email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ιωάννινα: Στα «μαχαίρια» αιρετοί για το ενιαίο τέλος απορριμμάτων

Με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες αντιπαραθέσεις, πέρασε η αμέσως επόμενη ημέρα, από τη συνεδρίαση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αρχικά γίνεται λόγος για «κακή πρεμιέρα» του Φορέα, και τονίζεται πως στην πρώτη του συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ελήφθη η απόφαση να επιβάλλει ενιαίο τέλος μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων και υπολείμματος σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου.

«Πρόκειται για μία απόφαση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών και κατ’ επέκταση των δημοτών αφού με την συγκεκριμένη απόφαση η αύξηση του κόστους για τους Γιαννιώτες προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Έτσι το ενιαίο τέλος για όλους τους Δήμους της Ηπείρου θίγει αποκλειστικά και κύρια τον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων και τους δημότες που θα κληθούν να επωμιστούν βάρη τα οποία αναλογούν σε άλλους δήμους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.Ακόμη, τονίζεται πως ο Δήμος Ιωαννιτών πρότεινε την ισοκατανομή ανά Νομό δείχνοντας ότι μπορεί να αναλάβει ένα μέρος του επιπλέον κόστους, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει βάρη που αναλογούν και στους 18 Δήμους της Ηπείρου.

Στη συνέχεια επισημαίνονται και τα εξής: «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για τον καθορισμό των ενιαίων τελών είναι προγενέστερη της ίδρυσής του και αφορά στις προϋπάρχουσες διαχειριστικές ενότητες. Ο Δήμος Ιωαννιτών θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανατρέψει την απόφαση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών. Δεν μπορεί να αποδεχθεί την τεράστια επιβάρυνση που αποφάσισε η Διοίκηση του Φορέα πριν ακόμη καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα. Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθιά της λύπη για την στάση που κράτησε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου τέλους γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα το κόστος που συνεπάγεται για τον Δήμο Ιωαννιτών. Με την στάση του δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των Γιαννιωτών τους οποίους άλλωστε εκπροσωπεί στον ΦΟΔΣΑ. Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θεωρεί ότι η Διοίκηση του Φορέα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σύνολο των στοιχείων για την τιμολογιακή του πολιτική και έτσι να εξηγήσει στους Γιαννιώτες τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλουν ένα βαρύ χαράτσι».

Η απάντηση Μπέγκα

Λίγη ώρα μετά ανακοίνωση, απαντώντας στη Δημοτική Αρχή, εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Θωμάς Μπέγκας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται αρχικά πως ο Θ. Μπέγκας δέχθηκε μια «χυδαία προσωπική επίθεση» από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τον εγκαλεί με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, επειδή επιλέγει την τήρηση της νομιμότητας.

Στη συνέχεια αναφέρονται και τα εξής: «Η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που επικαλείται είναι νόμος του κράτους που δεν έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα και ισχύει ως έχει, ενώ σε καμία περίπτωση ο νομοθέτης δεν παραπλανήθηκε, διότι, στο χρόνο που συντάχτηκε, στη χώρα λειτουργούσαν περιφερειακοί φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Κύριοι της Δημοτικής Αρχής αν έχετε επίσημη διαφορετική ερμηνεία και δυνατότητα εφαρμογής της ΚΥΑ, παρακαλώ να τη δημοσιοποιήσετε στους πολίτες των Ιωαννίνων.

Αν από την άλλη, επιθυμείτε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και μπορούμε να το διεκδικήσουμε από κοινού. Στη ζωή μου και ειδικά στην πολιτική μου διαδρομή, έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες για δύσκολες αποφάσεις που καλούμαι να λάβω με τον εκάστοτε θεσμικό μου ρόλο.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός στον οποίο συμφωνήσαμε όλοι οι δήμοι της Ηπείρου στο χρόνο που ελήφθη η πολιτική απόφαση είναι αυτός που διασφάλισε τις χρηματοδοτήσεις για τις επενδύσεις που έγιναν και που ακολουθούν σε όλη την Ήπειρο και οι οποίες καθιστούν την Περιφέρειά μας πρωτοπόρα στη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Κλείνοντας, λυπάμαι πραγματικά γιατί η Δημοτική Αρχή δεν βρήκε να αφιερώσει ούτε μισή λέξη στην ανακοίνωσή της για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι και το βασικό ζητούμενο, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά τον λαϊκισμό. Άλλωστε, η οικονομική επιβάρυνση για την οποία μιλά δε βασίζεται σε καμία σοβαρή ανάλυση και χρησιμοποιείται μόνο ως μέσο εντυπωσιασμού».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Παράλληλα, ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, Νικόλαο Καλαντζή και Θωμά Μπέγκα απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, με την οποία τους ζητά να παρευρεθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου οι οποίες θα επιφέρουν υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας την οποία κοινοποιεί και στα Δημοτικά συμβούλια των άλλων Δήμων της Ηπείρου αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Παρακαλούμε πολύ, σε ότι αφορά στο Δήμο Ζίτσας, να μας ορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που θα έχετε χρόνο προκειμένου να προγραμματίσουμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης:

  • την εισήγηση και τις αποφάσεις που λάβατε κατά πλειοψηφία και αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική και προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων του Αναγκαστικού Συνδέσμου καθώς και
  • τον τρόπο και το κόστος λειτουργίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου.

Η παρουσία σας στην εν λόγω συνεδρίαση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς θα πρέπει να εξηγηθεί τεκμηριωμένα στο Σώμα το πώς προκύπτει το κόστος των 4,5 εκ. ευρώ που θα πρέπει να εξασφαλίσουν συνολικά οι Δήμοι για το 2020, πέραν του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου που ήδη επιβαρύνονται περίπου με αντίστοιχο ποσό. Σε ότι αφορά στο Δήμο Ζίτσας το ποσό για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ ξεπερνά τις 165.000 ευρώ, που προστίθενται στα 185.000 που πληρώνει κατ’ έτος για το εργοστάσιο απορριμμάτων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς για να καλυφθούν τα ως άνω ποσά, θα πρέπει να επιβαρυνθούν εκ νέου τα νοικοκυριά με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθώς αυτά δεν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς που ήδη έχουν ψηφίσει οι Δήμοι και έχουν πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ως εκ τούτου από όλους μας πρέπει να εξασφαλισθεί και το νόμιμο, καθώς και το ηθικό των συγκεκριμένων αποφάσεων».

Η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ

Τέλος, σε ανακοίνωση του Ενιαίου ΦΟΔΣΑ, σημειώνεται αρχικά πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και την οργάνωση και λειτουργία του Φορέα.

Ακόμη, σημειώνεται πως στη συνεδρίαση ψηφίστηκαν η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020, το τεχνικό πρόγραμμα ΦΟΔΣΑ Ηπείρου 2020 και η σύσταση και λειτουργία του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.).

Οι εισηγήσεις του προέδρου του Φορέα και Δημάρχου Ζηρού, Νίκου Καλαντζή, και για τα τρία θέματα, υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά την απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, η οποία ψηφίστηκε, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ, πως αυτή επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο, λαμβάνει υπόψη της ότι το σύνολο των επενδύσεων και των χωροθετήσεων των εγκαταστάσεων που έγιναν καθώς και η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτών, βασίστηκαν στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Ακόμη σημειώνεται πως η διαχείριση και η λειτουργία του συστήματος στη βάση του περιφερειακού σχεδιασμού δημιουργεί οικονομίες κλίμακας λόγω του μεγέθους των ποσοτήτων των απορριμμάτων που παράγονται.

«Είναι σίγουρα μια δύσκολη αρχή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, ξεκινώντας από την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό. Στη συνέχεια, στη φάση της λειτουργίας, με τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να μειώσουμε, τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, πισωγυρίσματα δεν χωράνε. Με πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στις τσέπες των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων επιφέρει την επιβολή προστίμων, βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Νικόλαος Καλαντζής.

Πηγή: anex.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ζητείται για εργασία
Ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
ΔΥΑΡΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα- Εμμανουήλ Παππά
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-ΠΑΡΟΔΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-Φαρδυκάμπου
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ-Εμμ.Παππά-40.000
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ