Η θέρμανση στα Γρεβενά… *Του Ρήγα Σκόδρα
Για ακόμη ένα χειμώνα στα Γρεβενά δε θα έχουμε εναλλακτικό σύστημα Θέρμανσης.
Η κατασκευή του δικτύου προχώρησε, απομένει όμως να κατασκευαστούν οι σταθμοί εγκατάστασής του. Καθώς και η μεταφορά του…..
Και τα ερωτήματα παραμένουν:
Πότε θα έχουμε τελικά Φυσικό Αέριο στα Γρεβενά;
Ποιο το κόστος χρήσης του συγκριτικά με τα άλλα συστήματα Θέρμανσης;
Ποιες περιοχές θα εξυπηρετηθούν;
Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει και αν αυτές επαρκούν για τη βιωσιμότητά του;
Η χρηματοδότησή του εξακολουθεί να είναι σε ισχύ;
Από το 2017, η Δημοτική Αρχή μας υποσχέθηκε φυσικό αέριο στα Γρεβενά το 2019: (link 1)
https://www.energia.gr/article/118006/to-2019-to-fysiko-aerio-sta-grevena
Και από τότε, αναρίθμητες υποσχέσεις, δεκάδες δημοσιεύσεις περί φυσικού αερίου, αρκετές ημερίδες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, βίντεο προβολής από την κατασκευή του δικτύου, αλλά φυσικό αέριο ακόμη δεν έχουμε.
Και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ας θυμηθούμε και την εναλλακτική πρόταση για τη Θέρμανση που είχε καταθέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος της Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ).
Στις 4-11-2016, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η παρουσίαση της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ με θέμα «Διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης τηλεθέρμανσης με βιομάζα στην πόλη των Γρεβενών»
Η παρουσίαση ήταν το αποτέλεσμα μιας διετούς προσπάθειας της Ομάδας Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΔΜ και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Γρεβενών.
Η Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από 10 έμπειρους Μηχανικούς, πρότεινε τελικά τη δημιουργία μονάδας τηλεθέρμανσης με λέβητα βιομάζας, συνεπικουρούμενο με λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου, προβλέποντας μάλιστα πως ο συγκεκριμένος λέβητας θα μπορούσε μελλοντικά, εάν και εφόσον φτάσει το φυσικό αέριο στα Γρεβενά, να μπορεί να γίνει η σύνδεσή του και με αυτό, ώστε να λειτουργεί και με βιομάζα και με φυσικό αέριο.
Σημειώνεται, ότι ένα τέτοιο έργο με καύσιμο τουλάχιστον 50% βιομάζα, θεωρείται έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και ως εκ τούτου μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατά 50 έως 100% από Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία τότε ήταν διαθέσιμα από υπόλοιπα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω της πυκνής καθ’ ύψος δόμησης της πόλης των Γρεβενών, το κόστος του δικτύου τηλεθέρμανσης ανά κάτοικο είναι το φθηνότερο συγκριτικά με κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, καθώς και ότι η διαθεσιμότητα και το κόστος βιομάζας συμφερότερα από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας, λόγω της εγγύτητας σε αγροτικούς και δασικούς συνεταιρισμούς (τοπική κυκλική οικονομία).
Το συμπέρασμα ήταν, ότι το τελικό κόστος θέρμανσης ανά καταναλωτή θα ήταν 50% φθηνότερο από τις τιμές πετρελαίου του 2016 και 25% φθηνότερα από τις τιμές αερίου του 2016.
Η αντίδραση του Δημάρχου Γρεβενών, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, απέναντι στους 10 επιστήμονες που κατέθεσαν την εν λόγω πρόταση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ήταν η παροιμιώδης έκφραση « ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ», η οποία έμεινε ανεξίτηλη στο υποσυνείδητο των Μηχανικών των Γρεβενών.
Παρόμοιες προτάσεις κατατέθηκαν τότε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το Αμύνταιο, ο Φιλώτας και η Λεβαία σήμερα να ζεσταίνονται με 60% χρήση βιομάζας και 40% λιγνίτη, με προοπτική να ζεσταίνονται με 100% βιομάζα από το 2025.
Προφανώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα προμήθειας βιομάζας, αλλά επειδή είναι καινοτόμο έργο και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, εντάσσεται σε πολά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι πολιτικές αποφάσεις, λοιπόν, πάρθηκαν το 2016, 7 χρόνια όμως μετά, το ερώτημα παραμένει:
Πότε θα έχουμε Φυσικό Αέριο στα Γρεβενά;;;
Επιπρόσθετα, 7 χρόνια μετά, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχουμε μεταβολή των τιμών κόστους, και ακόμη, η Ευρώπη στις πρόσφατες μελέτες της, ξεκίνησε να θεωρεί το φυσικό αέριο σχεδόν το ίδιο ρυπογόνο με τα ορυκτά καύσιμα, ήτοι να ελλοχεύει και κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης (link 2).
Η νέα Δημοτική Αρχή Γρεβενών, η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές, καλείται να συνυπολογίσει όλα τα παραπάνω, ήτοι το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη μας, καθώς και ό,τι άλλο έχει ήδη κατασκευαστεί, τις δρομολογημένες πολιτικές αποφάσεις, τα νέα δεδομένα, τις πρόσφατες μελέτες, και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να προχωρήσει στην επίτευξη άμεσης εναλλακτικής μορφής Θέρμανσης στα Γρεβενά.
Σκόδρας Ν. Ρήγας
MSc Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με επικεφαλής τον Κυριάκο Ταταρίδη
#o_topos_mas_h_zwh_mas
#me_ton_Kyriako
- Προηγούμενο Συναντήσεις του υποψήφιου Δημάρχου Δημοσθένη Κουπτσίδη
- Επόμενο Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Οκτωβρίου