Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Η ΕΕ αυστηροποιεί τα όρια σε καρκινογόνες ουσίες

Η ΕΕ θέτει νέα ανώτατα όρια για καρκινογόνες ουσίες που βρίσκουμε σε πλήθος διατροφικών προϊόντων και είναι ευκαιρία να μάθουμε ποιες καθημερινές τροφές πρέπει να προσέχουμε στην υπερβολική κατανάλωση

Κάδμιο και Μόλυβδος- Καμπανάκι για την υγεία μας

Στις 11 Αυγούστου η Κομισόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ, από την αρχή του επόμενου μήνα, θέτει νέα ανώτατα όρια καδμίου και μόλυβδου σε μεγάλο εύρος διατροφικών προϊόντων. Σκοπός του νέου κανονισμού είναι η παραπέρα μείωση της παρουσίας καρκινογόνων ουσιών στο φαγητό και η πρόσβαση σε μια υγιέστερη διατροφή.

Το κάδμιο είναι βαρύ μέταλλο το οποίο σε τοξικές συγκεντρώσεις σχετίζεται με ευρύ φάσμα καρκίνων, όπως του πνεύμονα, του στήθους αλλά και νεφρικές παθήσεις και εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη η μέση έκθεση υπερβαίνει ή πλησιάζει ελαφρώς το ανεκτό εβδομαδιαίο όριο πρόσληψης. Ο κίνδυνος όμως αυξάνεται σημαντικά για τους χορτοφάγους, τα παιδιά και τους καπνιστές, καθώς μπορούν να έρθουν σε επαφή με μεγαλύτερες ποσότητες καδμίου και μολύβδου.

Αντίστοιχα και ο μόλυβδος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία καθώς και αυτός σχετίζεται με καρκίνους και μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακή νευροτοξικότητα σε μικρά παιδιά και καρδιαγγειακά προβλήματα και νεφροτοξικότητα σε ενήλικες. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο τα υφιστάμενα επίπεδα διατροφικής έκθεσης στον μόλυβδο να επηρεάσουν την νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων, βρεφών και παιδιών.

Τροφές που πρέπει να προσέξουμε

Τα βαρέα μέταλλα αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία μας και έχουν γεωλογική-φυσική προέλευση, ως φυσικά συστατικά του φλοιού της γης αλλά και βιομηχανική, ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής-ανθρώπινης δραστηριότητας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτά τα τοξικά σε ποσότητες στοιχεία καταλήγουν στο πιάτο μας. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές, με αυξημένη βιομηχανική και ρυπαντική δραστηριότητα ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Ο μόλυβδος και το κάδμιο βρίσκονται σε πολύ βασικές τροφές και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού πρέπει να προσέξουμε, έχοντας υπόψη ότι τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές και ουσιαστική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται.

Ήδη από το 2014 ο υφιστάμενος κανονισμός επέβαλλε νέα μειωμένα ανώτατα όρια καδμίου για παιδικές τροφές και προϊόντα κακάο/σοκολάτας. Πλέον η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να αναπτυχθούν μέγιστα όρια και να μειωθούν ήδη υφιστάμενα όρια σε πολύ περισσότερες τροφές, κομμάτι της διατροφικής μας καθημερινότητας. Μεταξύ αυτών των τροφών είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Αυστηρότερα όρια τίθενται και για τα μανιτάρια, τις πατάτες το πράσο, το σέλινο, τα εντόσθια κρέατος, τη σάρκα ψαριών όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και ο τόνος.

Οι χορτοφάγοι που το διατροφολόγιο τους στηρίζεται σε πολλά λαχανικά, όσπρια κ αι ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πολύ αυστηρά ανώτατα όρια αφορούν παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, τα οποία παρασκευάζονται από πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, απομονωμένες φυτικές πρωτεΐνες ή πρωτεΐνες σόγιας .

Μόλυβδος μάλιστα εντοπίζεται, πέρα από τα εντόσθια και ορισμένα τρόφιμα για σκεύη και μικρά παιδιά, στο νωπό γάλα, στο κρασί, στο λικέρ και ο νέος κανονισμός κρίνει ότι μπορούν μειωθούν σημαντικά τα ανώτατα όρια σε αυτά τα προϊόντα.

Κυριακίδου: «Πρώτα οι καταναλωτές, κάνοντας το φαγητό μας πιο υγιές και ασφαλές»

Όπως σημείωσε και η επίτροπος της Κομισόν, αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημασία έχει να προστατευτούν οι καταναλωτές, με μια διατροφή που θα συμβάλλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι κανονισμοί θα είναι υποχρεωτικοί για το κάθε κράτος-μέλος. Επιπλέον η επίτροπος τόνισε ότι οι νέοι κανόνες είναι ένα ακόμη βήμα στην ισχυροποίηση των ήδη υψηλών διεθνών προτύπων της ΕΕ στην διατροφική αλυσίδα.

Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2021 η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που με αφετηρία τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία θα υπάρξει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στον καρκίνο. Στοχεύει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

Το σχέδιο προέκυψε ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με φορείς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου αφορά την υγιεινή διατροφή και τον περιορισμό στην έκθεση σε επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Οι νέοι κανόνες για ανώτατα όρια καδμίου και μολύβδου στις τροφές κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και αποτελεί μια αποτελεσματική διαδικασία για την διατροφική μας ασφάλεια αλλά έχει σημασία και ο καθένας μας να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση σε τροφές που μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com