Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
DONAS
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καφενείο
KARTSIOUNIS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

«Η Σιωπή της ευθύνης» *Του Μιλτιάδη Καραλή

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Κύριε Αντιδήμαρχε

Στις 10 Ιουνίου Ε.Ε. η εφημερίδα «Η Φωνή των Γρεβενών», δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή μου, που απευθυνόταν στον Δήμαρχο Γρεβενών και στους  κ.κ. Δημοτικούς συμβούλους του, για την προκλητική θεσμική τους αδιαφορία, για της ανάγκες και προβλήματα των ανθρώπων των χωριών. Έγραφα στην επιστολή μου «Όλοι δυστυχώς , οι διατελέσαντες Δήμαρχοι, Νομάρχες, βουλευτές και Δημοτικοί σύμβουλοι, επισκέπτονται προεκλογικά τα χωριά και ζητούν την ψήφο των ανθρώπων των χωριών και υπόσχονται πολλά και μεγάλα ΘΑ….. και ότι θα έρχονται στα χωριά και θα έχουν διάλογο συζητήσεων για τα προβλήματα και τις ανάγκες των χωριών.

Κανείς μα κανείς δεν ήρθε στο χωριό, στα χωριά μας μετά τις εκλογές στα χρόνια της τετραετίας τους, για να πει έστω μια «καλημέρα» στους ανθρώπους των χωριών μας. Θα θυμηθούν και πάλι τα χωριά και τους ανθρώπους, παραμονές των εκλογών, για να υποσχεθούν και πάλι τα πολλά και μεγάλα ΘΑ… για να πάρουν την ψήφο τους. Υποτίμησαν και υποτιμούν την νοημοσύνη μας και αναδείχθηκαν ασυνεπείς, λαοπλάνοι και ψευδολόγοι.

Το Δημοτικό Κύτταρο της Δημοκρατίας μας, που ήταν ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει καταρρακωθεί, έχει εκφυλισθεί και δεν υπάρχει πλέον Δημοκρατική λειτουργία του θεσμού αυτού. Ζούμε σε χρόνια πτώσης των Δημοκρατικών Αρχών και αξιών. Οι Νόμοι και οι Διατάξεις του Κώδικα Δήμου και Κοινοτήτων, βρίσκονται σε πλήρη παραβιάσεις και κανείς δεν τιμωρείται για τις παραβιάσεις . Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στα Δημοτικά διαμερίσματα, αλλά και στο Δήμο γενικότερα.

Απογοητευμένος, πικραμένος, δυστυχισμένος ο Έλληνας ψηφοφόρος, ο φορολογούμενος δημότης, θα κληθεί και πάλι στην κάλπη για να ψηφίσει τους τοπικούς του Άρχοντες. Και λέω τους Άρχοντες και όχι εκπροσώπους του, διότι οι ζητούντες την ψήφο του, δεν την ζητούν για να επιλύσουν τα προβλήματα με ενδιαφέρον και ανιδιοτελή προσφορά, αλλά να γίνουν άρχοντες στη δόξα και το χρήμα. Έφυγε κανένας φτωχός από το θώκο της όποιας εξουσίας; Βγαίνουν στην εξουσία φτωχοί και φεύγουν «Άρχοντες». Τα είδε, τα ξέρει αυτά ο λαός τα τελευταία χρόνια. Άκουσε, έμαθε ότι πολλοί Δήμαρχοι καταχρέωσαν τους Δήμους τους και έμειναν και μένουν ατιμώρητοι και έχουν το θράσος να θέλουν –να διεκδικούν το αξίωμα του Δημάρχου ή του Συμβούλου. Και το κάνουν αυτό, γιατί έχουμε κράτος ατιμωρησίας, αδιαφάνειας, σκοταδισμού και αναξιοκρατίας. Δεν εκλέγονται οι άξιοι και οι ικανοί, αλλά οι παραλήδες και οι καταφερτζήδες, οι ανεύθυνοι υποσχολόγοι».

Και κατέληγα κ.  Χρήστο Πέτρου «Οκτώ χρόνια δήμαρχος ο κ. Πέτρου δεν τόλμησε να κόψει μια καρυδιά για να κάνει το δρόμο για πρόσβασης οχημάτων προς τα σπίτια 8 οικογενειών, γιατί η καρυδιά ήταν ενός ψηφοφόρου του. Ήταν και είναι αδαής και αδιάφορος υποσχολόγος».

Περίμενα κ. Πέτρου, κάποια αντίδραση-απάντηση από τον κ. Δήμαρχο, από εσάς τον αντιδήμαρχο και από κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο, για τα γραφούμενά μου στην σκληρή ανοιχτή επιστολή μου. Δυστυχώς δεν πήρα και αυτό εξηγείται ως η ΣΙΩΠΗ «ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» από όλους σας. Σε τι μπορούσατε να απαντήσετε;

Δεν ήταν αληθές όσα σας καταλόγισα;

Δεν απαντήσατε, ως είσαστε υποχρεωμένοι και ούτε περιμένω απάντηση από εσάς τον αδαή των θεσμικών υποχρεώσεών σας.

Θα κρατήσεις και εσύ την «ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»; Όπως την κράτησες και στο πανηγύρι του χωριού μου, παρουσία των 120 συγχωριανών μου, όταν σε κάλεσα ως αντιδήμαρχο, να συνδράμεις θεσμικά, στην προσπάθεια που θα κάνουν οι συγχωριανοί μου, για το καθάρισμα του Εκκλησιαστικού χώρου της «Κριτσάνως», από τα αγριόχορτα και χαμόκλαδα που πάντα εγκυμονούν κίνδυνο πυρκαγιάς. (Σας έγραφα στην αρχή του παρόντος, στον πληθυντικό και θα συνεχίσω στον ενικό, γιατί αυτόν καταλαβαίνεις καλύτερα Χρήστο Πέτρου».

«Η ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΟΥ»

Χρήστο Πέτρου. Επειδή όλα τα χρόνια που είσαι στα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποτέ μα ποτέ δεν μίλησες στους κατοίκους των χωριών, με τους δημότες του Δήμου, για τα προβλήματα, τις ανάγκες που έχουν τα χωριά και δεν πήγες εις αυτά για να κάνεις διάλογο μαζί τους. Και ούτε ποτέ έκανες Γενικές Συνελεύσεις των δημοτών για να τους πεις, να τους ρωτήσεις πια έργα πρέπει να γίνουν και να πάρεις την γνώμη και τις προτάσεις τους. Διοίκησες τον Δήμο Θεοδώρου Ζιάκα, με το «εμείς» και «όχι εσείς» και με το αυτό θέλω και αυτό θα κάνω.

Και επειδή Χρήστο Πέτρο, δεν είσαι ποτέ κοντά στους δημότες και στα προβλήματά τους, αλλά πάντα παρόν στους γάμους και στα πανηγύρια, δεν απουσίαζες και φέτος στο πανηγύρι της Λάβδας, θεώρησα υποχρέωσή μου, να σας κάνω την έκκληση, να πάρεις θεσμική θέση στο πρόβλημα του χωριού. Είπα: «Και επειδή αγαπητοί μου συγχωριανοί, έχουμε μαζί μας τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Πέτρου, θα τον κάνω έκκληση να βοηθήσει κι αυτός, από τη θεσμική του θέση, για να καθαρίσουμε του χώρου».

Παρακαλώ τον «Αντιδήμαρχο,  να πει, εάν μπορεί και θέλει να συμβάλει και ο Δήμος στον καθαρισμό του χώρου». Ήσουν Χρήστο Πέτρου πολύ πίσω από τους συγχωριανούς μου, αλλά άκουσες καλά την έκκλησή μου.

Δεν μου απάντησες , ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αλλά μουρμουρητά είπες στους πλησίον συγχωριανούς μου χαμηλόφωνα. «Δεν τον γνωρίζω τον κ. αυτόν. Δεν σε άκουσα, όπως δεν σε άκουσαν και όλοι οι συγχωριανοί μου. Είπα και πάλι. «Καλώ τον κ. αντιδήμαρχο να πάρει θεσμική θέση στο θέμα του καθαρισμού του προαυλίου χώρου της Εκκλησίας μας». Και εσύ αντιδήμαρχε είπες και πάλι στους πλησίον σου. «Απαξιώ να μιλήσω». Τα χαμηλόφωνα «μουρμουρητά σου» μεταδόθηκαν υποστιγμής, σε όλους τους συγχωριανούς μου και πήρες τα πολλά «ΜΠΡΑΒΟ» και τα ΕΥΓΕ τους! Πολλοί μου είπαν «Στόλισέ τον, τον κ. αυτόν που υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας». Ήταν μέρα πανηγυριού του χωριού μου και σεβάστηκα την ιερότητα του χώρου και της ημέρας και δεν σας «στόλισα» Χρήστο Πέτρου, για την τόση αγένειά σου και της προσβολής της θεσμικής σας ιδιότητας. Και εσύ, χωρίς ντροπή, χωρίς μετάνοια για την αγένειά σου και χωρίς να ζητήσεις συγνώμη για την απρέπειά σου μπήκες στο χώρο του πανηγυριού όπως κάνεις κάθε χρόνο που παίρνεις «σβάρνα» τα πανηγύρια των χωριών για να δείξεις τις χορευτικές σου ικανότητες!

Είπες, «Απαξιώ να μιλήσω». Απαξίωσες να μιλήσεις στους 120 δημότες για το πρόβλημά τους. Ντροπή σου και ντροπή για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν έχει τέτοιους εκπροσώπους του! Χρήστο Πέτρου, τα έκανες μαντάρα με την απαράδεκτη συμπεριφορά σου. Ήταν ΕΝΟΧΗ Η ΣΙΩΠΗ ΣΟΥ και αυτή η σιωπή σου, να μη πάρεις θέση θεσμική στο πρόβλημα του χωριού, σε καθιστά αδαή, ανεύθυνο και ΑΝΕΠΥΘΥΤΟ στο χωριό ΛΑΒΔΑ».

Θα επανέλθω, για τα κακώς πεπραγμένα σου, στο χωριό μου.

Μιλτιάδης Καραλής

Λάβδα

20/9/2018

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Ζητείται
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης