Για τη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν ευθύνες *Γράφει ο Γιάννης Θεοφύλακτος
“Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τη Δυτική Μακεδονία και γι’ αυτό πήραμε επιπλέον μέτρα”, άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο – και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Έχοντας τόσα πολλά κρούσματα σε Καστοριά και σε Κοζάνη και τόσα πολλά θύματα, λογικό είναι αυτό που λέμε σαν χώρα (“να μην γίνουμε Ιταλία”), στο εσωτερικό να χρησιμοποιείται έτσι: “να μην γίνουμε Δυτική Μακεδονία”…
Για τα πολλά θύματα, για τα πολλά κρούσματα, για τις καραντίνες, για τα επιπλέον μέτρα, για την κακή σημερινή ψυχολογία του δυτικομακεδόνα (παρόλο που εξαρχής συμμορφώθηκε σε ό,τι έπρεπε να κάνει) υπάρχουν ευθύνες:
του ΕΟΔΥ,
του Υπουργείου Υγείας,
της Κυβέρνησης,
των Αυτοδιοικητικών.
Πριν λίγες ημέρες, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επαίρονταν (και σωστά!) για το πώς σταμάτησαν “μία υγειονομική βόμβα”, καθώς εξέτασαν και έθεσαν σε καραντίνα τους νοσούντες Έλληνες που επέστρεψαν από την Ισπανία.
Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τους δυτικομακεδόνες που γύρισαν απευθείας από το Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου;
Οι συμπολίτες μας επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ -έτσι μας ενημέρωσαν- και η απάντηση ήταν “αφού νοιώθετε καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα” (!)
Εγκληματική αστοχία – πλήρης ανευθυνότητα των αρμοδίων. Κανείς δεν κατηγορεί τους συμπολίτες μας, που άλλωστε για λόγους εργασίας ταξίδεψαν, αλλά τους υπεύθυνους που δεν τους συμβούλευσαν σωστά.
Οι αυτοδιοικητικοί πάλι -συγκεκριμένοι- προτίμησαν την πρόσκαιρη πολιτική συγκάλυψη ‘κάτω από το χαλί’, απλώς για να μην ακουστεί κάτι σε βάρος της περιοχής και της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας. Ακριβώς το αντίθετο πέτυχαν με την κοντόφθαλμη αυτή τακτική: διακινδύνευσε η υγεία και η ίδια η ζωή αυτών που υποτίθεται ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά μπήκε όλη η Περιφέρεια σε κίνδυνο.
Από εκείνο το σημείο, με μαθηματική ακρίβεια φτάσαμε σήμερα στο να λένε στην υπόλοιπη Ελλάδα “να μην γίνουμε Δυτική Μακεδονία”. Ακόμη περισσότερο αν συνδυαστεί η εξάπλωση του ιού, με τα Νοσοκομεία στις πόλεις μας (Καστοριά – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα) τα οποία έχουν βασικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υγειονομικό υλικό. Κι αυτό γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις γιατρών που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και δεν θωρακίστηκε εγκαίρως το Ε.Σ.Υ. παρά την διαφαινόμενη ήδη εδώ και 3 τουλάχιστον μήνες επέλαση της πανδημίας.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μέτρα έχουν αποδώσει και ορθώς ελήφθησαν εγκαίρως -κανείς δεν έχει όρεξη για φθηνή αντιπολίτευση (όχι ότι δεν έχουμε να πούμε πολλά για τις ‘ιδεοληψίες’ της Ν.Δ. σε βάρος του εθνικού συστήματος υγείας και άλλα τόσα για την κατεύθυνση των οικονομικών μέτρων υπέρ των ισχυρών).
Στη Δυτική Μακεδονία, όμως, γίνανε πολλά και σοβαρά λάθη, τα οποία έπληξαν και πλήττουν όλη την περιοχή.
Έστω και τώρα περιμένουμε περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα που θα διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει (η έλευση των στρατιωτικών ιατρών π.χ. είναι σε σωστή κατεύθυνση).
Οι δυτικομακεδόνες είμαστε διατεθειμένοι να ‘βάλουμε πλάτη’ σε ό,τι σωστό για την περιοχή μας αποφασιστεί -αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για να καταλάβει ότι οι δυτικομακεδόνες όντως ‘μένουμε σπίτι’.
Πέραν όμως της ατομικής ευθύνης, περιμένουμε περισσότερα από την Κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και τους αυτοδιοικητικούς για την περιοχή μας: να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν πολλά περισσότερα στην επείγουσα κατάσταση που βρισκόμαστε.
Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι
Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω
(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης την περίοδο 2015 – 2019)
- Προηγούμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 2ας Απριλίου στην Ελλάδα και στον κόσμο
- Επόμενο Η Ιερά Σύνοδος ζητά Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα