Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
Κινηματογράφος Γρεβενών
SPONSORS
PAPAGEORGIOU

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
DONAS
Κάλτσιου
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Η αστυνομία επιστρέφει στους αναλογικούς ασυρμάτους

Την άκρως προβληματική κατάσταση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών (TETRA) της Ελληνικής Αστυνομίας, έναν από τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές» στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαιώνει μια κατεπείγουσα εντολή που δόθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προς το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεκάδες αστυνομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη οδηγία ενημερώνει πάνω από 40 αστυνομικές υπηρεσίες καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι το ψηφιακό σύστημα TETRA πλέον θα χρησιμοποιείται «ως βοηθητικό, συμπληρωματικό σύστημα επικοινωνιών» παράλληλα με το «βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF, αναλογικό)»!

Η διαταγή έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα καταγγέλθηκαν, για αστυνομικούς που φώναζαν στα TETRA «δεν λαμβάνουμε», κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και πολλές ακόμη αναφορές για προβλήματα στο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών.

Στιγμιότυπο από την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι / Φωτογραφία: InTime News

Ταυτόχρονα, όμως, θέτοντας το αναλογικό VHF ως το πρωταρχικό σύστημα επικοινωνίας, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα σε επικίνδυνα κυκλώματα και κακοποιούς πάσης φύσεως να «κρυφακούν», με ιδιαίτερη ευκολία, τις διαβιβάσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Το κρίσιμο έγγραφο του τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχηγείο της αστυνομίας οδηγήθηκε στην έκδοση της διαταγής ύστερα από μια έκτακτη ενημέρωση που είχε από το τμήμα Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων.

Στο έγγραφο που συνέταξε το εν λόγω τμήμα τονίζεται ότι «μέχρι νεωτέρας» το βασικό σύστημα επικοινωνιών θα είναι το υφιστάμενο και ήδη χρησιμοποιούμενο από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναλογικό σύστημα VHF.

Αστυνομικός επικοινωνεί με το... προβληματικό TETRA / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά το TETRA eXTRAS σημειώνεται ότι θα λειτουργεί παράλληλα, ως βοηθητικό σύστημα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο έγγραφο, στη συνέχεια, αναφέρεται:

«Τυχόν διαπιστωθείσες, από τους χρήστες, βλάβες των ανωτέρω συστημάτων επικοινωνιών, αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργία των πομποδεκτών, εκφωνητηρίων και λοιπών σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, θα γνωστοποιούνται άμεσα στη Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών/Α.Ε.Α., κατά τα ισχύοντα, προκειμένου επισκευάσει, συντηρήσει και υποστηρίξει τη λειτουργία τους και θα κοινοποιούνται παράλληλα τόσο στον Κλάδο Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής όσο και στη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α.». Τονίζεται, ότι η διαταγή υποβλήθηκε στα γραφεία Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες «προς ενημέρωση και κατά περίπτωση ενέργειες».

Με παλαιωμένους ασυρμάτους η επικοινωνία 

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό σύστημα SEPURA η επικοινωνία γίνεται με περίπου 4.000 ασυρμάτους του 2003 και επιπλέον 3.000 -που βρίσκονται σε… αποθήκες- του 2007.

Παρά τις εκκλήσεις στις εν λόγω συσκευές δεν έχουν γίνει βασικές αναβαθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε αναδειχθεί ιδιαίτερα κατά την τραγωδία στο Μάτι, καθώς δεκάδες αστυνομικοί προσπαθούσαν, μάταια, να επικοινωνήσουν τις κρίσιμες στιγμές με συναδέλφους τους και το Κέντρο.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διατείνεται ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με αναλυτές, για την ορθή λειτουργία του συστήματος απαιτείται η αγορά 10.000 ασυρμάτων νέας τεχνολογίας, το κόστος των οποίων «αγγίζει» έως και τα 6 εκατ. ευρώ.

Φωτογραφία: EUROKINISSI

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
ΟΠΑΠ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Follow Us

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης