Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Γιατί δεν πάμε σε νέο lockdown παρά την «έκρηξη» κρουσμάτων- Η σημασία των «σκληρών δεικτών», εξηγούν οι ειδικοί

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τρομάξει ολόκληρο τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν «εκτοξευτεί» σε όλη την υφήλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα, ο μέσος όρος του επταημέρου παγκοσμίως ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, την ώρα που στις αρχές Δεκεμβρίου μετα βίας υπερέβαινε τις 578.000, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να επισπεύδουν τη λήψη όλο και πιο σκληρών μέτρων για να προλάβουν τα χειρότερα.

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι και το σοκαριστικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε πάνω από μισό (!) εκατομμύριο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων!

Γιατί δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown
Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα κυβέρνηση και ειδικοί, εκτιμώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθεί η χώρα σε ένα γενικευμένο οριζόντιο lockdown, ακόμη και τούτη την ώρα που ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (21.657) αν μη τι άλλο προκαλεί… φόβο και δέος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί εύλογα ανησυχία, σύγχυση ή απογοήτευση σε πολλούς. Ωστόσο, εξηγεί ότι σχεδόν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν είμαστε «τυφλοί» όπως ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 για να δικαιολογούνται οριζόντια μέτρα τύπου lockdown, όπως εισηγούνται κάποιοι ή λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η έξαρση κρουσμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό, καθώς και ότι στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαθέτει αυξημένη προστασία αντισωμάτων στον κορωνοϊό χάρη στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση.

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ομικρον” συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί. Σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφαινόμενης μειωμένης νοσηρότητας της “Ομικρον” συγκριτικά με τη “Δέλτα”».

Με το βλέμμα τους σκληρούς δείκτες
Αυτό ακριβώς -υπό ένα λίγο διαφορετικό πρίσμα- εξήγησαν και μέλη της Επιτροπής Ειδικών στο iefimerida.gr, που ναι μεν ζήτησαν άμεσα νέα μέτρα, ωστόσο σημείωσαν τη σημασία της «ανάγνωσης» των σκληρών δεικτών της πανδημίας, οι οποίοι θα λέγαμε ότι στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα.

«Εάν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα δούμε εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες με διπλασιασμό κρουσμάτων ανά διήμερο» προειδοποιούν ορισμένα μέλη της επιτροπής μιλώντας στο iefimerida.gr. Ωστόσο άλλοι, παρατηρούν ότι η πίεση στις ΜΕΘ – παρά την έκρηξη κρουσμάτων – δεν είναι ασφυκτική, ως εκ τούτου «ίσως δεν θα έχει νόημα τυχόν επίσπευση των μέτρων κατά 3 ημέρες», προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά: «Με τον ρυθμό μετάδοσης της Όμικρον, ίσως δεν έχει νόημα να μετράμε κρούσματα, αλλά τους σκληρούς δείκτες».

Το συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα νέας επιστημονικής έρευνας: Η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον σε προστατεύει από επανανόσηση με τη Δέλτα
Τέλος, μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή αναφορικά με τη μετάλλαξη Ομικρον έκανε γνωστή ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, από έρευνα που αναλύει τα νεότερα δεδομένα.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από τη Νότια Αφρική, η μετάλλαξη Όμικρον προστατεύει από επανανόσηση από την παραλλαγή Δέλτα.

Στην ανάρτηση, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:

Μια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (https://secureservercdn.net/50.62.198.70/1mx.c5c.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/12/MEDRXIV-2021-268439v1-Sigal.pdf).

Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την όμικρον και όχι την δέλτα.

Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).

Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα – ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν – επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).

Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα.

Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.

Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα.

Tα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.

Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ