Φόβοι για 4ο κύμα κορωνοϊού, τα χειρότερα ίσως είναι μπροστά
Οι μολύνσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν 47% τον Μάρτιο, ενώ με περίπου 600.000 κρούσματα την ημέρα, το ποσοστό σήμερα είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.
Καθώς τα εμβόλια εξαπλώνονται με γρήγορο ρυθμό στις πλούσιες χώρες και τα lockdown περιορίζονται λόγω και της ανοιξιάτικης ηλιοφάνειας, μπαίνουμε όλοι στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι ο μακρύς εφιάλτης της Covid-19 φτάνει στο τέλος του.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 58% του ενήλικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διπλασίασε τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 100 εκατ. δόσεις τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του, φτάνοντας στις 200 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου. Στο Google, ο όρος αναζήτησης «μετά την Covid» προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι τα «συμπτώματα της Covid» τον τελευταίο μήνα, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος σκέφτεται περισσότερο πώς θα είναι η ζωή όταν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Αυτό όμως είναι λάθος. Ενώ μιλάμε όλο και περισσότερο για τον κορωνοϊό σε παρελθοντικό χρόνο, τα χειρότερα μπορεί να είναι ακόμη μπροστά μας. Οι μολύνσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν 47% τον Μάρτιο, ενώ με περίπου 600.000 κρούσματα την ημέρα, το ποσοστό σήμερα είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.
Ακόμα χειρότερα, ενώ τα προηγούμενα κύματα έχουν ξεσπάσει κυρίως στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλές από τις περιοχές όπου η Covid αναπτύσσεται πλέον πιο γρήγορα είναι στη Νότια Αμερική και τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Κυρίως χωρίς τις υποδομές δημόσιας υγείας όπως αυτές που βρίσκονται στον βόρειο πλανήτη, είναι λιγότερο εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τον ιό. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα εάν οι νέες παραλλαγές, όπως αυτές που εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην πόλη Manaus της Βραζιλίας, προκαλούν περισσότερα προβλήματα στους νεότερους.
Πολλά από τα κράτη στα οποία η Covid εξαπλώνεται ταχύτερα πρόσφατα είναι αυτά όπου τα τρέχοντα ποσοστά διάθεσης εμβολίων δεν θα οδηγήσουν σε ανοσία της αγέλης για χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες, με βάση το Bloomberg:
«Οι λύσεις σε αυτό το στάδιο είναι πολιτικές και υλικοτεχνικές», δήλωσε η Stephanie Topp, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο James Cook, στο Townsville της Αυστραλίας. Οι χώρες που προστατεύουν μόνο τους δικούς τους πληθυσμούς, χωρίς να αφήνουν στην άκρη τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και να παρέχουν χρηματοδότηση για εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο, κάνουν λανθασμένη εξοικονόμηση».
- Προηγούμενο Καιρός: Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή στη Δυτική Μακεδονία
- Επόμενο Εμπόριο: Αποζημίωση ζητούν οι περιφερειάρχες σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη