Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΕΜΒΟΛΙΟ
Μουσική Συναυλία

email επικοινωνίας

Τζιόβας Ανδρέας
Εμβόλιο
POTIKA MYRTO
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Γρεβενά Πόλη Του Μανιταριού – ΙΕΚ Μαγειρικής Γρεβενών *Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος

Μία αναγκαία συμβίωση – Μία Μεγάλη ευκαιρία για τη πόλη. 

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τις επισκέψεις διαφόρων Υπουργών, όπως των Υφυπουργών Παιδείας και Τουρισμού, στο Νομό Γρεβενών. Με αφορμή και την οριστική κατάργηση του τμήματος marketing των Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, επαναφέρω μια δημόσια πρόταση που είχα κάνει προ τριετίας. Για την ενίσχυση του τμήματος μαγειρικής των Ι.Ε.Κ. Γρεβενών και την άμεση σύνδεση του με το μανιτάρι. Θυμίζω ότι πρόσφατα το Μουσείο Μανιταριού των Μετεώρων, βραβεύτηκε με το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία του. Εμείς πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα. Θέλουμε όμως ?…

Ιδού η πρόταση που έχει κατατεθεί προ τριετίας, και έχει κοινοποιηθεί επισήμως σε τοπικούς φορείς:

” Στα Γρεβενά , την πόλη του Μανιταριού, λειτουργεί από το 2009 τμήμα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης στα Δ.Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , που φιλοξενούνται από το ΕΠΑΛ , όπου και στεγάζεται το εργαστήριο μαγειρικής  που  παραχωρήθηκε. Τα ΙΕΚ Γρεβενών όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα σε ολόκληρη τη Μακεδονία , μέσω της καλής δουλειάς  που έκαναν οι καθηγητές και η διοίκηση  Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται σε όλη την Ελλάδα ως πρώτοι μάγειρες  οι περισσότεροι απόφοιτοι της σχολής , επίσης  να συμμετέχουν και να διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής , άλλα και κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας :

Αυτή τη στιγμή στα Γρεβενά διαμένουν ή πηγαινοέρχονται καθημερινά  30 σπουδαστές από άλλες πόλεις, που βέβαια κινούν και κάποια χρήματα για διατροφή, ψυχαγωγία και στέγαση .

Αυτός ο αριθμός μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί, εάν το ήδη καλά στελεχωμένο ΙΕΚ Μαγειρικής συνδέσει το όνομα του με το Μανιτάρι και προσφέρει στους μαθητές μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτό, με ειδικά σεμινάρια, εργαστήρια μαγειρικής και άλλες αντίστοιχες δράσεις .

Έτσι το ΙΕΚ μας  θα  αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα ΙΕΚ Μαγειρικής της Ελλάδας , οπότε θα το διαλέγουν για τις σπουδές τους όλο και περισσότεροι μαθητές .

Αυτό μπορεί να συμβεί με τις παρακάτω ενέργειες :

  1. Δημιουργία νέου Σύγχρονου Εργαστηρίου Μαγειρικής.

2. Άμεση σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Μαγειρικής με τους ανθρώπους   που κατέστησαν τα Γρεβενά Πόλη του μανιταριού και Βαλκανική πρωτεύουσα του μανιταριού. ( Καθηγητές, Μανιταρόφιλους , Μάγειρες , Μαγαζάτορες ,Συγγραφείς κ.α.)

3. Δωρεάν προσφορά στους σπουδαστές του ΙΕΚ Γρεβενών , βιβλίων  που αφορούν το μανιτάρι ( από Γρεβενιώτες συγγραφείς ) . Βιβλία όπως οδηγοί μανιταρογνωσίας και συνταγών μαγειρικής με μανιτάρι . Αυτό θα δημιουργήσει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα , καθώς στα υπόλοιπα ΙΕΚ , οι μαθητές τα βιβλία τα πληρώνουν .

4. Διοργάνωση  ειδικών  κύκλων σεμιναρίων εγγεκριμμένων από το υπουργείο παιδείας  ώστε οι  μαθητές , εκτός από τις γνώσεις , να λαμβάνουν  και βεβαιώσεις παρακολούθησης . Σεμινάρια πάνω στην μανιταρογνωσία , τη μαγειρική με μανιτάρι κ.λ.π.

5. Διαφήμιση όλης αυτής της προσπάθειας από εκπομπές μαγειρικής της ελληνικής τηλεόρασης  .

Θα μπορούσε να γίνει ένα γύρισμα στα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου και στο τέλος της χρονιάς , οι Αριστούχοι σπουδαστές να μαγειρέψουν live στο τηλεοπτικό στούντιο .

6. Συνεχείς σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών με την Ευρωπαϊκή κουζίνα. Εφαρμογή ευρωπαϊκών  προγραμμάτων ( EYROPASS) δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων σε Ιταλία – Καταλονία όπου χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης .

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι εφικτό να συντονιστούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Ι.Ν.Ε.Β.Δ.Ι.Μ. , καθώς έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεμονωμένα. Εγώ προσωπικά έχω διοργανώσει μια σειρά σεμιναρίων για τη μαγειρική με μανιτάρι, έχοντας την αμέριστη βοήθεια, ανθρώπων από τους ” Φίλους Μανιταριού Δυτ. Μακεδονίας”. Με μια συνολική εφαρμογή όλων των παραπάνω,  σε ένα τεταρτοετές πλάνο , τα ΙΕΚ Γρεβενών μπορούν να φτάσουν να φιλοξενούν τουλάχιστον 200 σπουδαστές , που θα διαμένουν στη πόλη μας, κινώντας χρήματα , δίνοντας  ζωή και διαφημίζοντας  τα Γρεβενά πανελληνίως .

Η Μαγειρική είναι από τα πλέον δυναμικά ανερχόμενο επάγγελμα στη χώρα μας . Μία μόνιμη σχολή μαγειρικής στην πόλη μας  μπορεί να συνδεθεί μελλοντικά και με άλλες ειδικότητες  όπως  η βοτανολογία , η γαλακτοκομία , η οινολογία η κτηνοτροφία κ.λ.π.

Ας εκμεταλλευτούμε τη καλή φήμη που έχτισε το ΙΕΚ Μαγειρικής  Γρεβενών κι ας κάνουμε το απαραίτητο βήμα εμπρός , πριν μείνουμε πίσω απ’τις εξελίξεις .

Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο όμορφος νομός μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας . ”

Με αγάπη και τιμή:

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

π. καθηγητής μαγειρικής, του ΔΙΕΚ Γρεβενών

Δημοσιογράφος του Ράδιο Γρεβενά 101,5

π. καλλιτεχνικός διευθυντής δήμου Α.Ι.Ρέντη

π. σύμβουλος κινηματογραφίας δήμου Αθηναίων

Σεμινάριο με θέμα : " Τα μανιτάρια στη κουζίνα " παρέδωσε η κ. Δήμητρα Βέργου στο τμήμα Ά Μαγείρων του ΙΕΚ Γρεβενών | Grevenamedia.gr - 24 ώρες Τοπικές ειδήσεις Δυτ Μακεδονίας

Σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ