Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
PAPAGEORGIOU
Κινηματογράφος Γρεβενών

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Η Απω-ανατολική ματιά του Ν. Καζαντζάκη

Ενώπιον ενός εκλεκτού ακροατηρίου και από εκλεκτούς προσκεκλημένους έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καζαντζάκης: Η Απω-ανατολική ματιά» από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ. Για το βιβλίο μίλησαν ο συμπατριώτης μας, λογοτέχνης και εκδότης, Γιώργος Γιαννόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και Πρόεδρος του Κινεζικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Έλενα Αβραμίδου η οποία είχε και την επιμέλεια της έκδοσης και ο Ιάπωνας Φουκουντά Κόσουκε, ερευνητής επισκέπτης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ο οποίος ασχολείται με τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με Πόντιους και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό. Διοργανώνει μάλιστα στην πατρίδα του το Κιότο ποντιακές βραδιές με ποντιακούς χορούς και ποντιακά εδέσματα.

Στο βιβλίο δημοσιεύονται οι εισηγήσεις Ελλήνων και Κινέζων κυρίως, ενός Ιάπωνα και μιας Νοτιοκορεάτισσας που παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου το 2017 με τίτλο: «Ν. Καζαντζάκης: 60 χρόνια μετά» μέσα από τις οποίες διαπιστώνεται η αγάπη και ο σεβασμός του Νίκου Καζαντζάκη προς τον πολιτισμό της Άπω Ανατολής αλλά και η μεγάλη εκτίμηση των διανοουμένων της Ανατολής για τη διαπολιτισμικότητα και την οικουμενικότητα του καζαντζακικού έργου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο του Νίκου Καζαντζάκη είναι πλούσιο και πολύπλευρο, έχει μεγάλη συνοχή και ζωντάνια. Είναι ένας από τους σπάνιους συγγραφείς, σε ελληνική ή παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις, αλληλογραφία. Κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του και να γίνει ένας συγγραφέας παγκόσμιας εμβέλειας, γνωστός και στις πέντε ηπείρους.

Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσοι θυσίασαν το μεσημέρι της Κυριακής για να παρακολουθήσουν αυτή τη όμορφη εκδήλωση, τον Κώστα Θεπευκίδη που μας έπαιξε με τη λύρα του ποντικούς σκοπούς μια ευχάριστη έκπληξη για τον Φουκουντά Κόσουκε και τον Γιώργο Γιαννόπουλο που μας δώρισε για τη βιβλιοθήκη μας μια σειρά 10 βιβλίων από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ.

     Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέας

      Στέργιος Πουρνάρας                                                                     Χαρά Καραλιόλιου

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Μπουραλέκος
Πωλείται
Ζητούνται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Αγγελία
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5