Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η ProCredit Bank επενδύει για ένα βιώσιμο μέλλον – Το mega project στην Κοζάνη

Ο κύριος Ιωάννης Τσώρης, Business client advisor – Project Financing στην ProCredit Bank Greece, μιλά στο iefimerida για την υποστήριξη της τράπεζας στην υλοποίηση μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου στην περιοχή της Κοζάνης:

To project της Κοζάνης

Ποια είναι τα στοιχεία του φιλόδοξου έργου στην περιοχή της Κοζάνης; Ποιες είναι οι λεπτομέρειες για τη χωρητικότητά του φωτοβολταϊκού πάρκου και την παραγωγή ενέργειας;

Το project της Κοζάνης απαρτίζεται από 186 φωτοβολταϊκούς σταθμούς με συνολική ισχύ 105 MW. Συμμετείχαν 90 εταιρείες, εκ των οποίων κάποιοι μέτοχοι είναι κάτοικοι της Κοζάνης.

  1. Πόσο σημαντική ήταν γι’ αυτό το project η τεχνογνωσία που έχει κατακτήσει ο διεθνής Όμιλος, στον οποίο ανήκει η ProCredit Bank;

Η τεχνογνωσία είναι ο βασικός κορμός για την υλοποίηση τέτοιων project, διότι έχουμε ειδικά καταρτισμένα τμήματα, όπως το τεχνικό, το επιχειρηματικό και το τμήμα του ρίσκου. Τα τμήματα αυτά, συνδυαστικά και μαζί με τον συνεργάτη μας την KIEFER, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το project με επιτυχία. Η τεχνογνωσία αφορά από την αδειοδότηση, τον έλεγχο των εγγράφων, την παραγωγή ενέργειας και τη χρηματοοικονομική ανάλυση έως και την ηλέκτριση του έργου και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  1. Ποια οφέλη απορρέουν για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου; Έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή και γενικότερα την τοπική οικονομία;

Βέβαια. Το γεγονός ότι η περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης αποτέλεσε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για την περιβαλλοντική βελτιστοποίηση. Επίσης, το έργο δημιούργησε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, διότι για να κατασκευαστούν 186 φωτοβολταϊκοί σταθμοί – συμπεριλαμβάνοντας και τον υποσταθμό – χρειάστηκαν αρκετά «χέρια» και εργατοώρες, το οποίο ξεκίνησε από το 2021 μέχρι και το 2023. Τώρα, η συμβολή στην αγορά εργασίας συνεχίζεται στη συντήρηση του πάρκου, όπως και στις τηλεμετρήσεις. Δεν σταμάτησε δηλαδή με την κατασκευή, θα δημιουργούνται ακόμα θέσεις, όσο είναι η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών σταθμών, δηλαδή για πάνω από 20 χρόνια.

  1. Η βιωσιμότητα και η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας είναι στο DNA της ProCredit Bank. Πώς αυτά τα δύο στοιχεία αντικατοπτρίζονται στο μεγαλόπνοο έργο της Κοζάνης;

Επειδή είμαστε διεθνής όμιλος φέρνουμε κάποιες τεχνικές πρακτικές, είτε έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό πλάνο, είτε στο πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μεμονωμένα. Πάντως, τις πρακτικές αυτές τις χρησιμοποιούμε προς όφελός μας στον ελλαδικό χώρο για την υλοποίηση τέτοιων project.

Άμεσα ή έμμεσα, στόχος της τράπεζάς μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο, το οποίο και καταφέρνουμε μέσω χρηματοδοτήσεων τέτοιων μικρών και μεγάλων project.

Το project της Κοζάνης

 

  1. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η ProCredit Bank πριν και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του πάρκου;

Σαφώς σε τέτοια project υπάρχουν προκλήσεις λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας, δεδομένου ότι είχαμε να συνεργαστούμε με 90 διαφορετικές εταιρείες, 90 διαφορετικά ΑΦΜ να το θέσω έτσι, συν την επικοινωνία με τον κατασκευαστή, καθώς επίσης και με τις αρχές. Ουσιαστικά, το project γίνεται πολύ σύνθετο, διότι συμμετέχουν πάρα πολλοί συνεργάτες, δημιουργώντας δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινή κατεύθυνση προς έναν στόχο.

Εκτός αυτού, είχαμε και καθυστερήσεις, εκ των οποίων κάποιες ήταν αναμενόμενες, που αφορούσαν την υλοποίηση και τη σύνδεση του project. Αντιμετωπίσαμε βέβαια αυτές τις προκλήσεις, διότι είχαμε ήδη λάβει μέτρα από πριν. Πάντοτε κρατάμε κάποιο «μαξιλάρι», γιατί πάντοτε περιμένουμε να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις.

Ουσιαστικά, βοηθήσαμε όλες τις πλευρές: είτε τον κατασκευαστή για λόγους ρευστότητας είτε τις εταιρείες που επένδυσαν στο project, ώστε να μην βρεθούν σε οικονομικές δυσκολίες.

6. Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια εγχειρήματα σε περιοχές της Ελλάδας;

Αυτός είναι ο στόχος μας και τρέχουμε ήδη παράλληλα κάποια project μεγάλης κλίμακας. Την τεχνογνωσία την έχουμε ούτως ή άλλως λόγω του Ομίλου και της διεθνούς καταγωγής. Πλέον έχουμε την τεχνογνωσία και στον ελλαδικό χώρο, διότι είναι λίγο διαφορετική διαδικασία σε ό,τι αφορά τις δημόσιες αρχές, και έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια αρκετή εμπειρία.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ