AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κατά 41% αυξημένες οι καταγγελλόμενες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2022 στην Π.Ε. Κοζάνης

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά διαβάζουμε ή παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το Αστυνομικό δελτίο είναι πλούσιο σε τέτοιου είδους ειδήσεις, κάνοντάς μας να απορούμε για το πόσο έχουν αλλάξει σήμερα τα δεδομένα στους κόλπους της οικογένειας.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στην  Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί για το 2022 είναι κατά 41% αυξημένες σε σχέση με το 2021. Ενώ το 2021 είχαν καταγγελθεί 107 περιστατικά, το 2022 ο αριθμός ανέβηκε στα 151 περιστατικά.

Βέβαια, δεν γίνεται να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ενημέρωση διαχέεται πιο γρήγορα και άμεσα σήμερα, ενώ τα κοινωνικά δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Δεν θεωρείται ντροπή και δεν στιγματίζονται τα θύματα της καταγγελλόμενης ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι ανάλογες δομές σε όλη τη χώρα για την στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την  ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των ατόμων που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την προστασία των θυμάτων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν.3500/2006. Η Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κι ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση των κατάλληλων δομών.

Ποιες ενέργειες και συμπεριφορές εντάσσονται στην κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας  και διώκονται από τον Νόμο; Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο και αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας, ενήλικα κι ανήλικα.

Τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στη θέση του θύματος ή γίνουμε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών;

Σε περίπτωση που βρεθείτε στη θέση του θύματος, μπορείτε να καλέσετε το 100 και να ενημερώσει την Αστυνομία. Αν η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι εφικτή, τότε μπορείτε να στείλετε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, γράφοντας την ακριβή διεύθυνση, το ονοματεπώνυμο και το είδος της επείγουσας ανάγκης, όπως π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/την σύζυγό μου».

Αν, τώρα, δεν μπορείτε οι ίδιοι να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς.

Αν απευθυνθείτε σε γιατρό για ιατρική περίθαλψη, πείτε του όλη την αλήθεια. Ακολούθως, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Στην περίπτωση που γίνετε μάρτυρες ή αντιληφθείτε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε το 100 κι ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνονται τα θύματα και να καλούν σε βοήθεια τις Αρχές, ενώ μπορείτε να τους ενημερώσετε για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Μην ξεχνάμε ότι ένα άτομο υπό το καθεστώς φόβου κι απελπισίας, δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Η Ελληνική Αστυνομία μέσω τηλεφώνου ή με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να σας παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις κι οδηγίες είτε πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε για πολίτη που αντιλαμβάνεται κάποια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, για τις γυναίκες που έχουν υποστεί την όποια μορφή βίας στην οικογένειά τους, υπάρχει η δυνατότητα να καλέσουν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων,  για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Ή μπορούν να στείλουν e-mail στο  sos15900@isotita.gr.

Δείτε το βίντεο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων:

https://www.youtube.com/watch?v=oCGFDpoyfn4

Κανείς δεν αξίζει να υπομένει κακοποιητικές καταστάσεις από άτομα του στενού του περιβάλλοντος είτε πρόκειται για ενήλικες είτε για παιδιά. Πολλά μπορούν να αποφευχθούν αν τα άτομα που κακοποιούνται δεχθούν την στήριξη από τον στενό περίγυρό τους, αν νιώσουν ότι δεν είναι εγκλωβισμένα σε μία επικίνδυνη για τη ζωή τους κατάσταση κι αν ενημερωθούν σωστά για τις δομές που είναι διαθέσιμες να τους παρέχουν την  αρχική βοήθεια μετά την καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
caldera group hotels
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com