Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Ίντερνετ: Στροφή στην ταχύτητα έφερε η πανδημία

Γρηγορότερη πρόσβαση Internet αλλά και αντοχές στην μεγάλη ζήτηση στις ώρες αιχμής δείχνουν τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας. Οι Έλληνες συνδρομητές κάνουν στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες των 50 και 100 Mbps για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τηλεργασίας και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ωστόσο απολαμβάνουν πολύ μικρότερες ταχύτητες.

Η πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ στην οποία προσφύγουν οι συνδρομητές για μέτρηση της ταχύτητας και άλλων χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων, δείχνει αποκαλυπτικά στοιχεία. Οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (από το 2016) σημείωσαν αύξηση στο σύνολο των χρηστών. Η μέση ταχύτητα στη ροή καθόδου (download) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34,83% σε σχέση με το 2019 που έφτανε τα 20.3 Mbps.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιλογή από τους περισσότερους συνδρομητές, συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειονότητα των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ.

Βεβαίως για τα πακέτα αυτά καλούνται να πληρώσουν αυξημένες τιμές ωστόσο εμφανίζονται πιο αποδοτικά όσον αφορά στη σχέση ποιότητας-τιμής. Και αυτό γιατί επιτυγχάνουν περίπου 55%-60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps.

Ώρες αιχμής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΡΙΩΝ όσον αφορά στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής – μη αιχμής, που είναι μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση, τόσο βλέποντας την ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα, όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6.31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων). Αυτό μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, που είχαν ως συνέπεια την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, οδήγησαν σε μια πρόσκαιρη πτώση της ταχύτητας, η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους παρόχους, και δεν επηρέασε τη γενικότερη τάση για αύξηση της ταχύτητας στα δίκτυα.

Η κατανομή ταχυτήτων στη ροή καθόδου και ροή ανόδου

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η κατανομή ταχυτήτων στη ροή καθόδου και ροή ανόδου, αντίστοιχα, με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών.

Στη ροή καθόδου, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών έχει τιμές ταχυτήτων έως 50 Mbps (από 0 – 50 Mbps βρίσκεται το 86.9% των ταχυτήτων). Η δεσπόζουσα ταχύτητα είναι μεταξύ 8 και 9 Mbps, ωστόσο παρατηρείται και δεύτερη αιχμή μεταξύ 44-45 Mbps, αντικατοπτρίζοντας το σημαντικό αριθμό χρηστών με υψηλές ταχύτητες.

Στη ροή ανόδου παρατηρούνται αιχμές μεταξύ 0-1, 4-5, και 9-10 Mbps, που αντιστοιχούν στις ονομαστικές ταχύτητες 1, 5, και 10 Mbps των δημοφιλέστερων πακέτων.

Τα δημοφιλέστερα πακέτα

Το πακέτο 24 Mbps/ 1 Mbps παραμένει το πιο σύνηθες πακέτο μεταξύ των χρηστών – κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/ 5 Mbps και 100 Mbps/ 10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων.

Σύμφωνα με το ποσοστό των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρέχεται στο 51% των συνδρομητών το 2019, και 57% το 2018.

Οι ταχύτητες των παρόχων

Οι συνδρομητές που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα Υπερίων έχουν δώσει στοιχεία και για τις ταχύτητες ανά πάροχο, κατατάσσοντας πρώτο τον ΟΤΕΟΤΕ +1,05% σε download/upload. Δεύτερη είναι η Wind και έπονται Fothnet και Vodafone.

Η ΕΕΤΤ σημειώνει πάντως, ότι αποτελούν γενική εικόνα με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε παρόχου στον Υπερίων. Τα αποτελέσματα, καθώς και η σχετική κατάταξη των παρόχων μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή ανά γεωγραφική περιοχή.

Ωστόσο δεν παρουσιάζονται αποτελέσματα για τις εταιρείες HCN και INALAN λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού μετρήσεων. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές έχουν περιορισμένη γκάμα προγραμμάτων (συνήθως υπερυψηλών ονομαστικών ταχυτήτων 100 Mbps και άνω), γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα λιγότερο συγκρίσιμα.

Ανάλυση Ανά Διοικητική Περιφέρεια

Σε επίπεδο γεωγραφικής αποτύπωσης της ευρυζωνικότητας ανά την Ελλάδα, πιο υψηλές ταχύτητες εμφανίζονται στην Περιφέρεια Ατιικής, ενώ οι χαμηλότερες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (π.χ. περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο).

Φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ανάλυση της μέσης ταχύτητας ανά Διοικητική Περιφέρεια και ανά Πάροχο, για τους 4 μεγαλύτερους παρόχους.

Η ΕΕΤΤ πάντως, σημειώνει ότι ο χαμηλός αριθμός μετρήσεων σε ορισμένες περιφέρειες δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων, καθώς δείχνουν μόνο τη γενική εικόνα, και μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων, ή σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές« αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ

Το 2020 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στη χρήση της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ για τη μέτρηση της ταχύτητας και άλλων χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων, που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, αλλά οδηγήθηκε κυρίως από συγκεκριμένα γεγονότα:

α) τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, που προβλέπει τον έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές, και την υποχρέωση των παρόχων για αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στους όρους της σύμβασης, και

β) τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοιού στην Ελλάδα, που αύξησαν σημαντικά τη χρήση απαιτητικών σε εύρος ζώνης υπηρεσιών, όπως τηλεεργασία και τηλεεκπαίδευση, και κατά συνέπεια το ενδιαφέρον των χρηστών για την απόδοση των συνδέσεών τους.

Η αύξηση αυτή των μετρήσεων, που συνεχίζεται και στις αρχές του 2021, δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων με μεγαλύτερη ακρίβεια, τόσο για την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων από την ΕΕΤΤ, όσο και για την καλύτερη ενημέρωση των χρηστών.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ