Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο
Η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων στο μέτρο της κυβέρνησης για πληρωμή του 60% του συμφωνημένου ενοικίου από τους ενοικιαστές που εντάσσονται στους πληττώμενους κλάδους από τον κοροναϊό ήταν άμεση.
Σημείωναν πως θα πληρώσουν οι ίδιοι την κρίση και ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών να δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν. Από πλευράς κυβέρνησης όμως, το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε για μελλοντικές συζητήσεις, καθώς τονίστηκε πως ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει να πληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στο στόχαστρο οι ενοικιαστές
Με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τελευταίων ήταν οι ενοικιαστές.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για εξώσεις σε περίπτωση που γίνει χρήση του μέτρου για την καταβολή του 60% του ενοικίου, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη προαναγγείλει το αίτημα για αύξηση ενοικίου έως και 50%.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς στο tvxs.gr, «ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες από ενοικιαστές, ότι ζητούν αύξηση οι ιδιοκτήτες εν μέσω πανδημίας που φτάνει και το 50%. Φοβόμαστε, ότι μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, θα έχουμε τσουνάμι εξώσεων, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν».
Επιπλέον τόνισε ότι το μέτρο για καταβολή μειωμένου ενοικίου δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν συνδυαστεί με αναβολή εξώσεων για έξι μήνες και σημειώνει ότι αυτό είναι που ζητάει επίμονα ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε. από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να λάβει απάντηση.
«Είναι ένα ερώτημα πόσος κόσμος θα καταφέρει τελικά να κάνει χρήση του μέτρου», αναφέρει ο κ. Σκιαδάς και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή αρκετός κόσμος έχει καταβάλει χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά έχουμε και ένα φαινόμενο απειλών από τη μεριά ιδιοκτητών απέναντι σε ενοικιαστές. Τους λένε δηλαδή ότι αν κάνουν χρήση του μέτρου, στη συνέχεια θα τους κάνουν αγωγή εξώσεως. Δεν ξέρουμε λοιπόν σε τελική ανάλυση πόσοι θα καταφέρουν να επωφεληθούνε».
Αγκάθι οι μισθώσεις αορίστου χρόνου
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις μισθώσεις αορίστου χρόνου. «Η πλειοψηφία των μισθώσεων αυτή τη στιγμή είναι αορίστου χρόνου τόσο στην κατοικία όσο και στους επαγγελματικούς χώρους. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, πολλοί εκμισθωτές δεν κάνανε καινούργια συμβόλαια, αφήνανε τον ενοικιαστή με μίσθωση αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να τον πιέσουν να δεχτεί μεγάλες αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή, το 80% των μισθώσεων, είναι αορίστου χρόνου. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση. Και αυτό κάνουν πολλοί» συμπλήρωσε.
«Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μισθώσεις αορίστου χρόνου, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πολλοί εκβιασμοί και επ’ αυτού του ζητήματος. Ακόμη δηλαδή κι αν καταβάλει κάποιος μειωμένο ενοίκιο για 2-3 μήνες, στη συνέχεια μπορεί ο ιδιοκτήτης να του πει “Ή μου δίνεις τώρα τη διαφορά που έχασα ή σου κάνω έξωση, αφού έχει λήξει το συμβόλαιό σου”. Κι αυτό γιατί το αορίστου χρόνου δίνει τέτοια δυνατότητα, έξωσης δηλαδή χωρίς δικαιολογία» τόνισε ο κ. Σκιαδάς.
Τέλος, αναφορικά με τις καταγγελίες υπογράμμισε ότι «ήταν πάρα πολλές το προηγούμενο διάστημα και πολύ φοβάμαι πως θα γίνουν ακόμη περισσότερες, με πολλούς ιδιοκτήτες να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να πάρουν πίσω το 40% του ενοικίου που τους έκοψαν. Αυτός είναι κι ο λόγος που εμείς σαν σύλλογος ζητήσαμε εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, να υπάρξει και μια αναστολή εξώσεων τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων. Ακριβώς για να μη βρεθούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα».
- Προηγούμενο 134 οι νεκροί από κοροναϊό στην Ελλάδα – 11 νέα κρούσματα, 2.517 συνολικά
- Επόμενο «Μένουμε σπίτι, δεν μένουμε σιωπηλοί» το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία