Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΜΕΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η ανθρωπιά *Της Σταματίας Γκαραλιάκου

« Η ανθρωπιά είναι μία λέξη του καιρού μας, ένας όρος κοινόχρηστος, ένα νόμισμα που κυκλοφορεί σ’ όλα τα χέρια, γιατί συμβαίνει η ανταλλακτική του αξία να είναι πολύ μεγάλη. Μιλούμε για συγγραφείς: «αυτός έχει ανθρωπιά», « αυτός δεν έχει ανθρωπιά». Και με την «ανθρωπιά» εννοούμε φυσικά την συμπόνια, την συμμετοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον γείτονα. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν τον όρο «ανθρωπισμός». Έλεγαν: «αυτός είναι μεγάλος ανθρωπιστής» και με τούτο σήμαιναν μία προσωπικότητα, που ξοδευόταν ολόκληρη να κάμει το καλό».*

Στην εποχή που αναφέρεται ο συγγραφέας, ναι, θα συμφωνήσω, ο κάθε άνθρωπος πάσχιζε να κάνει το καλό, να βοηθήσει τον συνάνθρωπο και μέσα από αυτή την πράξη να προάγει τον αλτρουισμό, την φιλαλληλία, όροι και συνήθειες που στην εποχή μας έχουν σβήσει.

Στις μέρες που ζούμε, η ανθρωπιά έχει χάσει ολότελα το νόημά της. Η παραβίαση των δικαιωμάτων της καθημερινής ζωής, η αδιαφορία απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη, η γενικότερη αποστασιοποίηση του ανθρώπου από τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα και ο πόλεμος, ενδυναμώνουν περισσότερο την κρίση αυτού του ιδεολογικού κινήματος, της ανθρωπιάς.

Οι συγγραφείς, ωστόσο, εξακολουθούν να μιλούν και να γράφουν για ιστορίες ανθρώπων, άλλοτε οδυνηρές και άλλοτε με λιγότερο πόνο.  Ποιος όμως νοιάζεται για όλα αυτά, λίγοι θα δώσουν σημασία. Ίσως αυτοί που έχουν κάτι παρόμοιο να μας πουν. Που ταυτίζουν τις ζωές τους με το θεατρικό έργο που είδαν ή το βιβλίο που διάβασαν.

Η κοινωνία μας είναι τόσο πολύ γεμάτη, ταυτόχρονα, από κακία και πόνο που πλέον ακούς το πρόβλημα του γείτονα και τρέχεις να σωθείς, λες και θα κολλήσεις. Η διαστρέβλωση του όρου ανθρωπιά και η λανθασμένη χρήση του, έφεραν στο προσκήνιο την υστεροβουλία και απομάκρυναν μια για πάντα την υστεροφημία. Η κοινωνία μας αλλάζει και εμείς θεατές στην τελευταία σειρά.

*Ο σύγχρονος άνθρωπος – Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com