AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Υπουργείο Εσωτερικών: Πως θα δημιουργηθούν οι νέοι Δήμοι – Αλλαγές στον ΄΄ Καλλικράτη΄΄

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει με άρθρο του στο tvxs.gr ο Γιάννης Μπαλάφας υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Κεντρική στόχευση του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα είναι η αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016 και ανακοινώνει ότι ξεκινά άμεσα η διαβούλευση για τη λειτουργική επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη».

Επίσης άμεσα έρχεται προς ψήφιση το ήδη κατατεθειμένο σχέδιο νόμου σχετικά με την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ και τον Ελεγκτή Νομιμότητας. Πρόκεται για το νομοσχέδιο που καταργεί το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» και αναθεωρεί το μηχανισμό εποπτείας των οικονομικών δεδομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η δική μας κυβέρνηση, τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών, βεβαίως δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση απλής διαχείρισης. Όσο και αν μας πονά πραγματικά που δε μπορούμε να κάνουμε άμεσα όλα όσα θα θέλαμε, δεσμευόμαστε για συγκεκριμένες δράσεις:
Ενισχύουμε δραστικά τις δομές αλληλεγγύης των ΟΤΑ. Δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση των σχετικών υποδομών δήμων και περιφερειών. Ο δικός μας σχεδιασμός στη σύγχρονη Ελλάδα, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, ξεκινά από τους Δημοτικούς Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και φθάνει στα ΚΑΠΗ.

Εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες ώστε η αυτοδιοίκηση, με τη συνδρομή της κεντρικής Διοίκησης, να μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα φυσικές καταστροφές και έκτακτες ανάγκες.
Όταν αναφερόμαστε στη καθημερινότητα των πολιτών, αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Άλλωστε η κοινωνία μας δε λειτουργεί και δεν πρέπει να λειτουργεί με ηλικιακό ρατσισμό. Επίσης είναι αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία».

Κεντρική στόχευση του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, είναι η αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016.
«Άμεσα ξεκινάμε τη διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς και τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς καθώς και τους Έλληνες πολίτες με στόχο την υπέρβαση διαπιστωμένων δυσλειτουργιών και τη λειτουργική επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη» καθώς και την ουσιαστική αποκέντρωση με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας των υπηρεσιών στους πολίτες.

Η τελευταία στόχευση θα υπηρετηθεί με σεβασμό στις ιδιαίτερες γεωμορφικές και ιστορικές συνθήκες κάθε περιοχής, ακόμη και με ορισμένες συγκεκριμένες επεμβάσεις χωροταξικής αποκλιμάκωσης στον κατάλληλο, φυσικά, χρόνο και πάντοτε μετά από εξαντλητικό διάλογο.
Όλα αυτά θα γίνουν βεβαίως, με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, καθώς και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου της Δημόσιας Διοίκησης (κεντρικής και αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων).
Ενισχύουμε τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοχυρώνουμε την λειτουργία τους και με όρους στρατηγικής διοίκησης. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αποτελεσματική και όχι μόνο τυπική λειτουργία των θεσμών στοχοθεσίας και προγραμματισμού, διαβούλευσης, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών. Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι και η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή οργάνων πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης».
Σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικότερα των αποβλήτων ο κ. Μπαλάφας αναφέρει ότι η στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει την ανακύκλωση και την ανάκτηση.
«Είναι επιλογή μας, τονίζει, η διαλογή αποβλήτων υλικών στην πηγή και όχι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο «πράσινων σημείων», να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις ποσότητες που προορίζονται για υγειονομική ταφή, να αξιοποιήσουμε δευτερογενή υλικά όπως compost, με τη συστηματική συνεργασία των ΟΤΑ. Να εξαλείψουμε την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων και να ρίξουμε βάρος στην οικιακή κομποστοποίηση. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των απορριμμάτων με σύγχρονο, αξιόπιστο, ορθολογικό τρόπο: διορθώνοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες – περιβαλλοντικά, οικονομικά, από πλευράς δημόσιας υγείας – λύσεις. Είναι προς το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων μας, να αναδείξουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ισχυρό χαρτί ανάπτυξης, με δημιουργία απασχόλησης, απέναντι σε όλους εκείνους που επιμένουν στο χθες, είτε από ιδεοληψία είτε από συμφέρον». –

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Διάφορα νέα

Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com