Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, τι πρέπει να ξέρετε

Ηλεκτρονικά, θα μπορούν να υποβάλλουν πλέον, την αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, οι ενδιαφερόμενοι, καθώς ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε μια σημαντική παρέμβαση, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και τον δραστικό περιορισμό της καθυστέρησης στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ έρχεται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα γραφειοκρατίας και πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούσε τους πολίτες αναγκάζοντάς τους επιπλέον να μεταβούν οι ίδιοι στις κατά τόπους οργανικές μονάδες 2 και 3 φορές για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η απόφαση, που αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων και στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Το πρώτο βήμα, είναι η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος η οποία για την ώρα καλύπτει όλα τα τέως Ταμεία του Ιδιωτικού Τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων. Βάσει του σχεδιασμού, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί και ο Δημόσιος Τομέας.

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 100.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ, τουλάχιστον οι 90.000 είναι ληξιπρόθεσμες (έχει παρέλθει τουλάχιστον 3μηνο από την υποβολή τους). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά το προηγούμενο έτος το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος ξεπέρασε τις 70.000.

Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι από την στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί – γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής – ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος θα μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, ο μέσος χρόνος λήψης μιας επικουρικής είναι 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνά και τα δύο χρόνια. Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

Να σημειωθεί ότι, τον προηγούμενο μήνα τέθηκε σε λειτουργία η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους 2 μήνες, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, συνεπεία της μείωσης κατά περίπου 50.000 του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα σε 12 μήνες (83.000 από 140.000 αιτήσεις με τα στοιχεία Νοεμβρίου). Με την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που βάσει των δεσμεύσεων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα εστιάσουν στην εξάλειψη και των επικουρικών.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com