Η Αννίτσα και οι πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο Σαμαρινιώτες* Του Στέργιου Β. Παπαστεργίου
Απάντηση στην επιστολή του κ. Χαριλάου Δημ. Γεράση με τίτλο: Η Αννίτσα και οι πεσόντες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο Σαμαρινιώτες, στη 1-12-2016 προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Κύριε Διευθυντά,
Στο άρθρο με τίτλο : <<ΠΙΝΔΟΣ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 1940 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ>> (ΑΝΝΙΤΣΑ 2016 Ομιλία του Στέργιου Β. Παπαστεργίου, Προέδρου του Σ.Ε.Α.Ν. Γρεβενών και φιλολόγου, στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Αξ/κων, Υπ/κων και οπλιτών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 (ύψωμα Αννίτσα 1728μ) ), που δημοσιεύτηκε στο φύλλο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016 της εφημερίδας <<Ωραία Σαμαρίνα>>, ιδιοκτησίας Συνδέσμου Σαμαριναίων Αθηνών, δεν έγινε ουδεμία αναφορά – σχόλιο από τον Συντάκτη του άρθρου σε ονόματα, ημερομηνίες και τόπους πεσόντων Γρεβενιωτών κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ταξιαρχίας ιππικού υπό την διοίκηση του Συνταγματάρχου Σωκράτη Δημάρατου εναντίον της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών Τζούλια στην περιοχή μεταξύ υψωμάτων Σκούρτζας – Αννίτσας – Βασιλίτσας από 2 Νοεμβρίου του 1940, αναχαιτίζοντας και συντρίβοντας οριστικά τους εισβολείς.
Τα ονόματα των πεσόντων Σαμαριναίων (Κιάκας Νικόλαος του Ιωάννη, Παρλίτσης Κωνσταντίνος, Χατζημπύρρος Νικόλαος του Δημητρίου, Χελιδώνης Μιχαήλ του Ιωάννη, Ζιώγας Γεώργιος του Ιωάννη) που δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της εφημερίδας μετά το τέλος του άρθρου, μάλλον προστεθήκαν από τη Συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, χωρίς να ενημερωθεί ο συντάκτης του άρθρου.
Για μια ακόμη φόρα υπενθυμίζεται και τονίζεται ότι το Μνημείο Πεσόντων Αξ/κων, Υπ/κων και οπλιτών 1940-41 στο όρος Λύγκος ύψωμα Αννίτσα ανεγέρθη το 1978-1980 από τον Σύνδεσμο Τραυματιών και Πολεμιστών οπλιτών του Νομού Γρεβενών και με κοινή απόφαση και συνδρομή όλων των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων Γρεβενών και την οικονομική συνεισφορά του λαού των Γρεβενών για να τιμηθούν όλοι οι Γρεβενιώτες Στρατιώτες που έπεσαν υπέρ Πατρίδος στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 (χωρίς λεπτομέρειες χρόνου και τόπου), για να υπενθυμίζει στις επερχόμενες γενεές τον ηρωισμό και πατριωτισμό των Γρεβενιωτών και για να μην ξεχνούν κάποιοι ότι ως εδώ έφτασε ο εχθρός, όπως προφήτεψε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, μπήγοντας ξύλινο σταυρό και λέγοντας ότι <<κάτω από εδώ ο εχθρός δεν θα περάσει>>
Για αυτό το Μνημείο αυτό αποτελεί ένα λαμπρό στολίδι μνήμης – ιστορίας των Γρεβενών-της Ελλάδας. Τιμά τους νεκρούς μας, τιμά τον λαό των Γρεβενών για την άμεση συνδρομή του στο σημείο αυτό μεταφορών και τροφοδοσίας του Στρατού μας, ακόμη και με ένοπλη συμμετοχή πολιτών, τιμά τον λαό της Ελλάδας, τιμά την ιστορία του τόπου μας, τιμά την ιστορία του ελληνισμού.
Δεν επιδέχεται καμία αλλαγή, καμία αλλοίωση, καμία παραχάραξη πάνω του.
Με εκτίμηση
ΣΤΕΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Ε.Α.Ν. ΓΡΡΕΒΕΝΩΝ
- Προηγούμενο Πυρσός Γρεβενών 1971-2007: Οι αγώνες, οι συνθέσεις, οι βαθμολογίες και τα γκολ
- Επόμενο ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΝΟΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ… *Του Γιώργου Νούτσου