ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Κατώτατος μισθός: Σενάρια για αύξηση ως τα 700 ευρώ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του τρέχοντος έτους, καθώς ήδη δόθηκε το πράσινο φως στους επιστημονικούς φορείς να συντάξουν τις σχετικές μελέτες, όπως προβλέπει ο νόμος.  Το ενδεχόμενο για μια «σημαντική αύξηση» έχει αφήσει ανοικτό η ίδια η κυβέρνηση με δηλώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κατώτατος μισθός, μετά από αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου, ανέρχεται σε 663 ευρώ μεικτά, με την χώρα μας να κατατάσσεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η νέα αύξηση θα δοθεί, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, από την 1η Μαΐου, και το ύψος της θα καθοριστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ήδη, την Πέμπτη συνεκλήθη η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό, υπό την Προεδρία του ομ. καθηγητή Νομικής Αθηνών και Προέδρου του ΟΜΕΔ Κώστα Παπαδημητρίου, αποστέλλοντας προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή, εκ μέρους τους, των σχετικών εκθέσεων.

Βάσει του προγραμματισμού, η σύνταξη και η υποβολή των εκθέσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022. Θα ακολουθήσει η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Όλα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των φορέων θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έως τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% φθάνοντας τα 663 ευρώ το μήνα (μεικτά) που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, ανέρχεται σε 774 ευρώ το μήνα. Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και οδήγησε στην πράξη, την κυβέρνηση να επισπεύσει την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί τις συνθήκες για σενάρια κοντά στο 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να φτάσει στα 703 ευρώ σε 14μηνη βάση και τα 820 ευρώ.

Βέβαια, για να φθάσει τα 1.000 ευρώ, και να βγει από την ομάδα των κρατών μελών της Ε.Ε. με τους χαμηλούς κατώτατους μισθούς, απαιτείται μια αύξηση της τάξης του 29,2%, ποσοστό που θεωρείται απίθανο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Eurostat, εκτός από τη χώρα μας, οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι οι Βουλγαρία με 332 ευρώ, Λετονία με 500 ευρώ, Ρουμανία με 515 ευρώ, Ουγγαρία με 542 ευρώ, Κροατία με 624 ευρώ, Σλοβακία με 646 ευρώ, Τσεχία με 652 ευρώ, Εσθονία με 654 ευρώ, Πολωνία με 655 ευρώ, Λιθουανία με 730 ευρώ, Μάλτα με 792 ευρώ και Πορτογαλία με 823 ευρώ

Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 και δύο των οποίων οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν λίγο πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Έτσι, στη Σλοβενία ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.074 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.126 ευρώ, ενώ οι χώρες με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα είναι οι Γαλλία με 1.603 ευρώ, Γερμανία με 1.621 ευρώ, Βέλγιο με 1.658 ευρώ, Ολλανδία με 1.725 ευρώ, Ιρλανδία με 1.775 ευρώ και Λουξεμβούργο με 2.257 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την κατάταξη εξαιρούνται η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς σε αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο, είναι σχεδόν 7 φορές υψηλότερος από τον χαμηλότερο. Οι διαφορές μειώνονται σημαντικά, εφόσον ληφθούν υπόψη οι διαφορές σε επίπεδο τιμών και οι μισθοί εκφραστούν σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS). Έτσι, οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 604 το μήνα στη Βουλγαρία έως 1. 707 στο Λουξεμβούργο, που σημαίνει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερος από τον χαμηλότερο. Και πάλι, βέβαια, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με εθνικό κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 pps, μαζί με Ρουμανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία, Λετονία και Βουλγαρία.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com