ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ίδρυσε την Hellenic Nickel για να υποδεχτεί τη ΛΑΡΚΟ – Αντικείμενο και η εξόρυξη λιγνίτη

Με στόχο την ευρύτερη δραστηριοποίηση στην εμπορία μετάλλων, ίδρυσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την Hellenic Nickel, η οποία θα υποδεχτεί την ΛΑΡΚΟ, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της.

Ειδικότερα, στο σκοπό της εταιρείας εντάχθηκε και η εξόρυξη λιγνίτη, καθώς ο λιγνίτης θα απαιτηθεί, αν τελικά χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της πυρομεταλλουργίας για την παραγωγή νικελίου και όχι της υδρομεταλλουργίας όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Προς το παρόν, αν και είναι άγνωστη η έκβαση τους διαγωνισμού, η  κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν, δημιούργησε ένα κοινό εταιρικό σχήμα, την Hellenic Nickel, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της κλειστής, πλέον, ΛΑΡΚΟ για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του νικελίου και των μεταλλευμάτων.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Λ. Μεσογείων 85, όπου εδρεύει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έχει μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ, το οποίο κατέβαλαν εξ ημισείας οι δύο εταιρείες μέτοχοί της.

Τη θέση του προέδρου της Hellenic Nickel,  (χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες)  ανέλαβε ο Πέτρος Σουρέτης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Intrakat.

Εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Εμμανουήλ Μουστάκας. Δύο εκτελεστικά μέλη διορισμένα από την πλευρά της AD Holdings είναι ο Βασίλειος Χονδρός και ο Βρετανός Joseph Harry Plumbly.

Ο κύριος ΚΑΔ της νέας εταιρείας είναι η εξόρυξη μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων νικελίου ενώ στους δευτερεύοντες ΚΑΔ είναι η εξόρυξη λιγνίτη και η εμπορική αντιπροσώπευση πώλησης μεταλλευμάτων σε πρωτογενείς μορφές, όπως και οι υπηρεσίες μεταβίβασης ή παραχώρησης χρήσης άϋλων αγαθών (δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης βιομηχανικών και εμπορικών σημάτων και παρόμοιων δικαιωμάτων.

Ο σκοπός της εταιρείας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ ο σκοπός της Εταιρίας είναι: (1) Η κατασκευή. λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλουργικών εργοστασίων και συναφών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών. (2) Η λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων κάθε είδους, ιδιόκτητων ή μισθωμένων ή παραχωρημένων. (3) Η εξόρυξη, εξαγωγή, παραγωγή, ανάκτηση, διύλιση, επεξεργασία, πώληση, εκμετάλλευση, εμπορία και εξαγωγή μεταλλευμάτων, μετάλλων και ορυκτών, στην Ελλάδα και διεθνώς. (4) Η πώληση, εκμίσθωση και γενικά διάθεση και η απόκτηση, μίσθωση και χρήση ακινήτων. (5) Η ανάληψη αντιπροσωπειών με προμήθεια ή συμμετοχή στα κέρδη των ως άνω προϊόντων ή η ανάληψη συμβάσεων διανομής ή μεταπώλησης. Η ίδρυση ή συμμετοχή σε άλλες εταιρίες ή οντότητες του αυτού ή διαφορετικού σκοπού και η απόκτηση εξ ολοκλήρου ή εν μέρει επιχείρησης, περιουσίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας που ασκεί δραστηριότητα ή κατέχει περιουσιακά στοιχεία χρήσιμα για τους σκοπούς της Εταιρίας και η με κάθε τρόπο κτήση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων ή προνομίων αναγκαίων ή χρήσιμων για τον σκοπό της Εταιρίας. (6) Κάθε άλλη δραστηριότητα και λειτουργία άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετούσα ή συνδεόμενη με τους παραπάνω αναφερόμενους σκοπούς. 2. Προς επιδίωξη του σκοπού της, η Εταιρία δύναται να υπογράφει οποιαδήποτε πράξη και να αναλαμβάνει κάθε δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παρακάτω: (1) Η παροχή και λήψη δανείων, πιστώσεων, τριτεγγυήσεων, εγγυήσεων και ασφάλειας οποιασδήποτε μορφής, εμπράγματης ή προσωπικής υπέρ οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου. (2) Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνεργασία ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο αντιπροσώπευση οποιουδήποτε φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων που υφίσταται ή θα συσταθεί μελλοντικά, ημεδαπό ή αλλοδαπό, με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό. (3) Η επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδος. (4) Η διεξαγωγή όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων είτε για δικό της λογαριασμό, είτε για λογαριασμό τρίτων, με ή χωρίς αντάλλαγμα, είτε συνεταιρικά, είτε σε σύμπραξη με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων. (5) Η συμμετοχή της σε δημόσιους ή ιδιωτικούς διαγωνισμούς για την απόκτηση κάθε είδους ακινήτων ή/ και δικαιωμάτων. (6) Η διενέργεια κάθε άλλης απαιτούμενης πράξης για την εκπλήρωση του σκοπού της.

Εν αναμονή του ΣτΕ

Η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται από την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με  την προσφυγή της ιρλανδικής CMI, η οποία είχε καταθέσει καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, αλλά είχε αποκλεισθεί επειδή δεν είχε καταθέσει προσφορά και για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Αν η απόφαση δικαιώσει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η εταιρεία θα αναλάβει τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το εργοστάσιο. Αν δικαιώσει την CMI, θα πρέπει το Δημόσιο, το Υποργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που έχει ισχύ από τις 17 Ιουνίου, έχει θέσει στο τελικό στάδιο τη διαδικασία παύσης των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας στον ειδικό διαχειριστή πρόσθετες αρμοδιότητες και εξουσίες. Για τους εργαζομένους, έχει προβλεφθεί η εξόφληση των δεδουλευμένων από τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η ΛΑΡΚΟ για το κόστος ενέργειας, καθώς και η ένταξη σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης σε δήμους και άλλους φορείς, τα οποία διεκπεραιώνει η ΔΥΠΑ.

Πηγή: mononews.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ