Γιατί κέρδισε ο πρωθυπουργός – Γιατί τον εμπιστεύεται η κοινωνία – Τι θα κάνει με την κοινοβουλευτική του ομάδα
Με σφραγίδα της ΚΕ το πολιτικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ Πλατφόρμας και Προεδρικών. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για το οριστικό διαζύγιο.
Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πιστοποίησε το πολιτικό αλλά και ψυχικό ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος και παράλληλα αποτελεί την προαναγγελία ενός πολιτικού διαζυγίου μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και της Προεδρικής πλειοψηφίας που θα «υπογραφεί» τον Σεπτέμβριο, είτε στο έκτακτο Συνέδριο, είτε σε εκλογές.
Η απόφαση δια ανατάσεως των χειρών των μελών της ΚΕ όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα για έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ανέδειξε την κυριαρχία του Πρωθυπουργού και στο κόμμα υπό τους όρους και την πολιτική παράδοση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε εντολή από το κόμμα να διοργανωθεί έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας,λαμβάνοντας εμμέσως τη συγκατάθεση του κομματικού οργάνου να προχωρήσει ουσιαστικά στην συμφωνία με τους δανειστές και κατόπιν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών.
Μέχρι τότε αναμένεται να ακολουθηθεί «μοντέλο Ζωής» και για την Αριστερή Πλατφόρμα, αφού ουσιαστικά με την απόφαση της ΚΕ και την παρέμβαση τόσο του γραμματέα Τάσου Κορωνάκη όσο και της ομάδας των 53+, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα συνυπάρξει με την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας όπως συμβαίνει και με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής. Για τον λόγο αυτό μετατέθηκε το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών για τον Σεπτέμβριο σε ένα συνέδριο όπου θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι από τις κομματικές οργανώσεις.
Η χθεσινή νίκη του Αλέξη Τσίπρα καταγράφηκε με την συμβολή της ομάδας τω 53+, οι οποίοι αντιτάσσονται στις διαγραφές και στα πειθαρχικά μέτρα αλλά υποστήριξαν την πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο γέρνοντας την πλειοψηφία των μελών προς την πλευρά του Προέδρου του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στην ΚΕ δια ανατάσεως των χειρών όπου επικράτησε η πρόταση Τσίπρα, ήταν ή κατάληξη πολιτικών συγκρούσεων και αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, όπου τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούσαν να ψηφιστεί η έγκριση της συμφωνίας από την ΚΕ και να γίνει διαρκές συνέδριο. Ως αντίβαρο ο Αλέξης Τσίπρας αντιπρότεινε την διοργάνωση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και παράλληλα έριξε στο τραπέζι την «πρόταση – λαγό» για την διοργάνωση κομματικούδημοψηφίσματος, την οποία απέσυρε τελικώς όταν αποσύρθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα και η πρόταση για ψηφοφορία της συμφωνίας στην ΚΕ.
Ψυχικό ρήγμα και εντάσεις – Μπλοκ Ζωής-Λαφαζάνη
Πέραν από το πολιτικό ρήγμα που επιβεβαιώθηκε στην χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και της Πλειοψηφίας του κόμματος το πλέονανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαπίστωση ψυχικού ρήγματος μεταξύ των μελών της ΚΕ.
Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή όπου ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, Στέλιος, παρενέβη φωνάζοντας ότι στο ΕΣΡ υπάρχουν συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσειπαρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για 2η φορά στην συνεδρίαση προκειμένου να υπερασπιστεί την μητέρα της Λ. Αλεξίου. Η ένταση δεν σταμάτησε ούτε όταν μίλησε η Πρόεδρος της Βουλής με τον κ. Παππά να ζητά ξανά τον λόγο και τον Πάνο Σκουρλέτη να ζητά να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Στην συνεδρίαση ήταν εμφανείς οι διαφορές μεταξύ της Αριστερής Πλατφόρμας και των συμμάχων της ενώ λόγω των καταστάσεων φαίνεται ότι Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχονται πιο κοντά. Μετά τις αναφορές Λαφαζάνη περί δικτατορία του ευρώ έγινε σαφές ότι το γυαλί έχει σπάσει μεταξύ των ευρωπαϊστών και των δραχμιστών στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοντά τις απόψεις Λαφαζάνη εκτός των στελεχών του Αριστερού Ρεύματος ήταν ο Αν. Νταβανέλος και η ΔΕΑ, ο Ρούντι Ρινάλντι και τα 17 μέλη της ΚΟΕ που παραιτήθηκαν από μέλη της ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 4 βουλευτές της ΚΟΕ θα ανεξαρτητοποιηθούν στην Βουλή.
Τα στελέχη της Πλατφόρμας υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε έμπρακτη αλληλεγγύη του κόμματος στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και τα στελέχη της πλειοψηφίας, με τις περιπτώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη, στην επίθεση που δέχτηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Αντώνη Νταβανέλου σε «αμορτισέρ» δημοσιογράφων που επιτίθενται σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Νίκο Παππά να το σπάσει. Παράλληλα τα μέλη της Πλατφόρμας ζήτησαν να μην ποινικοποιούνται οι απόψεις για την ενεργοποίηση σχεδίου Β για την οικονομία όπως του Γ. Βαρουφάκη, ενώ η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι αν ήταν αλήθεια όσα έλεγε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τότε θα έπρεπε να γίνει ειδικό δικαστήριο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
- Προηγούμενο Ο Μητροπολίτης κ.κ.Δαυίδ, ο 13χρονος Μάριος και το μεγαλείο της ανθρωπιάς
- Επόμενο Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ;