ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

IRIS: Έρχεται παράταση, ένας στους δύο ανταποκρίθηκε

Η απροθυμία των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση στην προθεσμία της 30ής Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο που διευκολύνει τις συναλλαγές στην αγορά και καταργεί τις προμήθειες για τους πελάτες.

Από τις περίπου 650.000 των υπόχρεων, έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση οι 360.000 (περίπου το 55%), εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε παράταση, όπως προανάγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα είναι μεγαλύτερη του ενός μηνός και δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το δίμηνο. Η ακριβής διάρκεια θα ανακοινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν έως το τέλος Ιουνίου, οπότε «κλείνει» και το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, δεν ισχύει για τους υπόχρεους η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την επιβολή κυρώσεων για τη μη ενεργοποίηση του IRIS.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο (αυτοτελές) έχει ορισθεί σε 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απειλούνται με επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Παρά τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, δεν αλλάζει ο στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

POS και ταμειακές…

Στο τέλος τρέχοντος μηνός, εκπνέει ωστόσο η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP, το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ., επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

Φορολογικές διαφορές

Εν τω μεταξύ η ΑΑΔΕ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους επαγγελματίες που έχουν ανοικτές υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις με την εγκατάσταση των νέων τερματικών κ.λπ., τους δίνει τη δυνατότητα μέχρι τις 29 Ιουνίου, με μία αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών να «κουρέψουν» τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έως και 75%.

Όταν γίνει δεκτή από την Επιτροπή η αίτηση, θα πρέπει εντός 5 ημερών να καταβληθεί το 30% της οφειλής και μετά αναλόγως τις δόσεις που θα επιλέξει ο καθένας, υπάρχει και το αντίστοιχο «κούρεμα» σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Το υπόλοιπο δύναται να ρυθμιστεί μέχρι και σε 24 δόσεις και το «κούρεμα» μπορεί να ανέλθει σε: 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, 65% για 2-4 δόσεις, 55% για 5-8 δόσεις, 50% για 9-12 δόσεις, 45% για 13-16 δόσεις, 40% για 17-20 δόσεις και 35% για 21-24 δόσεις.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ