρκική πλευρά (Ερντογαν)αυτό διευκολύνει την Ελληνική πλευρά αλλά και περιπλέκει τα πράγματα κάνοντας τη χώρα μας μέρος της κρίσης και της αποτυχίας …
Ελπίζουμε ότι η διετής προϊστορία της κυβέρνησης σε διαπραγματεύσεις, η ελαφρότητα που επιδείχθηκε και τα σκληρά και μονομερή αποτελέσματα που σήμερα υφιστάμενα να διαψευστούν και να διασκεδάστουν με μια υπεύθυνη, σοβαρή, αμετακίνητη και σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τακτική που δεν θα αποκλίνει από την διαμορφωθείσα εθνική γραμμή δεκαετιών με όσο κόστος κι αν συνεπάγεται…
Δεν θέλουμε να δούμε κυλιόμενες  πάλι οπισθοχωρούσες ξεφτισμένες κόκκινες γραμμές ως αν ρίγες στους γιακάδες υποκαμίσων πρώην υπουργών με ένδυμα λεόντων !

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ