Κινηματογράφος-CINE GREVENA
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απολογισμός ημερίδας με θέμα: «Πρόβατο φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας. Ένας γενετικός πόρος ανάπτυξης»

Μια ημερίδα με ονοματεπώνυμο διοργανώθηκε στη Βεύη Φλώρινας στην αίθουσα τελετών «Αδελφών Γεωπόνων, Αθανασίου και Ζαφειρίου Άμπα». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου “St. Kliment Ohridski”, ο Δήμος Dolneni, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Φλώρινας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προβολή του Προβάτου Φλώρινας – Πελαγονίας και η παρουσίαση της προοπτικής που δίνει η εκτροφή του.

Το πρόβατο φυλής Φλώρινας το ’80 αριθμούσε περί τα 2.000 πρόβατα, ενώ σήμερα υπάρχουν κοντά στα 450 σε 3 εκτροφές. Για την αντιμετώπιση της γενετικής διάβρωσης αυτού του γενετικού πόρου, το 2011 υπήρξε η πρόταση για την ανάληψη δράσης και την διάσωση του προβάτου της φυλής Φλώρινας από τον πρόεδρο του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ και γηγενή Βεβιώτη, Ζαφείρη Άμπα.

Οι επαφές με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και η επιστημονική του γνώση έκαναν επιβεβλημένο τον αγώνα για την ανάδειξη της αξίας αυτού του γενετικού πόρου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης. Με προσωπική του παρέμβαση προς την επιστημονική επιτροπή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. απέτρεψε τη σφαγή του ποιμνίου που εκτρεφόταν στο Ι.Ε.Ζ.Π. Γιαννιτσών. Ενώ το 2013 στο συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας στη Φλώρινας και με την παρουσίαση ενός σημαντικού αριθμού εργασιών πάνω στο Πρόβατο Φλώρινας δόθηκε το έναυσμα για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος. Το 2014 μετά τον αδόκητο χαμό του Ζ. Άμπα μία ομάδα ανθρώπων που είχαν συνεργασθεί μαζί του, είχαν ανταλλάξει απόψεις μαζί του, ήξεραν τι σημαίνει το πρόβατο Φλώρινας, αποφάσισαν να κάνουν την ιδέα του πράξη τιμώντας την ανιδιοτέλειά του και τη διάθεση του να αναδείξει τον τόπο του. Σήμερα γίνονται επαφές και ερευνάται η περιοχή της Πελαγονίας, στη γείτονα χώρα, για πρόβατα που δεν έχουν διαβρωθεί γενετικά. Μελετώνται προγράμματα γενετικής επαναφοράς. Διερευνώνται χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.

Το πρόβατο Φλώρινας, όπως ανέλυσαν οι ομιλητές, έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά κρέατος, αυξημένη γαλακτοπαραγωγή, αυξημένη επιδότηση και η εκτροφή του συμφέρει κυρίως λόγω των μειωμένων εισροών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό την σημερινή περίοδο κρίσης. Εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης συμφέρει και στην μακροοικονομία της περιοχής, προσδίδει κύρος στη περιοχή, καθώς υπάρχει μια ακόμη ταμπέλα που θα λέει Φλώρινα και θα έχει σήμα ποιότητας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν πρωτοτύπησαν, αλλά δεν βαδίζουν στα τυφλά. Με σύμμαχο τη γνώση και τις καλές πρακτικές, προσπάθησαν να πείσουν για την αειφορική αξιοποίηση του πρόβατου φυλής Φλώρινας.

Από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com