Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Ιερά Μονή Παναγίας Τορνικίου και Κοινότητα Τορνικίου- Βιβλιοπαρουσίαση *Του Απόστολου Καβούκα

Ο Απόστολος Καβούκας είναι λάτρης της γενέτειράς του. Την επισκέπτεται τακτικότατα, αν και από δεκαετίες εγκατεστημένος στην Κοζάνη, και εκδηλώνει με ποικίλους τρόπους το ενδιαφέρον του γι’ αυτήν. Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, είναι να καταγράψει την ιστορία της. Το Τορνίκι, οικισμός της βυζαντινής περιόδου, συνδέεται με τη μονή της Παναγίας, η οποία ιδρύθηκε σε μικρή απόσταση από τη σημερινή θέση του οικισμού, ο οποίος ονομάζεται πλέον Παναγιά. Το σωζόμενο καθολικό της διασώθηκε πρόσφατα από τον κίνδυνο να κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του φράγματος Ιλαρίωνα με την εντυπωσιακή μεταφορά του σε άλλη θέση!

                Ο συγγραφέας δεν έσπευσε να εκπληρώσει βιαστικά κάποιο χρέος. Επί σειρά ετών μελέτησε τις πηγές, ρώτησε τους ειδικούς, πρωτοστάτησε σε δράσεις και ήλθε σε επαφή με πολλούς συγχωριανούς του, οι οποίοι του διηγήθηκαν πρόσφατες ιστορίες. Έτσι παρουσίασε έργο μεστό πληροφοριών από την αρχαιότητα, με βάση τις σωστικές ανασκαφές στον οικισμό, την βυζαντινή εποχή, με βάση την ιστορία της οικογένειας των Τορνικίων, από τους οποίους έλαβε το όνομά του ο οικισμός, την τουρκοκρατία, με βάση τον κώδικα της Ζάμπορντας και τις ενθυμίσεις σε εκκλησιαστικά βιβλία, και τους νεότερους χρόνους, με βάση αρχειακά και άλλα στοιχεία. Οι διηγήσεις των συγχωριανών του πρόσθεσαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τοπικές παραδόσεις και πρόσφατα συμβάντα από την όψιμη τουρκοκρατία μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο.

                Το έργο εξεδόθη με προσωπική δαπάνη του συγγραφέα με πρώτιστο σκοπό να προσφερθεί στους Τορνικιώτες. Αξιέπαινη η εργασία και πολύ ενδιαφέρουσα και για τους μη καταγόμενους από την Παναγιά. Καταθέτω ότι ο Απόστολος υπήρξε πολύτιμος βοηθός μου κατά τη συγγραφή του έργου μου «Σελίδες ιστορίας των Γρεβενών».

                Εύχομαι το παράδειγμά του να βρει μιμητές και όλα τα χωριά να αποκτήσουν γραμμένη την τοπική τους ιστορία.

                                                                                Απόστολος Παπαδημητρίου

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5