Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΡΑΠΤΗ
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Γερμανικές Εκλογές, και μετά ….*Του Απόστολου Τσένη

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των γερμανικών εκλογών άρχισε η ανησυχία στην Αθήνα. Κατά την εκτίμησή μου ο Αλέξης άρχισε να σκέφτεται τον επανασχεδιασμό τόσο της πολιτικής του όσο και της εκλογικής του στρατηγικής.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν είναι και τόσο αισιόδοξο για την Ελλάδα. Όχι μόνο, γιατί δεν ενισχύθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, που θα μπορούσαν να πιέσουν για την χαλάρωση της δημοσιονομικής μας πειθαρχίας και για τη ρύθμιση του χρέους μας αλλά αντιθέτως γιατί ενισχύθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις που απειλούν με Grexit, και πιθανόν να απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες από τους Έλληνες.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών:

–           Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πολιτική κίνηση για να διασώσουν την ενότητα του κόμματός τους. Αποδεικνύεται έτσι, ότι η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από τον Σουλτς, που θα άλλαζε τα πράγματα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων μετά τις εκλογές, ήταν άλλη μια λανθασμένη εκτίμηση, που βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία.

–           Η προσπάθεια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα κρατήσει αρκετό διάστημα. Η «κυβέρνηση Τζαμάικα», που θα απαρτίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να φτάσει σε προγραμματική συμφωνία, λόγω των σημαντικών πολιτικών διαφορών των εταίρων.

–           Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους στην πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως στα ζητήματα της Οικονομίας και του Προσφυγικού.

–           Δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η αξιοποίηση ή όχι του Σόιμπλε. Αίσθησή μου είναι ότι, η Μέρκελ τον έχει πλέον περισσότερο ανάγκη, δεδομένου ότι προέρχεται από τους Φιλελεύθερους.

Αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα στην Γερμανία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  έχει μπροστά της τα ακόλουθα ενδεχόμενα:

–           Να κλείσει άμεσα την 3η αξιολόγηση. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα, να υπερβεί τις ιδεοληψίες  του και παράλληλα οι δανειστές να δείξουν την κάλλιστη διάθεσή τους. Κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί. Αντίθετα οι πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές ζητούν, πριν έρθουν στην Αθήνα, κάποιες θεσμικές αλλαγές (εργασιακά, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς, κ.α.).

–           Να προκηρύξει έκτακτες εκλογές. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του προγράμματος ή στρατηγική πολιτική επιλογή της. Κάτι ανάλογο είχαμε ζήσει και κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ δραματικά για τους κυβερνώντες, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πριν από λίγο καιρό ήλπιζαν σε θετικές εξελίξεις, μετά τις γερμανικές εκλογές. Τελικά, προσγειώθηκαν για  ακόμη μία φορά στην πραγματικότητα η οποία και δεν τους βολεύει και δεν τους δίνει περιθώρια πολιτικών ελιγμών.

Ιστορικά, κατά το παρελθόν, όποτε αυτό συνέβαινε το αποτέλεσμα οδηγούσε μαθηματικά σε προκήρυξη έκτακτων εκλογών. Πιθανότατα πριν το καλοκαίρι, λίγους μόλις μήνες μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Μπουραλέκος
Πωλείται
Ζητούνται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Ζητείται προσωπικό
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5