ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ετοιμάζεται υπηρεσία που υπόσχεται μείωση τιμών

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στην αγορά ενέργειας φαίνεται να εισέρχεται, ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις, στην τελική ευθεία. Πρόκειται για τη συμμετοχή της Απόκρισης Ζήτησης (demand response) στην Αγορά Εξισορρόπησης, μία υπηρεσία που προσδοκάται, στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης της, να αποδώσει και στην ελληνική ηλεκτρική αγορά οφέλη για την περιστολή του ενεργειακού κόστους.

Η Απόκριση Ζήτησης έχει να κάνει με τη δυνατότητα των «παικτών» που συμμετέχουν στις υπηρεσίες εξισορρόπησης να αναπροσαρμόζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (διαχείριση ηλεκτρικών φορτίων), όταν προκύπτουν διακυμάνσεις μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, ώστε να μην απειλείται η ευστάθεια του Συστήματος.

Μέχρι τώρα ανάλογες υπηρεσίες παρέχουν μόνον οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, με συνέπεια να επωμίζονται αποκλειστικά τα κόστη εξισορρόπησης, τα οποία εντάσσουν στο χονδρεμπορικό κόστος τους.

Με το demand response θα προστεθούν και νέες οντότητες στην Αγορά Εξισορρόπησης κι αυτές θα είναι οι ΑΠΕ και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση, οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν μεγάλα φορτία. Η μεγάλη μάζα του συνόλου των καταναλωτών δεν είναι δυνατό ακόμη να εκπροσωπηθούν στις υπηρεσίες εξισορρόπησης, ενδεχομένως, αυτό να συμβεί όταν θα λειτουργούν εκτεταμένα έξυπνοι μετρητές, για τον έλεγχο και τη διαχείριση της κατανάλωσης τους.

Το πρώτο, συνεπώς, απτό όφελος από την εισαγωγή της Απόκρισης Ζήτησης θεωρείται ότι θα είναι η ανάπτυξη ανταγωνισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς θα συμμετέχουν και νέοι «παίκτες», με αποτέλεσμα την αναμενόμενη συγκράτηση των λογαριασμών προσαυξήσεων.

Με δεδομένο ότι το demand response θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα χρειαστεί χρόνος για να δοκιμαστεί στην πράξη, επί του παρόντος, διατηρούνται χαμηλές προσδοκίες για την απόδοση του σε επίπεδο αγοράς, δηλαδή, στη διαμόρφωση προς τα κάτω των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η όποια διαφορά εκτιμάται ότι θα φανεί κυρίως σε ακραίες συνθήκες, δηλαδή, σε περιόδους αιχμών και όχι απαραίτητα σε καθημερινή βάση εξαρχής.

Ωφελημένοι, πάντως, αναμένεται να είναι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες των κατανεμόμενων φορτίων, άρα θα δουν τα ενεργειακά κόστη τους να περιστέλλονται.

Σύμφωνα με το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο, η Απόκριση Ζήτησης προβλέπεται να εισαχθεί στην Αγορά Εξισορρόπησης, που είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, στα τέλη Ιουνίου. Προθεσμία, ωστόσο, που δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορεί να τηρηθεί, δεδομένου ότι μόλις προχθές, Μεγάλη Δευτέρα, η ΡΑΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Αδειών Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι ΑΠΕ και τα μεγάλα βιομηχανικά φορτία θα εκπροσωπούνται μέσω ΦΟΣΕ στις υπηρεσίες εξισορρόπησης. Η διαβούλευση λήγει στις 13 Μαΐου, ενώ εκκρεμούν και ορισμένα ακόμη ζητήματα διαδικαστικής φύσεως.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com