Η συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιπυρική προστασία
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων
Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, είναι αυτό της συμβολής τους στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.
Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης. Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.
Τα παραπάνω συχνά -τεχνηέντως- αμελούνται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους αλλά και φορείς περιοχών εγκατάστασης αιολικών πάρκων οι οποίοι άλλοτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοτε λόγω ελλιπούς ή εσφαλμένης ενημέρωσης κι άλλοτε εξυπηρετώντας τοπικά μικροσυμφέροντα «βάλλουν» εναντίον των συγκεκριμένων έργων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη επενδύσεων «καθαρής ενέργειας» και παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια και την διάνοιξη αντιπυρικών οδών η αναγκαιότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.
Γενικότερα, την ώρα που η παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια μας θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένη, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η παραγωγή της εν λόγω ηλεκτρικής ενέργειας από την κύρια πηγή στη χώρα μας, τον λιγνίτη θεωρείται ιδιαιτέρως επιβλαβής όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Εκτός του παραπάνω, λιγνιτικές μονάδες όπως αυτές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας επιφέρουν αρνητικό αποτύπωμα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Στα πολλά σχετικά παραδείγματα το πιο πρόσφατο αποτελεί ότι οι δρόμοι για τα αιολικά πάρκα προστάτευσαν τον Ελικώνα από την πυρκαγιά. Με ενημέρωσή του, ο Δήμος Θηβαίων ενημέρωσε τους δημότες του και τα τοπικά μέσα για την επιτυχή αντιμετώπιση της φωτιάς που ξέσπασε την 11η Ιουνίου, στον Ελικώνα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνθηκε η διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό».
Για τον λόγο αυτό τεχνολογίες «καθαρής ενέργειας» όπως τα αιολικά πάρκα θα πρέπει να στηρίζονται από το κράτος αλλά και την κοινωνία έτσι ώστε να αποδίδουν τα οφέλη που φέρουν, όπως αυτό της συμβολή τους στην αντιπυρική προστασία.
- Προηγούμενο ΕΛΣΤΑΤ: Στο 31,4% ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα
- Επόμενο Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας